1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialNeamţ: Primii zimbri au fost puşi în libertate astăzi

Neamţ: Primii zimbri au fost puşi în libertate astăzi

Astăzi, în jurul prânzului, au fost puşi în libertate primii cinci zimbri, în apropiere de comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ, se arată într-un comunicat al Parcului Natural „Vânători-Neamţ”, remis redacţiei.

„În 2003, când a demarat efectiv programul de reintroducere a zimbrului în libertate în România, existau la Vânători Neamţ doar şase exemplare, în cadrul Rezervaţiei de Zimbri şi Faună Carpatină Dragoş – Vodă, din comuna Vânători Neamţ. În momentul de faţă, efectivul de zimbri de la Vânători Neamţ este constituit din cei 5 zimbri selectaţi pentru prima punere în libertate, 19 zimbri aflaţi în semilibertate, ce vor constitui o ‚pepinieră’ pentru eliberările ulterioare, precum şi alţi şase zimbri, în cadrul Grădinii Zoologice „Dragoş Vodă”. Odată cu punerea în libertate, Parcul Natural Vânători-Neamţ devine singura locaţie din Europa în care zimbrii se găsesc în captivitate, semilibertate şi libertate”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Zimbrii vor fi eliberaţi în zona satului Mitocu Bălan, comuna Crăcăoani, care este formată din păduri de foioase. Animalele vor purta câte un radio-colar, pentru a putea fi monitorizaţi de angajaţii parcului. Astfel, ei vor obţine date despre felul în care zimbrii se acomodează, ce refugii preferă şi unde se deplasează. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi din punct de vedere genetic, ca să se evite consangvinizarea.

„Un simbol naţional, desprins de pe stema noastră, se întoarce acolo unde îi este locul, în libertate. Pentru viitor, vom încerca să reintroducem în aceeaşi zonă şi alte erbivore mari dispărute din fauna carpatică; pentru început, ne gândim la caii sălbatici, care au fost deja reintroduşi cu succes în Carpaţii din Polonia”, a declarat directorul administraţiei parcului „Vânători-Neamţ”, Sebastian Cătănoiu. 

Până acum, administraţia parcului  a înfiinţat prima fermă de carantină şi primul sistem de tratament pentru zimbri şi a realizat primul import de zimbri în România, din ultimii 20 de ani. În 2006, administraţia parcului natural a inaugurat un „Centru de Management al Zimbrului”, care cuprinde ţarcuri de aclimatizare şi preeliberare, laboratoare veterinare, precum şi echipamente de monitorizare a zimbrilor.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ”, proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa prioritară 4, care urmăreşte crearea unui nucleu de zimbri în libertate.

Cele mai citite

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă