21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUn an de la "ruลŸinea Severin". Ce i-a stimulat apariลฃia

Un an de la „ruลŸinea Severin”. Ce i-a stimulat apariลฃia

S-a împlinit un an de la scandalul privind comerลฃul cu amendamente pe care europarlamentarul român, Adrian Severin, s-a arฤƒtat dispus sฤƒ-l facฤƒ în schimbul unor remuneraลฃii mai mari decât cele clasice, „dupฤƒ buget”.

În ciuda gravitฤƒลฃii dezvฤƒluirilor fฤƒcute la acea vreme de jurnaliลŸtii de la Sunday Times, cu toate cฤƒ subiectul a fost documentat de publicaลฃia britanicฤƒ inclusiv cu camera ascunsฤƒ, în pofida demisiilor imediate la care au recurs ceilalลฃi politicieni europeni care s-au pretat la faptele de care se face vinovat ลŸi Adrian Severin, oficialul român a ลฃinut sฤƒ-ลŸi agaลฃe definitiv demnitatea în cui ลŸi sฤƒ apuce o cale, altminteri atât de bฤƒtฤƒtoritฤƒ în ลฃara de origine: a negat evidenลฃle ลŸi a arฤƒtat un dispreลฃ uluitor faลฃฤƒ principii, faลฃฤƒ de concetฤƒลฃeni ลŸi, în paticular, faลฃฤƒ de alegฤƒtorii sฤƒi.

De la momentul martie 2011 pânฤƒ în prezent, dosarul Severin a traversat câteva momente interesante (aลŸa cum o relevฤƒ un scurt istoric realizat recent de Hotnews), dar, în esenลฃฤƒ, situaลฃia politicianului român a cam rฤƒmas aceeaลŸi. ลži-a pฤƒstrat mandatul, iar anchetele deschise pe numele sฤƒu nu au ajuns încฤƒ la un final.

AลŸa stand lucrurile, ne-au luminat în vreun fel, în acest interval de 12 luni, efectele concluziilor trase de ancheta jurnalisticฤƒ a Sunday Times?

Pentru standardele româneลŸti în materie de moralitate ลŸi corupลฃie, scandalul iscat de comportamentul lui Adrian Severin poate trece drept o simplฤƒ bagatelฤƒ.

Un bun indicator pentru a ne lฤƒmuri clar ลŸi distinct cât de departe suntem faลฃฤƒ de restul lumii civilizate l-a constituit la vremea respectivฤƒ atitudinea incriminaลฃilor.

În timp ce alลฃi eurodeputaลฃi cฤƒzuลฃi în capcana întinsฤƒ de cei de la Sunday Times au demisionat, oficialul român nu a renunลฃat nici pânฤƒ azi la mandat.

ลži nu este aici vorba numai de nesimลฃirea lui Severin, ci, mai grav, de rฤƒdฤƒcinile acestei nesimลฃiri. Ele îลŸi trag seva din atitudinea generalฤƒ a publicului românesc, pe care politicienii acestei ลฃฤƒri îl percep, poate corect, drept infinit mai ignorant decât ar fi cel din restul statelor UE, însetat la nivel declarativ de dreptate, dar ลŸi prea puลฃin dispus la efort în acest sens, doritor de schimbฤƒri majore în viaลฃa de zi cu zi, dar încฤƒ dificil de convins cฤƒ poate el însuลŸi forลฃa istoria, bineînลฃeles, cu preลฃul câtorva broboane de sudoare.

Ce presiune publicฤƒ poate simลฃi un personaj ca Adrian Severin, când prioritฤƒลฃile oamenilor se orienteazฤƒ mai mult dupฤƒ soare?

Vara la picnic, cu mici, grฤƒtare, pet-uri. Iarna cu ลฃuicฤƒ fiartฤƒ ลŸi cu celebrele „bucate tradiลฃionale româneลŸti”, la miile de târguri ลŸi festivaluri de sezon care sufocฤƒ viaลฃa socialฤƒ din România tot mai mult cu fiecare an.

Sub ochii acestui public – destul de liniลŸtit raportat la greutฤƒลฃile cotidiene pe care le întâmpinฤƒ ลŸi la destrฤƒbฤƒlarea multor politicieni ลŸi funcลฃionari de stat – Severinii nu pot decât prospera.

Ce alte resorturi pot justifica tupeul lui Adrian Severin, de a se considera, public, victimฤƒ, nu vinovat în dosarul traficului cu amendamente?

Dar tupeul Noricฤƒi Nicolai, care deลŸi considera cฤƒ Severin ar fi trebuit sฤƒ-ลŸi dea demisia de onoare, nu s-a sfiit sฤƒ susลฃinฤƒ cฤƒ scandalul din Parlamentul European pฤƒrea sฤƒ fie comandat?

Sau cum se poate explica ezitarea iniลฃialฤƒ a liderilor PSD în a-l exclude fฤƒrฤƒ sฤƒ clipeascฤƒ, cuplatฤƒ cu regretele împฤƒrtฤƒลŸite de unii social-democraลฃi faลฃฤƒ de soarta colegului Severin?

De specia Severinilor, însฤƒ, România este plinฤƒ, de la BucureลŸti la Arad ลŸi de la Suceava la Craiova. Cât timp vor avea sentimentul cฤƒ publicul nu conteazฤƒ, aceลŸti oameni vor prospera ลŸi, implicit, numฤƒrul lor nu va conteni sฤƒ creascฤƒ.

Acum, cฤƒ se apropie alegerile, se înmulลฃesc ลŸi controversele privind profilul unor candidaลฃi. Ne vom mira cu siguranลฃฤƒ de unele nominalizฤƒri, de faptul cฤƒ au intrat în cursฤƒ vreun excentric incurabil sau, poate, vreunul cu trecut ลŸi relaลฃii din zona gri.

Dar niciodatฤƒ nu-ลŸi vor autoimpune patidele standarde de „personal” mai ridicate dacฤƒ nu simt presiuni reale din partea cererii.  

Cele mai citite

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ