18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportBăsescu: După demisia lui Boc, i-am propus lui Ponta să devină prim-ministru,...

Băsescu: După demisia lui Boc, i-am propus lui Ponta să devină prim-ministru, dar am fost refuzat de USL. Iată STENOGRAMELE propunerii înaintate de preşedinte lui Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni TV, că după demisia Guvernului Boc i-a propus funcţia de premier lui Victor Ponta, precizând că dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio cât şi transcrierea discuţiei.

La scurt timp după această declaraţie preşedintele PSD Victor Ponta a precizat că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze.

Citeşte si Ponta: Băsescu nu mi-a propus niciodată nimic, deci nu aveam ce să refuz

După ce Ponta a declarat că nu i-a fost propusă funcţia de premier, Băsescu i-a dat lui Ion Cristoiu, în a cărui emisiune a făcut declaraţiile privind propunerea adresată USL, stenograma consultărilor de la Cotroceni şi înregistrarea discuţiilor.

În documentul prezentat de Cristoiu se poate citi:

“Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui.

La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta…”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit – în timpul emisiunii cu şeful statului – transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:
“Daniel Constantin: „Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”

“Preşedintele României, Traian Băsescu: Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim-ministru.

Daniel Constantin: Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie, sau mai degrabă…
Preşedintele României, Traian Băsescu: Nu”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că a fost surprins de refuzul lui opoziţiei .

“Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta”, a afirmat Traian Băsescu.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că “în locul lui” prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

“Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu’, cum îi spune, Constantin”, a mai afirmat Traian Băsescu.

“S-ar putea ca Victor Ponta să aibă ceva pe conştiinţă, nu stiu, de nu a vrut, […] Ei asta mi-au cerut la consultări: alegeri anticipate şi demisia preşedintelui. Le-am răspuns ceva de genul «nu sunt rege. Nu pot sa abdic, am mandat constituţional». În ceea ce priveşte anticipatele, le-am spus domnul Ponta poate fi prim-ministru. Doar dacă are ceva care încă nu poate fi spus public şi de asta nu a existat un da”, a continuat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că că liderii PDL erau pregătiţi, cu 24 de ore înainte ca Emil Boc să demisioneze, în privinţa propunerii pe care el avea să o facă liderului PSD Victor Ponta de a prelua mandatul de prim-ministru.

“Ei erau pregătiţi şi pentru ca Victor Ponta să accepte funcţia de prim-ministru, şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu”, a adăugat Traian Băsescu.

“Şi miniştrii erau pregătiţi că Victor Ponta putea spune Da şi eu trebuia să spun public acest lucru”, a mai precizat şeful statului.

Băsescu a explicat şi că formaţiunile din USL au fost chemate la consultări la Cotroceni înainte de PDL, “în această logică”.

“USL a fost primul. PDL a venit după el şi nu puteam să propun la doi lideri funcţia de prim-ministru”, a spus şeful statului.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Preşedintele Băsescu a făcut aceste declaraţii referindu-se la şansele pe care le are USL pentru a guverna după alegerile din toamnă.

“Vă dau o veste bună. Greu de crezut că va fi (guvernare USL – n.r.). Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri”, a susţinut Traian Băsescu.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă