6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPresa israeliană critică antisemitismul din Europa, în urma atacului de la Toulouse

Presa israeliană critică antisemitismul din Europa, în urma atacului de la Toulouse

Presa israeliană a criticat, astăzi, antisemitismul din Europa, la o zi după asasinarea a trei copii şi a unui profesor în faţa unui şcoli evreieşti din Toulouse (sud-vestul Franţei), subliniind că situaţia evreilor din diaspora este legată de a celor din Israel, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Atacul de la Toulouse va spori, fără îndoială, sentimentul de vulnerabilitate al evreilor europeni”, apreciază cotidianul de limbă engleză Jerusalem Post, într-un editorial intitulat „Protejarea evreilor din Franţa”.

„Din anul 2000, evreii din Franţa au fost expuşi celei mai importante manifestări de antisemitism de la Holocaust (încoace). Marea majoritate a acestor crime au fost comise de imigranţi arabi care protestează faţă de ceea ce ei consideră agresiuni israeliene îndreptate împotriva palestinienilor”, subliniază publicaţia.

Cotidianul Haaretz relevă că „mulţi credeau că, după Holocaust şi ocupaţia nazistă, copiii francezi nu vor mai fi niciodată ucişi cu sânge rece din cauza religiei lor. Cu toate acestea, este exact ceea ce s-a întâmplat la Toulouse”.

Despre campania prezidenţială din Franţa, această publicaţie de stânga afirmă că este „încă prea devreme pentru a prevedea în mod precis cum va afecta această tragedie alegerile, dar ar trebui să aibă o anumită influenţă”.

Haaretz publică, de asemenea, un editorial semnat de către filozoful francez Bernard-Henry Lévy, intitulat „O crimă împotriva naţiunii franceze”.

În opinia lui Dan Margalit, editorialist al cotidianului gratuit Israel Hayom, „albul şi albastrul (de pe steagul israelian) se identifică cu sângele evreiesc peste tot în lume”.

„De-acum, evreii francezi se vor trezi, unii vor cumpăra apartamente care vor rămâne goale în Israel, alţii, care se gândeau deja să se mute în Israel, vor emigra”, preconizează el.

„Alţii vor investi pentru consolidarea securităţii în jurul şcolilor şi instituţiilor evreieşti. Aceste măsuri vor fi menţinute câteva luni, iar ulterior, din motive bugetare şi în urma unei linişti iluzorii, ele vor fi reduse, până la viitorul atac terorist”, avertizează acest cotidian apropiat Guvernului Netanyahu.

Ambasadorul Franţei în Israel Christophe Bigot semnează, la rândul său, un articol în aceeaşi publicaţie, Israel Hayom, care evocă „o catastrofă naţională”.

„Nu vom ceda terorismului (…). Să fiţi convinşi că Franţa este hotărâtă mai mult ca niciodată să îi urmărească pe criminali şi să îi aducă în faţa justiţiei”, a pledat ambasadorul.

În cotidianul Maariv, Ben-Dror Yemini, un editorialist de dreapta, denunţă apatia instituţiilor internaţionale şi „susţinerea de care beneficiază această ură” în societate.

„Există o stranie convergenţă, în special în Franţa, între extrema dreaptă, extrema stângă şi jihadul mondial (partizani ai „Războiului Sfânt” islamist – r.red.) în jurul urii faţă de Israel şi evrei”, scrie editorialistul de dreapta.

Cele mai citite

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă