8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialDecizie în avantajul restaurantelor: alimentarele - închise după ora 24.00

Decizie în avantajul restaurantelor: alimentarele – închise după ora 24.00

În localitatea Vama Veche a fost votat, de către consilierii locali, un regulament pentru cum trebuie să arate comerțul în stațiune în această vară. Documentul intrat în posesia „României libere” este intitulat ”Regulament privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în comuna Limanu” și poartă semnătura și ștampila primarului localității, Daniel Georgescu. Regulamentul a fost aprobat de către consilierii locali și urmează să fie aprobat în prima ședință a Consiliului Local.

Primul lucru care atrage atenția în regulament este că alimentarele nu vor mai avea voie să funcționeze după ora 24.00. Există și o excepție: cele situate pe aleea principală, ne-a declarat consilierul local M10, Fevronia Enacache. Măsura, acceptată de consilierii locali, ar fi fost propusă de proprietarii de restaurante încă din anii trecuți. Pe lângă motivația economică, există și una ecologică, a afirmat Fevronia Enacache: mulți dintre cei care cumpărau mâncare de la alimentare aruncau gunoaiele la întâmplare.

O măsură similară a fost cerută de proprietarii de hoteluri și restaurante și în Mamaia. Aici s-a cerut fie închiderea cu totul a alimentarelor, fie reducerea drastică a numărului lor, pe motiv că fac o concurență greu de suportat. Mulți turiști își cumpără alimente de aici și le mănâncă în camerele de hotel, iar restaurantele pierd clienți importanți. 

”Este un abuz”

Nicu Ciocârlan este unul dintre cei mai mari operatori de comerț din Vama Veche, cu mai multe puncte de lucru. ”Este o hotărâre abuzivă. În ce temei s-a luat?”, întreabă el. Acesta spune că vinde în magazinele sale mărfuri alimentare și generale, cam tot ce se găsește într-un supermarket, dar că nu a fost consultat la redactarea acestui regulament.

„Legea spune că administratorul își stabilește programul de lucru. Dacă eu vreau să țin 24 de ore din 24, așa fac. Cele mai mari vânzări în Vama Veche sunt noaptea, acesta este specificul stațiunii”, a precizat el. În opinia sa, Primăria trebuie numai să verifice dacă avizele pe care le obține de la alte instituții ale statului sunt autentice. Ciocârlan mai spune că, dacă i se va interzice să funcționeze non-stop, îi va da în judecată pe cei responsabili.

Reguli pentru beach-baruri

Regulamentul prevede reguli de funcționare și pentru beach-baruri. Nivelul de zgomot aprobat este de 75 de decibeli pentru saloane fără orchestră și de 90 de decibeli pentru saloane cu orchestră în interior. La limita zonei de funcționare, zgomotul nu trebuie să depășească 65 de decibeli. În plus, boxele trebuie orientate către interiorul perimetrului unității, iar în cazul beach-barurilor de pe plajă trebuie orientate către mare.

Terasele pot fi amenajate numai cu respectarea cerințelor de ordin urbanistic. Regulamentul prevede că se va utiliza mobilier de același fel, din lemn, fier forjat sau plastic ”de calitate superioară cu design modern”. Mobilierul nu poate avea decât următoarele culori: albastru ultramarin sau albastru aquamarin, crem deschis, tonuri de brun. Se acceptă mobilier rustic numai în Vama Veche. Copertinele trebuie să fie numai în culoarea albastru (ultramarin sau aquamarin și crem deschis). Se stabilește și că pe copertine nu poate exista o inscripție cu o înălțime mai mare de 50 de centimetri. 

Primarul, direct interesat

L-am sunat pe primarul din Limanu, Daniel Georgescu, pentru a cere detalii despre regulament. Inițial, ne-a întrebat de unde avem documentul, apoi ne-a spus că nu este vorba despre un regulament, ci despre mai multe propuneri. Documentul aflat în posesia noastră are însă ștampila și semnătura sa. Ni s-au cerut să trimitem întrebări pe e-mail.

Răspunsul nu a sosit până la ora redactării acestui articol. Primarul din Vama Veche a fost administrator unic la un hotel care deține și un restaurant în stațiune. Firma a fost înființată în 2005, de Georgescu Marin, născut în 1947 și domiciliat la aceeași adresă cu actualul primar. Daniel Georgescu a fost numit de atunci administratorul firmei.

Cele mai citite

Elena Udrea nu scapă de închisoare. ÎCCJ i-a respins cererea de revizuire a condamnării de 6 ani în dosarul „Gala Bute”

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins joi cererea depusă de Elena Udrea privind revizuirea condamnării de 6 ani închisoare...

NATO ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB

Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a majora ținta pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi...

Banca Națională a Elveției reduce masiv rata dobânzii pentru a limita aprecierea francului

Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi o reducere semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, coborând-o cu 50 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă