19.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialZรขmbetul care troneazฤƒ peste Rege ลŸi moลŸtenirea lui Coposu

Zรขmbetul care troneazฤƒ peste Rege ลŸi moลŸtenirea lui Coposu

Victor Ciorbea, 2011. „Teroarea ลŸi poliลฃia politicฤƒ, aplicate metodic unei populaลฃii traumatizate în numele unei false democraลฃii, nu vor salva  de la disoluลฃie statul nostru.” Fraza sunฤƒ atât de strident în tonul discursului de tipul Antena 3 încât trฤƒdeazฤƒ din start miezul unei perspective care ลŸi-a fฤƒcut un scop în sine din distorsionarea conลŸtientฤƒ a realitฤƒลฃii.

De la acest semnal ลŸi pânฤƒ la intrarea fostului premier cu bucฤƒลฃica lui „autenticฤƒ” de PNลขCD în negocieri extinse cu USL pentru semnarea unui protocol, în perspectiva alegerilor din 2012, se vede bine, nu a mai fost decât un pas.

Iar acum, când negocierile dintre liliputul neparlamentar ลŸi gigantul pestriลฃ ideologic se apropie de faza semnฤƒturilor, e de bun simลฃ sฤƒ ne întoarcem o clipฤƒ la origini.

Ne obligฤƒ dreptul la pฤƒstrarea memoriei ลŸi la recunoaลŸterea postumฤƒ pe care le-o datorฤƒm unor personalitฤƒลฃi precum Corneliu Coposu ลŸi Ion Raลฃiu; astfel de oameni, ca ลŸi înaintaลŸii lor, ลŸi-au câลŸtigat din plin locul în istorie prin ceea ce au fฤƒcut în timpul vieลฃii ลŸi prin speranลฃa pe care ne-au lฤƒsat-o dupฤƒ ce au trecut la cele sfinte.

Apoi ne obligฤƒ ลŸi imperativul pฤƒstrฤƒrii unei minime curฤƒลฃenii morale, prin via pฤƒstrare în amintire a unor momente triste de dupฤƒ 1989, momente de cฤƒutare a echilibrului, la care sฤƒ ne întoarcem de fiecare datฤƒ când ni se pare cฤƒ prezentul tinde sฤƒ o ia razna.

Cei ce considerฤƒ insuficiente asemenea motive sunt de pe acum o cauzฤƒ pierdutฤƒ.

E drept, pentru returul la origini este nevoie de o nebunie ลŸi o forลฃฤƒ lฤƒuntricฤƒ fฤƒrฤƒ margini, pentru cฤƒ adesea va pune în luminฤƒ o faลฃฤƒ hidoasฤƒ a actualitฤƒลฃii.

Sฤƒ luฤƒm cazul de la care am pornit. Dupฤƒ ieลŸirea brutalฤƒ din Parlament, PNลขCD a fost scos pe tarabฤƒ ca o halcฤƒ de carne din care câลฃiva clienลฃi ลŸmecheri ลŸi hulpavi sar peste rând ลŸi rup cât mai mult, dar oferind un preลฃ cât mai mic.

Viaลฃa de partid s-a rezumat la ลŸarje interminabile de lupte intestine, iar momentul de vârf s-a consumat cu spargerea partidului în douฤƒ aripi care mai de care mai pleลŸuve. La vârf s-au perindat cele mai diverse tipuri de personaje. „Frustratul” ลŸi „biลŸniลฃarul ideologic” s-au dovedit a fi genurile cu cel mai ridicat succes.

Evident, un succes relativ, limitat la victorii pestilenลฃiale în luptele interne, cฤƒci altiminteri PNลขCD rฤƒmâne, normal datฤƒ fiind conjunctura, unul dintre cele mai ocolite partide de cฤƒtre electorat.

Când dominฤƒ doar lipsa de scrupule cu care a fost abuzatฤƒ memoria ลฃฤƒrฤƒniลŸtilor ลŸi comerลฃul obscen cu valori din panoplia celor intangibile, nici aripa Ciorbea, nici aripa Pavelescu nu pot pretinde mai mult respect decât cel datorat speciei trฤƒdฤƒtorilor.

Iatฤƒ un fragment dintr-o convorbire Corneliu Coposu – Vartan Arachelian: „Eu cred ลŸi sper cฤƒ patidul nostru va atinge în scurtฤƒ vreme ponderea ลŸi ลŸi proporลฃiile pe care le-a avut în momentul în care a fost desfiinลฃat de tancurile sovietice. Mฤƒ refer la iulie 1947. La ora desfiinลฃฤƒrii, partidul nostru avea 2.125.000 de aderenลฃi. din aceลŸti aderenลฃi, aproximativ 270.000 au fost arestaลฃi de cฤƒtre regimul communist. Iar dintre ei arestaลฃi, o bunฤƒ parte, douฤƒ treimi, au murit în puลŸcฤƒrie.” 

Parantezฤƒ: pe Aurelian Pavelescu mi-aลŸ dori de aici încolo sฤƒ-l evcuฤƒm cu totul din discuลฃia despre PNลขCD, cฤƒci reprezintฤƒ un nimic mai mare decât a început sฤƒ însemne pentru ลฃฤƒrฤƒnismul autentic ลŸi fostul premier din timpul CDR.

AลŸadar, dacฤƒ din tot ceea ce a spus „Seniorul” despre partidul pentru care a fฤƒcut 18 ani crunลฃi de puลŸcฤƒrie politicฤƒ, Victor Ciorbea ar fi memorat mฤƒcar bilanลฃul acesta uluitor, PNลขCD ar fi avut parte mฤƒcar de un somn demn.

Fostul prim-ministru a ales, în schimb, sฤƒ despoaie formaลฃiunea ลŸi sฤƒ o vândฤƒ ieftin foลŸtilor comuniลŸti amalgamaลฃi în USL. Prin încheierea unui protocol politic cu o coaliลฃie în care Ion Iliescu ลŸi Dan Voiculescu dau ora exactฤƒ, urmaลŸii lui Coposu încing practic o horฤƒ veselฤƒ pe mormântul unei moลŸteniri care pânฤƒ acum fusese „doar” pฤƒrฤƒsit.

Proclamaลฃia de la TimiลŸoara, mineriadele, raptul economiei naลฃionale executat de experลฃii din fosta Securitate, stimularea luptei de clasฤƒ la care au purces liderii FSN mulลฃi ani dupฤƒ 1990 ลŸi mai ales sacrificiul suprem plฤƒtit de sute de mii de ลฃฤƒrฤƒniลŸti în temniลฃele comuniste, ei bine, toate astea sunt acum aruncate la coลŸul de gunoi al istoriei, prin apropierea contra-naturii gânditฤƒ de Victor Ciorbea ลŸi de iresponsabilii sฤƒi colegi sฤƒi de partid.

În 1990, Ion Iliescu, de pildฤƒ, nu doar cฤƒ a urmฤƒrit ca un buldog sฤƒ-ลŸi consolideze puterea, dar a cฤƒutat, în cel mai pur stil sovietic, sฤƒ-ลŸi umileascฤƒ adversarii politici: „Doomnu’ Copoiu, doooomnuu’ Copoiu, nu mai îmi da dom’le cu sula-n coaste!”

Apoi, a uitat atât de repede Victor Ciorbea cu ce exponenลฃi ai mentalitฤƒลฃii retrograde îลŸi aliazฤƒ acum bucata de partid pe care o ลฃine în buzunar?

Iatฤƒ ce gândea Ion Iliescu, la un deceniu de la Revoluลฃie, despre o valoare pentru care ลฃฤƒrฤƒniลŸtii autentici au luptat pânฤƒ când a devenit ลŸi în România un fapt cotidian: „Este un moft chestia asta cu sfânta proprietate privatฤƒ, restituirea pฤƒdurilor este o prostie istoricฤƒ.”

Iar nu mai departe de 2005, fostul preลŸedinte recidiva încฤƒ ลŸi mai cumplit pentru cei care împฤƒrtฤƒลŸesc alte valori decât leninismul, stalinismul, putinismul: „Avem ลŸi noi o boalฤƒ în ลฃara asta, iar aceasta este alternanลฃa la Putere. ลži chiar dacฤƒ existฤƒ aceastฤƒ alternanลฃฤƒ la Putere, nu am ajuns sฤƒ învฤƒลฃฤƒm faptul cฤƒ ea nu trebuie sฤƒ întrerupฤƒ continuitatea anumitor lucruri.”

Prin urmare, care sunt acele valori comune cu USL ลŸi PSD pe care Ciorbea&Co. le-au luat drept reper pentru a atârna PNลขCD la reverul lui Iliescu ลŸi Voiculescu?

Dar poate cฤƒ ลฃฤƒrฤƒniลŸtii autentici de 2012 („autentici” le spune chiar fostul premier din era CDR actualilor colegi de orgii politice) au ajuns mai nou în total asentiment cu perspectiva fesenistฤƒ asupra mineriadelor.

Poate cฤƒ printr-un bizar concurs de împrejurฤƒri formaลฃiunea a devenit una de grฤƒdinari rฤƒspopiลฃi, cฤƒzuลฃi în perfect accord cu manipularea lui Iliescu&Co., anume cฤƒ minerii au venit în Capitalฤƒ pentru a planta panseluลฃe.

În concluzie, din apropierea PNลขCD de USL ลŸi PSD sฤƒ înลฃelegem cฤƒ liderul Victor Ciorbea agreazฤƒ acum versiunea liderului Ion Iliescu din 1990? Anume cฤƒ: „Nu este nici un mort provocat de mineri. Sigur cฤƒ minerii, la rândul lor, au fฤƒcut ลŸi lucruri bune. Ei au ajutat ca sฤƒ fie curฤƒลฃatฤƒ Piaลฃa Universitฤƒลฃii de urmele vandalismelor din ajun ลŸi reluarea traficului. Ei au pus mâna pe sapฤƒ ลŸi au refฤƒcut tot spaลฃiul verde din faลฃa Teatrului Naลฃional.”

Sau poate a devenit fanul salutului tovฤƒrฤƒลŸesc prin care România a ลŸocat Europa ลŸi America? „Dragi mineri! Mฤƒ adresez dumneavoastrฤƒ de astฤƒ datฤƒ, muลฃumindu-vฤƒ pentru rฤƒspunsul de solidaritate muncitoreascฤƒ pe care ลŸi de astฤƒ datฤƒ l-aลฃi dat la chemarea noastrฤƒ.”

Dupฤƒ cum ลŸtim, una dintre explicaลฃiile gฤƒsite pentru viteza cu care PNลขCD a sucombat dupฤƒ ce a ieลŸit de la guvernare este aceea a infiltrฤƒrii partidului cu „sฤƒgeลฃi” din vechiul sistem.

Cu siguranลฃฤƒ cฤƒ la spargerea ลŸi la decredibilizarea formaลฃiunii au existat contribuลฃii consistente din zona gri. Dupฤƒ cum ลŸi la mineriade nu au participat doar hoardele cฤƒnite pe faลฃฤƒ, ci ลŸi „gulere albe” care au coborât în stradฤƒ pentru a urmฤƒri, la ordin, ลฃinte dinainte stabilite.

Existฤƒ dovezi incontestabile cฤƒ sub preลŸedinลฃia lui Ion Iliescu bâta a vorbit în repetate rânduri la modul oficial.

Acum, odatฤƒ cu intenลฃia de a se alia cu USL, ce sฤƒ înลฃelegem, de la PNลขCD-ul condus de Victor Ciorbea?

Cฤƒ mineriadele nu au existat sau, din contrฤƒ cฤƒ partidul e gata sฤƒ dea carnet de membru oricฤƒrei specii de miner, din cele care fฤƒceau ordine în România anilor ’90?

Poate cฤƒ îl gฤƒseลŸte Ion Iliescu ลŸi îl aduce în PNลขCD-ul lui Ciorbea pe ortacul anonim care dฤƒdea un celebru interviu în zilele lui iunie 1990, dupฤƒ indicaลฃiile unui sufleur care nu apare în cadru; ลŸi care spunea: „…la Peneลฃeu droguri, armament, muniลฃie, ฤƒฤƒ, maลŸinฤƒ de scris automatฤƒ… tipฤƒrit bani la Peneleu…”

Protocolul PNลขCD-USL reprezintฤƒ mai mult decât un simplu episod nefericit, decât o eroare politicฤƒ sau o faลฃฤƒ diformฤƒ a pragmatismului politic. Acest tip de prietenie este parte a unui proces mai amplu.

El include ลŸi subita repunere pe tapet a legii lustraลฃiei. Abia acum a devenit realitate, iar asta dupฤƒ ce toatฤƒ lumea s-a asigurat cฤƒ impactul prevederilor va fi minim.

Chiar ลŸi aลŸa, în sฤƒptฤƒmânile care au trecut am fost martorii unei uluitoare tranzacลฃii cu lustraลฃia, când unii au folosit forma abia trecutฤƒ prin Parlament doar pentru a scoate din joc anumite personae. Puลฃini s-au dovedit empatici cu spiritul ลŸi cu ideea de lustraลฃie.

De referinลฃฤƒ în fenomenul la care asistฤƒm, ลŸi în care am inclus protocolul PNลขCD-USL ลŸi lustraลฃia, e ลŸi recuperarea monarhiei.

De anul trecut, Casa Regalฤƒ ลŸi Regele Mihai I au devenit repere în societatea româneascฤƒ. Ar fi fost cu adevฤƒrat remarcabil dacฤƒ recuperarea monarhiei nu ar fi fost opera unor comuniลŸti notorii ลŸi a unor securiลŸti-pânฤƒ-la-moarte.

A unor oameni care au ลŸtiut când sฤƒ blocheze ceva ลŸi când sฤƒ nu o mai facฤƒ, în funcลฃie de ceea ce dicteazฤƒ, din subteran, propriile interese.

Capcana întinsฤƒ acum PNลขCD-ului, monarhiei ลŸi ideii de lustraลฃie reprezintฤƒ practic un popas final, o încheiere a muncii de destructurare a ceea ce a rezistat cu demnitate comunismului ลŸi care ar fi putut pune bazele unei Românii mai sฤƒnฤƒtoase decât cea care a renฤƒscut dupฤƒ 1989 prin profanarea scheletelor atâtor deลฃinuลฃilor politici ลŸi a cenuลŸii morลฃilor de la Revoluลฃie.

Este ultima fazฤƒ a operei pe care oameni ca Ion Iliescu ลŸi ceilalลฃi de teapa sa ลŸi-ar fi dorit sฤƒ o vadฤƒ împlinitฤƒ chiar din primele zile de libertate.

Am avut ลŸi mult noroc atunci, iar asta cu mintea limpede ลŸi entuziasmul câtorva lideri autentici ai Opoziลฃiei, care s-au încฤƒpฤƒลฃânat sฤƒ nu cedeze torturii ลŸi umilinลฃelor sistematice la care fuseserฤƒ supuลŸi în anii roลŸii, ลŸi care au înลฃeles, primii, cฤƒ România fesenistฤƒ se îndrepta spre o nouฤƒ prฤƒpastie.

A fost atunci o vreme când cele câteva voci nu au încetat sฤƒ „emitฤƒ”, deลŸi auditoriul arฤƒta dezolant: milioane ลŸi milioane de români mergeau doar înainte, urmând traseul indicat de cei care au ลŸtiut sฤƒ punฤƒ primii mâna pe belciuge.

Acum, însฤƒ, eforturile, rezistenลฃa, riscurile, inteligenลฃa ลŸi intuiลฃia excepลฃionalฤƒ a unor oameni precum Corneliu Coposu, cu alte cuvinte, memoria lor sunt din nou în pericol.

În cel mai mare pericol, pe lângฤƒ bagatelizare, este cel al uitฤƒrii definitive.

Cele mai citite

Elias Charalambous, mulศ›umit de victoria lui FCSB: โ€žDisciplina ศ™i atitudinea au fฤƒcut diferenศ›aโ€

FCSB a obศ›inut o victorie importantฤƒ รฎn Europa League, รฎnvingรขnd PAOK cu 1-0, deศ™i a jucat รฎn inferioritate numericฤƒ din minutul 56. Antrenorul Elias...

Florin Tฤƒnase avertizeazฤƒ adversarele din Europa League: โ€žNu vor avea un meci uศ™or cu noiโ€

FCSB a รฎnvins PAOK cu 1-0 รฎn Grecia, รฎn cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, ศ™i sperฤƒ la calificarea รฎn primฤƒvara...

Bayer Leverkusen sฤƒrbฤƒtoreศ™te 120 de ani de existenศ›ฤƒ cu un echipament special!

Bayer Leverkusen marcheazฤƒ รฎmplinirea a 120 de ani de existenศ›ฤƒ printr-un echipament de joc inedit, pe care echipa รฎl va purta รฎn meciul din...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ