Unul din cei mai cunoscuţi doctori de medicină complementară din Marea Britanie a lansat un atac dur la adresa homeopatiei, explicând că această terapie este preferată deseori în locul medicamentelor care chiar îşi fac efectul şi este şi finanţată din bani publici, conform publicaţiei The Independent.
Profesorul Edzard Ernst de la Universitatea Exeter susţine că nu se justifică fondurile cheltuite de Ministerul Public pe tratamente care nu funcţionează mai bine decât medicamentele placebo.
El mai atrage atenţia că homeopatia poate fi periculoasă când se substituie tratamentelor medicamentoase, a căror eficacitate a fost dovedită în timp. „Homeopatia este deseori preferată în locul intervenţiilor. De exemplu, faptul că homeopaţii spun că nu este nevoie de imunizare a determinat scăderea ratei de vaccinuri”, a explicat Ernst, în publicaţia „The Biologist”.
Homeopaţii susţin că doar câteva picături din tincturile lor fac minuni. Totuşi, doctorul Ernst susţine că, chiar dacă ar fi adevărat, efectele tincturilor nu pot fi dovedite.
Ministerul Public al Sănătăţii din Marea Britanie cheltuie, anual, patru milioane de lire pe finanţarea tratamentelor homeopate. În urmă cu doi ani, o anchetă a Camerei Comunelor a arătat că finanţarea publică ar trebui oprită.
De asemenea, directorul executiv al Societăţii de Biologie, doctorul Mark Downs, a explicat că Marea Britanie cheltuie, anual, „miliarde de lire pentru a verifica dacă medicamentele care ni se prescriu sunt sigure şi îşi fac efectul. Nu are logică să permitem finanţarea unor tratamente a căror eficacitate nu a fost dovedită”.