18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Regiunile predispuse la coşmar. Unde ar putea lovi următoarele tsunami-uri

FOTO: Regiunile predispuse la coşmar. Unde ar putea lovi următoarele tsunami-uri

În urmă cu un an, un cutremur de 9 grade pe scara Richter a provocat un tsunami care a atins înălţimea de 23 de metri şi a măturat coastele nord-estice ale Japoniei, ucigând peste 20.000 de oameni şi provocând dezastrul nuclear de la Fukushima.

Tsunami-ul din Japonia a făcut istorie, însă acest lucru nu înseamnă că istoria nu s-ar putea repeta. De fapt, experţii spun că există şase locuri în lume care au aceleaşi caracteristici care ar putea contribui oricând la scrierea unei noi pagini negre a istoriei dezastrelor naturale, relatează nationalgeographic.com.

1. Nord-vestul Americii de Nord

În jurul anului 1700, un tsunami uriaş a născut legende în rândul amerindienilor care vorbesc despre ziua în care oceanul s-a ridicat şi a aruncat bărcile în copaci. Din nefericire pentru americani, locuitorii de pe coasta nord-vestică nu vor putea reacţiona la fel de eficient ca japonezii din cauza faptului că nu sunt obişnuiţi cu tsunami-urile şi cutremurele care le declanşează.

2. Estul Mării Mediterane

În anii 365 şi 1303, în estul Mării Mediterane avut loc două cutremure similare celui din largul coastelor Japoniei şi a provocat tsunami-uri asemănătoare. Şi Alexandria din Egipt a fost devastată de un tsunami în Antichitate. Zona mediteraneană a fost lovită de unul sau două tsunami-uri în fiecare secol, prin urmare vulnerabilitatea zonei în faţa valurilor uriaşe este evidentă. „Expunerea este uriaşă. Zona mediteraneană este intens populată cu milioane de turişti în fiecare vară. Pericolul este abisal şi nu există nici un centru de avertizare faţă de pericolul generat de apropierea unui tsunami”, a declarat Costas Synolakis, inginer în cadrul Universităţii California de Sud şi a Centrului Elen pentru Cercetare Marină.

3. Peru

De la cucerirea Limei de către spanioli în 1543, oraşul a fost distrus de trei ori de către o serie de cutremure majore, urmate de câte un tsunami.

4. Caraibe

Cutremurele din zona Caraibelor prezintă un risc major pentru navele de croazieră care s-ar putea răsturna dacă ar fi lovite de un tsunami, iar un cutremur de 7 grade pe scara Richter ar fi de ajuns pentru a provoca un întreg lanţ de tragedii.

5. Turcia

Zona cu cel mai mare risc de cutremur şi tsunami este nordul Anatoliei. Ultimul cutremur major a avut loc în 1999 şi a făcut 17.000 de victime. Tsunami-ul generat de cutremur nu a fost o sursă majoră de distrugere, însă următorul cutremur va avea loc exact sub Marea Marmara, iar tsunami-ul ar putea lovi Istanbulul în plin.

6. Indonezia

Cutremurul din decembrie 2004 a provocat un tsunami care a ucis peste 200.000 de oameni. Conform declaraţiilor specialiştilor, există în continuare un risc major de cutremur în zonă care ar putea provoca cel puţin tot atâtea victime.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă