Municipalitatea gălăţeană a cheltuit în ultimii zece ani peste 125 miliarde de lei vechi, adică aproximativ trei milioane de euro, pentru salarizarea clienţilor politici ai PSD, PC, PNL şi PDL, numiţi în AGA şi Consiliile de Administraţie ale regiilor Consiliului Municipal (CLM). Echivalentul altor două milioane de euro au fost cheltuite pe indemnizaţii în perioada 1994-2003.
Perioada de vârf a clientelismului a fost după alegerile din 2004, când partidele şi-au împărţit 76 de posturi de membri CA, AGA şi cenzori la regiile locale, fiecare dintre aceştia încasând lunar o indemnizaţie de 15-20% din salariul directorului, adică de la 12 la 20 de milioane de lei vechi pentru o şedinţă de CA. Pe fondul crizei, în 2009 au fost plafonate salariile directorilor de regii, acestea fiind în general de 5.400 lei. În 2010, au fost reduse indemnizaţiile la 1% din salariul directorului, dar ulterior au fost ridicate restricţiile, dându-se libertatea stabilirii indemnizaţiilor în funcţie de performanţele economice. Aşa s-a trecut într-o nouă etapă a desfrâului pe bani publici.
„Specialişti de partid”
Liderii politici locali susţin că nu au legătură cu aceste numiri şi că sunt numiţi „specialişti”. Sunt însă şi documente ce demonstrează că numirile se fac în baza trocului politic. Prin Hotărârea CLM nr. 124/29.04.2010 a fost numit un nou membru în CA-ul SC Apă Canal SA, în locul lui Iancu Enachi, numit de PC în 2008. Preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă, i-a cerut primarului Dumitru Nicolae, prin adresă oficială, ca în locul lui Enachi să fie numit tot un membru PC. În fundamentarea hotărârii CLM e menţionat raportul de specialitate nr. 49.924/27.04.2010, dar şi adresa prin care Durbacă cerea să fie numită Aurica Gaiu, tot de la PC: „Având în vedere adresa nr 96/22.04.2010, a Partidului Conservator – Filiala Judeţeană Galaţi”! Alt exemplu e HCL nr. 174/01.06.2010, prin care în CA-ul de la Administraţia Zonei Libere a fost înlocuit fostul lider sindical de la ArcelorMittal Emil Mihăilă, numit de PNL în 2008. Liderul PNL Galaţi, Victor Dobre s-a gândit că indemnizaţiile trebuie încasate tot de un „specialist” cu carnet PNL. Aşa că textul HCL 174, de numire în CA-ul de la zona liberă a lui George Stângă, a fost elaborat „având în vedere adresa nr. 233/26.05.2010, a Partidului Naţional Liberal”.
Pensionari de lux
Prin aceste numiri în AGA şi CA, liderii locali, Dan Nica (PSD), Victor Dobre (PNL), Mircea Toader (PDL) şi Eugen Durbacă (PC) îşi întreţin „activiştii” din bani publici, adunaţi din impozitele gălăţenilor. În multe cazuri, li se „rotunjesc” pensiile unor membri de partid care nu au nimic în comun cu domeniul „administrat”. Un astfel de caz e cel al arbitrului Nicolae Rainea, care a fost o vreme cenzor la regia de transport Transurb SA, numit de PSD. Alt caz e cel al soţilor Valentina şi Alexandru Nicolaev, ambii profesori pensionari şi membri PC. Eugen Durbacă le-a recompensat loialitatea cu imobilul de pe str. Mihai Bravu nr 23, casa foştilor prim-secretari PCR, pe care le-a oferit-o în folosinţă gratuită, după ce familia Nicolaev şi-a vândut apartamentul de pe str. Siderurgiştilor. Durbacă a recompensat familia Nicolaev şi cu „CA-uri”.
Valentina Nicolaev a fost numită în CA-ul de la Administraţia Pieţelor, unde ca gospodină s-ar mai pricepe la „tehnologia tarabelor”. Alexandru Nicolaev a fost numit reprezentant al PC în CA-ul de la Administraţia Zonei Libere.