17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportCine sunt naşii politici ai lui Mihai Boldea

Cine sunt naşii politici ai lui Mihai Boldea

Mihai Boldea a intrat în politică în 2003, când s-a înscris în organizaţia PD Galaţi. „Adeziunea şi-a depus-o prin vara lui 2003, dar nu prea era văzut pe la sediu. Abia pe la începutul lui 2004, o dată cu apropierea alegerilor locale, a început să fie din ce în ce mai activ”, ne-a declarat un membru PDL Galaţi. În campaniile electorale din 2004 s-a făcut remarcat şi asta i-a şi adus prima funcţie politică, la 28 de ani, devenind preşedintele Organizaţiei de Tineret PD Galaţi.

După câteva luni a devenit vicepreşedinte al organizaţiei municipale şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene PDL Galaţi, condusă de deputatul Mircea Toader. Cariera sa politică părea să meargă bine, asta şi datorită statutului său de avocat cu ceva avere.

Primul eşec, provocat de tunul imobiliar din afacerea „Aviasan”

În 2007, cariera sa politică a fost la un pas de dezastru, pentru că brusc şi-a pierdut toate funcţiile, devenind un simplu membru de partid. Cauza era implicarea sa ca avocat într-un mare tun imobilar, „afacerea Aviasan”, în care miza erau cele 40 ha de teren ale bazei aviaţiei utilitare de la nord de Galaţi, a căror valoare era de cel puţin 24 de milioane de euro. În acel an, presa locală şi naţională scria că terenul fusese luat de o grupare care fusese asistată în instanţă de avocatul Mihai Boldea. Terenul fusese acordat de magistraţii de la Judecătoria Galaţi în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare semnat între avocatul Boldea şi un oarecare Daniel Severin, despre care ulterior s-a aflat că era un personaj fictiv. Colegii de partid ai lui Boldea erau nemulţumiţi şi de faptul că, în plin război politic între Partidul Democrat Liberal şi Partidul Conservator, Boldea era apropiat de liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă. În grupul care obţinuse titlul de proprietate pentru cele 60 ha se aflau Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă şi Valentina Cojocaru, o apropiată a lui Eugen Durbacă. Cu toate că acel dosar a fost soluţionat cu NUP de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, lui Boldea îi era aproape imposibil să recâştige încrederea colegilor de partid şi implicit funcţiile politice. La alegerile locale din 2008 şi-a anunţat intenţia de a ocupa un loc eligibil pe lista PDL pentru Consiliul Municipal Galaţi. Atunci i s-a pus condiţia de a-şi demonstra public nevinovăţia în cazul afacerii „Aviasan”. Mihai Boldea a făcut turul televiziunilor locale, prezentându-şi propria versiune, a intrat pe listă, dar nu pe un loc eligibil.

Victoria surprinzătoare în alegerile din 2008

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 situaţia s-a schimbat, pentru că a intrat sub protecţia celuilalt lider important al organizaţiei, Marius Necula, care era preşedintele organizaţiei municipale. Necula fusese subprefect şi prefect PSD de Galaţi în perioada 2000-2004. Cu sprijinul lui Marius Necula, Mihai Boldea a devenit candidatul PDL în Colegiul 9, o zonă de periferie a Galaţiului. Deşi contracandidatul său de la PSD, Aurel Nechita, obţinuse mai multe voturi, Boldea a intrat în Parlament datorită scorului obţinut de PDL. Părea că asistăm la o spectaculoasă relansare a carierei sale politice, mai ales că Boldea a fost ales şi vicelider al Grupului PDL de la Camera Deputaţilor. Apetitul său pentru declaraţii publice i-a creat însă probleme. În 2009, Boldea a confirmat pentru un ziar naţional că liderii grupurilor PDL şi PSD au primit de la conducerile celor două partide undă verde să suplimenteze bugetele colegiilor în care au fost aleşi prin amendamente în parlament în valoare de 70.000 de euro de fiecare. Această declaraţie i-a adus lui Boldea replica acidă a preşedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda: „Tu, care vorbeşti mult şi prost şi spui numai prostii în ziare, să taci!”.

Carieră politică şubrezită de dosare

În 2009 şi 2010, presa locală şi centrală a abundat de relatări despre tunurile imobiliare în care era implicat ca avocat Mihai Boldea şi despre anchetele procurorilor în aceste cazuri. Foarte probabil că asta să-i fi adus şi unele avertismente din partea preşedintelui PDL Galaţi, Mircea Toader. În acest context, Mihai Boldea a oscilat în funcţie de unele tensiuni interne. În primăvara lui 2010, el a atacat în instanţă o decizie a liderilor organizaţiei judeţene, respectiv dizolvarea Biroului Permanent Local pe fondul tensiunilor dintre fostul europarlamentar Constantin Dumitriu, lider al organizaţiei locale şi senatorul Marius Necula. Atunci, surse din organizaţie afirmau că Boldea ar fi trecut în tabăra lui Marius Necula. După câteva luni, sursele afirmau că la un moment dat a redevenit un apropiat a lui Mircea Toader, după care a revenit printre apropiaţii senatorului Necula.

De la PDL la UNPR şi PPDD, împreună cu Durbacă

Aceste oscilaţii l-au adus pe Mihai Boldea în afara PDL. Pe 19 septembrie 2011 a demisionat din PDL, motivând că „în organizaţia de la Galaţi nu mai există democraţie”. Imediat a şi fost anunţată trecerea sa la UNPR împreună cu liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă, acesta urmând să fie candidatul UNPR la Primăria Galaţi. Durbacă a trecut în cele din urmă la partidul lui Dan Diaconescu şi va candida la primărie din partea acestui partid, iar Mihai Boldea va fi preşedintele organizaţiei judeţene.

Mihai Boldea este anchetat acum pentru constituirea de grup infracţional organizat şi înşelăciune. Procurorii au cerut ridicarea imunităţii acestuia pentru a putea fi arestat. Solicitatea procurorilor va fi discutată astăzi în Parlament.

Iniţiativă: 5 ani de închisoare pentru jurnalişti

Pe 18 februarie 2011, deputatul Mihai Boldea a înregistrat la Camera Deputaţilor două proiecte pentru modificarea Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, şi a Codului Penal, în sensul interzicerii accesului presei la informaţiile referitoare la stadiul cercetărilor penale şi a judecării unui dosar penal până la uzanţa ultimei căi de atac. Prin aceste modificări urmărea să blocheze accesul presei la dosarele penale pe toată perioada judecării unui caz penal. Mihai Boldea este membru al Comisiei juridice şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă