În Tunisia, principalul partid aflat la guvernare a dat asigurări că nu va introduce legea islamică (Sharia) în Constituţie, liniştind astfel numeroasele voci care s-au temut că Primăvara Arabă va aduce după sine un val de fundamentalism.
Oficialii din cadrul celui mai mare partid din coaliţia de guvernare, Ennahda, au declarat că nu vor introduce Sharia în noua constituţie, relatează BBC News.
Mai mulţi membri importanţi din partidul islamist moderat Ennahda au precizat, însă, că noua Constituţie va păstra prevederea conform căreia islamismul rămâne religia oficială a ţării. Un articol al Constituţiei din 1959 menţiona că Tunisia este „o ţară suverană, liberă şi independentă, a cărei religie este islamul, a cărei limbă oficială este araba” şi că este o republică.
„Vrem un popor unit, nu unul divizat”, a comentat un oficial din Ennahda, Ameur Larayed. Un alt policitian din partid a arătat că speră ca reglementările din Tunisia să servească drept exemplu şi altor state care trec prin schimbări similare.
Un grup de musulmani ultra-conservatori, salafiţii, au cerut autorităţilor să introducă Sharia ca lege în stat. 10.000 de salafiţi au ieşit duminică pe străzile capitalei Tunis, ca să-şi arate sprijinul pentru introducerea Shariei în Constituţie.
Deşi vestea va linişti apele în rândul numeroşilor comentatatori care se temeau că Primăvara arabă ar putea crea noi state religioase musulmane, va alimenta nemulţumirile islamiştilor, arată BBC.
În ianuarie anul trecut, revoluţia din Tunisia, în urma căreia a fost înlăturat de la putere preşedintele Zine el-Abidane Ben Ali, a inspirat o serie de mişcări de eliberare, cunoscute sub numele de „Primăvara arabă”. Cele mai puternice mişcări s-au înregistrat în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit şi Iran.