Ca şi în cazul reorganizării administrativ-teritoriale, liderii UDMR şi-au impus dorinţa: la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu-Mureş vor fi înfiinţate linii de predare în limba maghiară. Ca urmare a deciziei Guvernului, 50 de studenţi vor putea studia Medicina şi în limba engleză.
UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern adoptat marţi de executiv şi pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. Decizia finală va fi luată după zece zile de dezbatere publică iar modificările ar urma să intre în vigoare începând cu următorul an universitar.
La această formulă s-a ajuns după o întâlnire a premierului cu liderii UDMR şi după ce parlamentarii Uniunii au ameninţat, luni, că nu vor mai participa la şedinţele celor două Camere până când Executivul nu rezolvă „situaţia de la UMF”, pentru a arăta că Parlamentul şi, implicit, Guvernul nu pot funcţiona „fără UDMR”. După şedinţa de guvern de marţi şi adoptarea în primă lectură a hotărârii, liderii UDMR au anunţat că parlamentarii Uniunii vor participa la lucrările Parlamentului cât timp actul normativ este în dezbatere publică.
UDMR, acuzată de „şmecherii” şi că-şi păcăleşte electoratul
Dacă la centru liderii PDL au evitat să folosească expresii prea dure la adresa jocului partenerilor de la UDMR, din teritoriu lucrurile sunt văzute altfel. „Când au nevoie (liderii Uniunii – n.r.) de a păcăli şi a câştiga electoratul, sunt dispuşi să facă orice şmecherii. Păcat că se joacă cu nervii târgumureşenilor, păcat că se leagă de universitate, care este ultima redută, care ţinea şi ţine brandul Târgu-Mureşului – şi ajunge să fie dispută la nivel naţional”, a declarat Dorin Florea, primarul din Târgu-Mureş şi vicepreşedinte al PDL.
Potrivit acestuia, UDMR a „dat dovadă de nervozitate”, deşi ştia că situaţia de la UMF poate fi rezolvată pe plan intern, doar pentru a mai recupera ceva din scăderea înregistrată în preferin-ţele electoratului. „Uniunii nu i-a convenit (…) ca universitatea să-şi rezolve problemele singură, ci avea nevoie (de problemă) pentru că se apropie 15 Martie (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – n.r.)”, a mai arătat Florea. Acesta i-a mai acuzat pe liderii Uniunii că nici nu cunosc ce se întâmplă la UMF Târgu-Mureş, inclusiv faptul că posturile scoase la concurs pentru cadre didactice vorbitoare de limbă maghiară au rămas neocupate, fie pentru că nu au existat candidaţi, fie pentru că doritorii nu aveau calificările cerute. O motivaţie electorală în demersul UDMR vede şi preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, în opinia căruia „există în rândul UDMR o teamă imensă faţă de partidul lui Tökes”.
Uniunea răspunde ameninţând cu ieşirea în stradă
Ca o presiune suplimentară la adresa partenerilor de coaliţie, liderii UDMR au vorbit ieri despre dorinţa studenţilor maghiari de a protesta în stradă faţă de nerespectarea Legii Educaţiei Naţionale la UMF Târgu-Mureş. Mai mult, potrivit preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, doar intervenţia liderilor Uniunii ar fi împiedicat până acum manifestările. „Şi studenţii maghiari, maghiarii din Târgu-Mureş, nu numai din Târgu-Mureş, au vrut să meargă pe stradă, au vrut să iasă şi noi am avut solicitarea expresă şi clară – nu ieşiţi acum, când noi stăm şi încercăm să rezolvăm această chestiune foarte importantă, fiindcă nu se face politica pe stradă”, a declarat Hunor. La rândul său, vicepremierul Marko Bela a susţinut că studenţii care au manifestat luni ar fi fost „incitaţi” şi că protestele nu ar fi fost spontane, deoarece actuala conducere a universităţii le-ar fi dat o zi liberă celor care au vrut să participe la acţiuni.
Opoziţia atacă în instanţă
După ce luni au vehiculat ipoteza depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu în cazul în care Executivul decide înfiinţarea unor linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş, marţi a devenit clar: USL amână moţiunea şi atacă hotărârea de guvern în contencios administrativ. La rândul său, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a arătat că USL şi-ar putea suspenda „temporar” şi „în mod excep-ţional” greva parlamentară „pentru a lăsa fără obiect şantajul UDMR”.