Odata cu venirea primaverii, cu totii resimtim efectele schimbarii de vreme prin stari de oboseala si dificultati in concentrare. Afla de la specialistul in nutritie din cadrul Delta Hospital Bucuresti, Mihaela Ursache, cum poti sa-ti revitalizezi corpul si mintea dupa iarna grea din anul acesta.
Enegia si vitalitatea necesara corpului, poate fi asigurata cu usurinta daca organismul primeste un aport caloric adecvat(glucide 55% din aportul caloric total, proteine 15% si lipide 30%). Pentru o buna dispozitie si tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza nivelul glicemiei (hidrati de carbon sau glucide cu elibereare lenta).
– hidratii de carbon cu eliberare lenta sunt esentiali pentru amplificarea energiei si a dispozititei. Sunt sursa de energie preferata a organismului si in plus cresc nivelul serotoninei.
„Secretul este sa eviti dulciurile concentrate care cresc repede nivelul glucozei in sange, fiind repede consumata, ducand la oboseala si indispozitie. In schimb, cerealele integrale ca painea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, ofera organismului glucoza care se elibereaza lent, mentinand stabile nivelul glicemiei si al energiei.”, declara dr. Specialist in Nutritie si Boli Metabolice Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital.
– carnea slaba precum muschiul de vita, porc, pui si curcan sunt surse optime de proteine de calitate si de aminoacizi precum tirozina. Tirozina creste nivelul dopaminei si norepinefrinei, neurotransmitatori cerebrali care cresc starea de alerta si concentrare. Carnea contine de asemenea si vitamina b12, vitamina cu rol in formarea celulelor sangelui, in sinteza proteinelor si a acizilor nucleici din organism, in functionarea sistemului nervos. Pestele gras precum somonul si macroul contine, pe langa proteine si acizi grasi polinesaturati omega 3, lipide eficiente pentru combaterea simptomelor depresiei. Acizii grasi omega 3 ofera beneficii si la nivel cardiovascular. Alte surse de omega 3 sunt oleaginoasele.
– un alt nutrient care poate creste tonusul psihic este acidul folic, gasit in frunzele verzi, citrice.
– fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea incetinesc digestia, mentin senzatia de satietate, oferind o eliberare lenta de energie pe toata durata zilei.
– apa in cantitate de 2-2,5 litri/zi. Deshidratarea si oboseala merg mana in mana. Chiar si deshidratarea moderata poate incetini metabolismul si favorizeaza instalarea oboselii, lipsei de energie. Energia este dependenta de procesele metabolice din organism si ingredientul numarul unu pentru functionarea corespunzatoare a acestora este apa. O alta cale de a te mentine hidratat si plin de energie este sa consumi alimente care contin procent mare de apa, minerale si vitamine, ca fructele si legumele proaspete, de sezon.
– oleaginoasele precum caju-ul, migdalele si alunele de padure sunt surse de lipide sanatoase, proteine si magneziu, mineral cu rol deosebit de important in metabolizarea glucidelor in energie.
„Studiile au aratat ca deficienta de magneziu poate scadea nivelul de energie. Magneziul poate fi gasit si in cereale integrale, legume si frunze verzi. Nucile de brazilia contin seleniu, un element care creste buna dispozitie. Legatura directa intre deficienta de seleniu si indispozitie a fost demonstrata. Acest mineral se gaseste de asemenea si in carne, fructe de mare, leguminoase si cereale integrale.”, a adaugat dr. Mihaela Ursache, dr. Specialist in Nutritie si Boli Metabolice, Delta Hospital.
– cafeaua este cea mai populara bautura energizanta, insa pe termen scurt. Cofeina poate accelera usor metabolismul, imbunatatind temporar concentrarea si atentia. Dozele mici va vor tine mai alerti si mai concentrati mai mult timp decat o singura doza mare. Insa consumul exagerat, mai ales in a doua jumatate a zilei, poate da insomnia, care este unul din factorii care intretin oboseala cronica. Ciocolata neagra contine pe langa cofeina si teobromina, un alt stimulant al energiei.
– consumand micul dejun in fiecare dimineata te vei bucura de mai multa energie si o dispozitie buna de-a lungul intregii zile. Varianta optima de mic dejun este cea care contine hidrati de carbon cu eliberare lenta si fibre din cereale integrale, grasimi bune si proteine(ex. o felie de paine integrala cu branza degresata sau carne slaba si unt de alune, o rosie sau un castravete) care cresc nivelul glicemiei si o mentine astfel incat sa beneficiezi de energie constanta pe durata urmatoarelor 3-4 ore.
– o alta strategie de mentinere a nivelului glicemiei, al energiei si al bunei dispozitii este sa consumi mese mici si gustari la fiecare 3-4 ore, in locul meselor mai rare si cu volume mari, care te vor toropi pur si simplu pentru cateva ore dupa. Variante echilibrate de gustari: crakersi din cereale integrale, fructe, cereale cu lapte.
– suplimente alimentare precum complexul de vitamine hidrosolubile B, miere si polen de albine, in cure scurte, a cate 10 zile.
– pauzele de 5-10 minute din activitatea curenta iti sunt benefice pentru a combate oboseala acumulata si a creste productivitatea.
Daca starile de oboseala persista pe o perioada indelungata, nu ezitati sa ne contactati la *6788 pentru stabilirea unei consultatii. La Delta Hospital veti beneficia de grija si profesionalismul de care aveti nevoie.