18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialUn milion de euro, în baza unui contract falsificat

Un milion de euro, în baza unui contract falsificat

Procurorii care anchetează activitatea grupului infracţional din care făcea parte şi deputatul de Galaţi Mihai Boldea scot la iveală escrocherii halucinante. O firmă locală de construcţii s-a trezit la un moment dat că trebuie să plătească un milion de euro unui necunoscut, pentru un contract falsificat.

Deputatul Mihai Boldea, migrat de la PDL la UNPR şi, mai nou, la partidul lui Dan Diaconescu, e implicat în mai multe escrocherii imobiliare anchetate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Galaţi. În comunicatul DIICOT se vorbeşte despre destructurarea unui „grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane”. După 14 percheziţii domiciliare şi audierea celor 22 de membri ai grupării, procurorii DIICOT au reţinut pentru 24 de ore pe opt dintre aceştia, care sâmbătă au fost prezentaţi instanţei de la Curtea de Apel Galaţi cu propunerea de arestare preventivă.

La finalul unei şedinţe-maraton, instanţa a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a şase dintre acuzaţi: secretara biroului de avocatură a lui Mihai Boldea, Elena Petrea, Bogdan Alexandru Boza, Tudorel Vrânceanu, Ştefan Lazăr, Carmen Mirică şi Lucian Mirică. Instanţa a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea în cazurile Mihaelei Bolboceanu, avocată la cabinetul lui Boldea şi Aurorei Luchiniuc, consilier juridic al prefectului de Galaţi şi membru al Comisiei de Arbitraj de la Curtea de Apel Galaţi.

„Membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. Învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals”, se spune în comunicatul DIICOT. Unele dintre acestea sunt tunuri imobiliare prezentate de RL, cum ar fi cele ale patru imobile situate în zona centrală a Galaţiului. În dosarul DIICOT, avocatul Mihail Boldea e acuzat de instigare la fals şi uz de fals.

Un act fals de un milion de euro

Unul din cazurile anchetate acum de DIICOT e şi cel în care firma de construcţii Arcada Company SA Galaţi a fost obligată să plătească 1.000.000 de euro lui Bogdan Boza, fost lider local al PDL. În 2008, Boza a fost contracandidatul Elenei Băsescu la funcţia de secretar al Organizaţiei de tineret PDL. După ce a pierdut alegerile, Boza a trecut la PNL, unde a candidat la conducerea organizaţiei municipale.

Pe 18.06.2010, administratorul Arcada, Spiru Mantu, a primit o notificare semnată de avocata Mihaela Bolboceanu (avocată la cabinetul lui Boldea), prin care i se cerea să plătească 4.000.000 de lei, aproximativ 1.000.000 de euro, lui Bogdan Boza, personaj despre care Mantu spune că nu îl cunoştea. Boza susţinea că ar fi încheiat cu Arcada un „contract pentru servicii de management şi asistare pentru rezolvarea conflictelor”. Respectivul „contract” se derula în perioada 01.11.2009-31.05.2010, dar Arcada trebuia să îi plătească lui Boza 4 milioane lei până pe 21.12.2009.

Spiru Mantu ne-a declarat că nu l-a cunoscut niciodată pe Boza şi semnătura sa fusese falsificată, dar nu excludea ca ştampila să fie autentică, date fiind legăturile Boldea-Bolboceanu-Boza. „Pe contract apare o semnătură a mea falsificată, pentru că acum am şi o expertiză criminalistică ce demonstrează falsificarea semnăturii. Mai apare o ştampilă care poate fi a lui Arcada, Boldea fiind unul din oamenii cu care noi am avut timp de 2 ani, din 2006 până în 2008, contract de asistenţă juridică. În perioada aceea, el, ca jurist, a avut acces la ştampilă şi la documentele firmei”, ne-a declarat Spiru Mantu.

Interesant este că în baza acelui aşa-zis contract firma Arcada a fost obligată să plătească milionul de euro lui Boza. Lucrurile s-au desfăşurat într-o manieră cel puţin suspectă. Pe 25.11.2010, instanţa a anunţat că rămâne în pronunţare în acest caz, deşi la dosar nu erau documente care să dovedească activitatea lui Boza la Arcada.

Avocata Bolboceanu (care îl reprezenta pe Boza) nu se prezentase la termen şi după ce instanţa a anunţat rămânerea în pronunţare, reprezentanta companiei Arcada SA a părăsit sala. În urma ei, a intrat însă în sală avocata Bolboceanu, care a depus la dosar două probe, de care Arcada nu mai avea cunoştinţă: copia xerox a contractului şi o „Expertiză grafică şi analiză grafologică” ce concluziona că semnătura de pe contract îi aparţine administratorului Arcada. Expertiza era semnată de Alina Arabella Marinca, care nu e expert autorizat, fiind ofiţer psiholog la Centrul de Psihosociologie a MAI. Mantu a deschis acţiune în anulare şi în baza expertizei unui criminalist, ce dovedea că semnătura sa fusese falsificată, pe 02.11.2011 instanţa de la Tribunalul Galaţi a anulat sentinţa de 1.000.000 de euro. 14 zile mai târziu, Boza a deschis o nouă acţiune la Tribunalul Galaţi, cerând plata milionului de euro. În dosar e fixat un nou termen, pe 23.04.2012.

Implicarea lui Boldea

Implicarea lui Mihai Boldea în acest caz, ca avocat al lui Boza, e dovedită prin faptul că Boldea a achitat taxa de timbru şi a depus la dosar cererea de eliberare a sentinţei prin care Arcada SA trebuia să plătească 1.000.000 de euro. Boldea spune că nu are nimic de a face cu contractul fals: „Eu ca avocat primesc clienţii cu actele aduse de ei şi acestea le prezint instanţei. Să vă dau un exemplu: a venit domnul Boza cu un contract cu firma X, nu îi dau numele să nu-i fac reclamă. Contract în valoare de 40 de miliarde. Sunt avocat, nu femeie de serviciu. Fiind incompatibil (Boldea este parlamentar- n.r.), am solicitat ajutorul unei colege care a preluat totul şi a câştigat pe fond”.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă