Transformarea podului în suprafaţă locuibilă este metoda cea mai inspirată de a câştiga mai mult spaţiu. În planul confortului, câştigul este chiar mai mare, mansarda având un farmec deosebit în comparaţie cu locuinţele obişnuite.
Amenajarea unei mansarde într-o casă cu trei niveluri – demisol, parter, etaj – a oferit proprietarilor satisfacţia unei zone de noapte extrem de confortabilă. La parter se află un living spaţios, care a fost amenajat ca zonă de primire; la etaj a fost amenajat un alt living, ceva mai intim, destinat activităţilor familiale. S-a hotărât aşadar amenajarea zonei de noapte la mansardă, spaţiul generos de 85 mp permiţând amplasarea a două dormitoare şi o baie. Aceste trei încăperi sunt decomandate de degajamentul care comunică, prin intermediul scării de acces, cu livingul de la etajul unu.
Şantierul a fost structurat în trei etape mari. În prima dintre ele au fost realizate închiderile cu gips-carton, construindu-se tavane false şi pereţii despărţitori. Toate planurile reprezentate de şarpante au fost placate cu gips-carton. Între şarpantă şi plăci a fost montat un strat de vată minerală de sticlă prevăzută cu folie metalică. S-a profitat de construirea sistemului termoizolant pentru mascarea instalaţiilor electrice. Peretele despărţitor dintre dormitorul matrimonial şi casa scării a fost prevăzut cu două goluri ce au rol preponderent decorativ şi în care au fost montate vitralii. De asemenea, au fost realizate nişe decorative, prevăzute cu câte un spot luminos, în pereţii despărţitori.
Tot în acestă etapă au fost montate ferestrele, absolut necesare transformării spaţiilor de sub acoperiş în unele locuibile pentru asigurarea luminii şi a ventilaţiei. Deoarece acestea fac parte integrantă din şarpanta acoperişului, ele sunt zone sensibile, unde pot să apară infiltraţii de apă. De aceea au fost alese ferestre Velux, calitatea acestora asigurând siguranţă proprietarilor. Locurile de decupaj în şarpantă, necesare montajului ferestrelor, au fost alese în aşa fel încât deschiderea vizuală să se facă spre zonele verzi din apropierea locuinţei.
În a doua etapă, lucrările au fost concentrate asupra pardoselii. Deoarece proprietarii au dorit ca pardoselile să fie placate cu gresie pe toată suprafaţa mansardei, a fost aleasă varianta încălzirii prin pardoseală – renunţându-se la calorifere. În consecinţă, au fost turnate şapele speciale şi a fost montat sistemul de încălzire. La final, suprafeţele au fost finisate cu gresie glazurată.
Etapa a treia a fost rezervată lucrărilor de finisaj: au fost realizate zugrăvelile, placările cu faianţă din baie ca şi sistemul de iluminat artificial. Acesta din urmă a fost construit dintr-un set de spoturi montate în plafonul fals, grupate zonal în centrele de interes ale amenajării. Tot acum a fost rezolvată şi problema ridicată de stâlpii din lemn din structura de susţinere a acoperişului. Aceştia au trebuit să fie integraţi în amenajarea mansardei, numărul şi poziţionarea lor făcând imposibilă o altă soluţie. S-a ales valorificarea aspectului natural al lemnului, stâlpii fiind doar şlefuiţi şi daţi cu baiţ.
Ce poate fi mai frumos decât un spaţiu mansardat, amenajat boem şi beneficiind de confortul oferit de o pardoseală de gresie încălzită şi ferestre Velux? Amenajare: arh. Ştefan Şteblea, tel.: 0723.991.996, www.sssconstruct.com