-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCu ce se alege Transelectrica din privatizare

Cu ce se alege Transelectrica din privatizare

Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice – Transelectrica a deschis marţi, sezonul privatizărilor din domeniul energiei.

După mai multe amânări, conform înţelegerilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, în acest an vor fi scoase la vânzare pe bursă pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la mai multe companii energetice: Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz etc.

Ofertă publică în derulare

În cadrul unei oferte publice, până pe 27 martie, statul român vinde 15% din acţiunile Transelectrica, una din cele mai importante companii româneşti care activează activează într-un domeniu strategic al economiei naţionale. Preţul de subscriere al unei acţiuni în ofertă este situat între 14,9 lei/acţiune şi 19,2 lei/acţiune.

Reprezentanţii pieţei de capital sunt optimişti în legătură cu derularea ofertei şi spun că preţul minim oferit de stat va genera interes din partea investitorilor instituţionale care doresc să intre în acţionariatul companiei.

„Tentaţia este preţul minim care va oferi un interes crescând. Preţul minim este relevant în interval. Atractivitatea ofertei va genera creşterea preţului. De această dată oferta statului român este bine conturată, crează atractivitate şi un preţ al pieţei foarte bun reper de potenţial”, a declarat brokerul Mihai Chişu.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

Management privat şi control la achiziţii

Un alt angajament asumat de guvernanţi faţă de FMI vizează asigurarea managementului privat pentru mai multe companii cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, dar şi Transelectrica.
Care vor fi însă consecinţele vânzării unor pachete de acţiuni minoritare, deţinute de stat, la companiile din energie.

Specialiştii în sisteme şi pieţe de energie susţin că, de exemplu, în cazul Transelectrica, rezultatele vor fi pozitive. În plus, nu există niciun pericol ca statul să piardă controlul, numărul de acţiuni scoase la vânzare fiind unul mic, spune specialistul în energie Jean Constantinescu.

„Faptul că există şi alţi acţionari decât statul, obligă ca la nivelul companiei să se impună mai multă transparenţă la nivel decizional. Controlul abuziv din partea statului sau anumite influenţe politice vor fi diminuate. În condiţiile în care şi funcţionalitatea şu tarifele practicate de Transelectrica sunt reglementate, orice infuzie de capital e binevenită.

Acţionarii vor avea un reprezentant în consiliul de administraţie şi va exista şi un control mai strict al achiziţiilor în general”, a precizat Jean Constantinescu.

Calendarul scumpirilor la energie

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în  etape , Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social pentru familiile sărace. În cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici faţă de piaţa concurenţială, va începe în iulie 2013, cu un procentaj de 10%, şi va continua în acelaşi ritm, în două etape semestriale, din 2014, potrivit Mediafax.

Ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, şi va ajunge la 100% în decembrie 2017.

 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă