18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăGDPRProiect: Ce le vor explica medicii pacienţilor despre tratamente şi medicamente

Proiect: Ce le vor explica medicii pacienţilor despre tratamente şi medicamente

Medicii vor prescrie pacienţilor medicamentele cu şi fără contribuţie personală de care beneficiază pentru o anumită suferinţă şi le vor explica tipurile de tratament existente, efectele produselor recomandate, dar şi contribuţia personală pe care ar urma să o suporte pentru acestea, informează Mediafax. 

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale, supus dezbaterii publice pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit proiectului, medicii trebuie să le dea pacienţilor tratamentele adecvat şi să le prescrie medicamentele cu şi fără contribuţie personală de care aceştia beneficiază, de pe lista corespunzătoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, medicii trebuie să îi informeze în prealabil pe pacienţi despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmează să le prescrie, precum şi despre nivelul contribuţiei personale pe care pacienţii urmează să o suporte.

În situaţia în care partea de contribuţie personală nu poate fi susţinută financiar de către pacient, medicul poate recomanda alte medicamente care să răspundă cerinţei în ceea ce priveşte nevoia de tratament a acestuia, se mai arată în proiectul de ordin.

„Medicii vor asuma tratamentul prescris. Adică ei vor trece pe reţetă atât denumirea comună internaţională a produsului cât şi denumirea comercială – aceea din farmacie (în paranteză), după ce i-a explicat bolnavului tratamentul prescris, iar acesta a optat pentru una dintre variantele recomandate de medic. În acest fel, pregătim introducerea din iunie a reţetei electonice care va permite o evidenţă reală şi continuă a prescripţiilor de medicamente”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Proiectul mai prevede că pentru bolnavii cu suferinţe cronice, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă pacienţii solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate. În aceste situaţii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate.

Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.

„Bolnavul cronic primeşte tratament odată la trei luni, este greu de crezut că în acest interval nu poate fi programat. Dacă însă pacientul cronic care nu este urgenţă vrea să fie consultat fără programare, atunci va plăti consultaţia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilită de către medicii de familie sau de către specialişti”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă