17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialCine sunt candidaţii USL din Ardeal

Cine sunt candidaţii USL din Ardeal

Liderii USL încearcă să câştige unele redute ale PDL din Transilvania. Cum soarta ultimelor rânduri de alegeri a fost decisă de judeţele din vestul ţării, care au votat preponderant cu PDL, liderii PSD, PNL şi PC încearcă să câştige bătălia tocmai în fieful „portocaliu”. Însă există şi judeţe în care candidaţii la şefia Consiliului Judeţean (CJ) ori ai Primăriei nu au nici o şansă. Iată situaţia pe judeţe.

Alba

În judeţul Alba, USL va miza pentru şefia CJ pe Teodor Atanasiu (PNL). El a mai fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean, în anul 2004, din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr. Însă a demisionat pentru a devein ministru al Apărării. Şefia CJ a fost preluată de Ion Dumitrel de la PDL, care a transformat instituţia într-o redută portocalie. Teodor Atanasiu a fost demis cu scandal din funtea Ministerului Apărării şi a devenit preşedinte al AVAS, apo parlamentar. La Primăria Alba-Iulia va intra în luptă Călin Potor (PNL). Parlamentarul liberal îl va înfrunta unul dintre „greii” din PDL, Mircea Hava. În mod normal, Potor are şanse minime de câştig, însă ar putea fi ajutat de problemele penale ale lui Hava.

Arad

La şefia CJ Arad va candida Ioan Cristina (PNL). El pare să pornească la luptă cu a treia şansă. Primii doi candidaţi bine cotaţi ar proveni din PDL. Este vorba de actualul preşedinte al CJ, Nicolae Ioţcu, şi de fostul vicepremier, Gheorghe Seculici, socrul primarului Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu. Ioan Cristina este finul lui Caius Parpală, care, la rândul său, estye finul fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu. La Primăria Arad va candida Lia Ardelean (PC), o apropiată a lui Dan Voiculescu, fondatorul PC, deşi până acum candidatul USL era fostul prefect Gavril Popescu.

Bihor

În acest judeţ, USL mizeamă pentru şefia CJ pe deputatul Cornel Popa (PNL), vicepreşedinte la nivel naţional. Şi asta după ce actualul preşedinte al CJ, Radu Ţârle, predicator neoprotestant, şi-a dat demisia din PNL şi a revenit în PDL, partid din partea căruia a fost şi europarlamentar. La Primăria Oradea va candida Ilie Bolojan (PNL), actualul primar, fost secretar general al Guvernului Tăriceanu şi fost prefect de Bihor.

Bistriţa-Năsăud

USL mizează pentru şefia CJ pe deputatul Radu Moldovan (PSD), fost purtător de cuvânt al PSD. El va trebui să îl învingă pe omul secretarului general al PDL, Ioan Olteanu. Este vorba de actualul preşedinte al CJ, Liviu Rusu. La Primăria Bistriţa, USL va merge pe mâna lui Ovidiu Creţu (PSD), actualul primar. USL pare să aibă o misiune uşoară, în condiţiile în care filiala PDL este zguduită de mari scandaluri de corupţie, care îl vizează pe Liviu Rusu, pe fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, dar şi pe fostul secretar de stat, Ioan Andreica.

Caraş Severin

În Caraş Severin, candidatul USL la şefia CJ, parlamentarul Marcel Vela (PNL), pare să nu aibă nici o şansă în faţa „baronului” PDL, fostul ministru al Apărării şi al Turismului, Sorin Frunzăverde. În schimb, la Primăria Reşiţa, va candida Mihai Stepănescu (PSD), care a fost ales din postura de independent.

Cluj

Candidatul USL la şefia CJ este deputatul Horea Uioreanu (PNL). Acum un an, nimeni nu i-ar fi dat nici o şansă împotriva actualului preşedinte al CJ, Alin Tişe, finul fostului premier Emil Boc şi fost prefect. Între timp, ca urmare a scandalurilor de corupţie, soldate cu arestarea fostului primar din Cluj, Sorin Apostu, şi a fostului vicepreşedinte al CJ, Radu Bica, lucrurile s-au mai schimbat. La Primărie va candida senatorul Marius Nicoară (PNL), fost preşedinte al Consiliului Judeţean. În competiţie cu actualul primar interimar PDL, Radu Moisin, Marius Nicoară pare să aibă prima şansă. Însă dacă va candida fostul premier, Emil Boc, şansele lui Marius Nicoară scad dramatic.

Hunedoara

Candidatul USL la şefia CJ, Mircea Moloţ (PNL), se poate lăuda cu două „performanţe notabile”. Prima ar fi distrugerea filialei PNL din Deva, ca urmare a conflictului cu primarul Mircia Munteanu, care a plecat la UNPR, iar cea de-a doua imaginea compromisă ca urmare a turnătoriilor la Securitate. Mircea Moloţ se află în proces cu unul dintre simbolurile PNL, istoricul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România. La Primăria Deva va candida Petru Mărgineanu (PC), care are relative puţine şanse în faţa actualului primar, Mircia Munteanu.

Maramureş

La şefia CJ va candida Zamfir Ciceu (PC), cotat cu şanse reduse în faţa actualului preşedinte PDL, Mircea Man. Şi asta în ciuda problemelor penale ale ultimului. La Primăria Baia Mare va candida Cătălin Cherecheş (PNL), care a fost ales ca independent, după ce s-a dovedit maestru în arta traseismului politic, după arestarea şi condamnarea pentru fapte de corupţie a fostului primar PNL, Cristian Anghel.

Mureş

La şefia CJ va candida deputatul Ciprian Dobre (PNL), fost prefect. El trebuie să învingă votul etnic, pentru a o detrona pe Edit Lokodi, reprezentantul UDMR. La Primăria Târgu-Mureş va merge Cornel Brişcaru (PSD), cotat cu şanse mici în faţa actualului primar, Dorin Florea.

Satu Mare

La şefia CJ va candida Adrian Ştef (PNL), cotat cu şanse mici în faţa candidatului UDMR. La Primărie va merge Dorel Coica (PSD), care va avea o grea misiune în lupta cu actualul primar UDMR, Iuliu Ilyes.

Sălaj

La şefia CJ va candida actualul preşedinte, Tiberiu Marc(PSD), cunoscut drept ofiţer de Securitate. El este cotat cu prima şansă, la fel ca şi candidatul USL la Primăria Zalău, Radu Căpâlnaşu (PNL), fost lider marcant al PDL.

Sibiu

La şefia CJ va merge parlamentarul Ioan Cindrea (PSD), fost secretar de stat. La Primărie, va candida necunoscutul Dragoş Floarea (PC). Cei doi au o misiune imposibilă în faţa reprezentanţilor Forumului Democrat al Germanilor din România, primarul Klaus Iohannis şi preşedintele CJ, Martin Bottesch.

Timiş: Ape tulburi

La şefia CJ va exista un candidat PSD, care ar putea fi socrul lui Victor Ponta, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, în prezent senator. La Primăria Timişoara ar putea candida, sprijinit de USL, actualul primar PNŢCD, Gheorghe Ciuhandu. Însă lucrurile nu sunt deloc clare în acest moment.

Cele mai citite

ANAF impune sancțiuni și confiscări de peste 8 milioane de euro companiilor cu legături rusești, vizate de controale stricte

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a desfășurat controale asupra a peste 10.500 de persoane fizice și juridice pentru a verifica dacă acestea sunt...

Datoria guvernamentală a crescut la 52% din PIB

Cea mai mare parte din această datorie este reprezentată de titlurile de stat Potrivit Ministerului de Finanțe, în primele 7 luni ale anului, datoria pe...

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă