15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialNebunilor, nu vă jucaţi cu naţionalismul!

Nebunilor, nu vă jucaţi cu naţionalismul!

Antena 3 a difuzat luni imagini de la violenţele inter-etnice din martie 1990 de la Târgu Mureş pentru a „ilustra” aşa-zisa controversă legată de crearea unei facultăţi de medicină în limba maghiară în acelaşi oraş în 2012. Asistăm la o instigare la acte xenofobe care ameninţă substanţa naţională pentru interese meschine electorale.

În ce fel ameninţă crearea unei facultăţi de medicină în limba maghiară unitatea naţională a României? Pentru că asta ni se spune de câteva zile pe la televiziunile isterice: că dacă secuii vor avea o facultate de medicină în ungureşte, atunci drumul spre autonomie pe criterii etnice este ireversibil şi, desigur, de la autonomie la ruperea Ardealului nu mai este decât un pas. Antena 3 n-a avut nicio problemă etică (nu că ar şti ce este aceea etică!) să ilustreze „problema” facultăţii de la Târgu Mureş cu oribilele violenţe de acum 22 de ani. Dacă am fi conspiraţionişti, am fi înclinaţi să spunem că dacă nu le-a ieşit cu falsa reeditare a Pieţei Universităţii ’90, acum încearcă să reediteze conflictul din martie ’90 – doar-doar vor reuşi să destabilizeze ţara. Dar, cum nu suntem conspiraţionişti, avem explicaţii mai simple, mai meschine şi mai triste.

Mai întâi, facultatea de medicină în limba maghiară nu ameninţă pe nimeni, nici români, nici maghiari. Medicina în ungureşte nu are cum să constituie un subiect de dispută raţional. Medicina nu a fost inventată de români şi nu este monopol românesc. În fond, termenii medicali sunt aproape toţi latineşti şi, oricum, dacă vrei să promovezi în carieră dincolo de statutul de medic de dispensar în lumea asta globalizată, eşti obligat să înveţi măcar să citeşti englezeşte, dacă nu nemţeşte ca să realizezi ceva. Tot ceea se poate pune în discuţie este ca ungurii să beneficieze de traduceri la fel de bune ca studenţii români.

Nici o chestiune de status sau de clasă nu poate fi. Maghiarii nu mai sunt demult clasa dominantă în Transilvania, care să aibă acces privilegiat la educaţie şi resurse. Dimpotrivă, majoritatea populaţiei maghiare este rurală, sărăcită şi slab sau needucată.

O problemă de discutat ar fi însuşi principiul multiculturalismului, care nu înseamnă o atitudine liberală şi binevoitoare faţă de alte culturi ci legalizarea drepturilor colective. Şi ori de câte ori se legalizează drepturi colective, acest lucru se face inevitabil pe seama drepturilor individuale, ceea ce este periculos. Dar nimeni nu poartă această discuţie în România.

Facultatea de la Târgu Mureş nu va produce generaţii de „Dr. Mengele” care vor refuza să trateze – sau, eventual, vor efectua experimente oribile şi îi vor tortura – pe bieţii românii transilvani. Va produce, însă, medici care, în marea lor majoritate, îşi vor căuta norocul – EXACT CA MEDICII CARE STUDIAZĂ ÎN ROMÂNĂ – în Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Australia etc. După ultimul recensământ, proporţia dintre români şi maghiari a rămas aceeaşi, ceea ce înseamnă că maghiarii părăsesc ţara la fel ca românii. Că secuimea moare în acelaşi ritm cu majoritatea românească. Pentru că problema lor şi a medicilor lor va fi exact aceeaşi ca problema românilor şi a medicilor români: sărăcia şi corupţia. Iar în secuime, sărăcia este mai mare ca în restul Transilvaniei iar corupţia este cel puţin la fel de mare ca în restul ţării. Ceea ce ne aduce la adevărata problemă, care nu este nici academică, nici inter-etnică: politicienii.

Acuzaţia că UDMR şantajează Guvernul este validă, dar nici aici nu asta este problema. Problema este că o face pentru alte temeiuri decât apărarea drepturilor maghiarilor. O fac pentru privilegiile unei elite minoritare care s-a dedat prea mult la uzufructul puterii. Uniunea maghiară are o problemă de legitimitate pentru că a condus în mod discreţionar şi profund corupt ţinutul secuiesc, iar secuii au început să se cam sature de aceiaşi lideri. Apariţia Partidului Civic Maghiar, a Partidului Popular al Maghiarilor şi demisia lui Laszlo Tokes din UDMR nu sunt neapărat expresii ale unor diviziuni în sânul comunităţii maghiare, ci mai degrabă semne de contestare a statu quo-ului instaurat acum 22 de ani. Iar, în faţa acestei contestări din interior, UDMR încearcă să îşi recâştige legitimitatea în preajma zilei de 15 martie şantajând PDL pentru că profită de două lucruri care decurg una din alta: poziţia de „kingmaker” pe care o deţine în ecuaţia politică generată de slăbirea deliberată a instituţiilor statului de către USL prin greva parlamentară. UDMR nu s-a aflat niciodată într-o asemenea poziţie de forţă în care să poată înclina balanţa majorităţii în direcţia uneia sau alteia din două tabere ireconciliabile şi ar fi complet iraţional să nu profite de această nouă putere pentru a-şi avansa agenda. Şi, să fim serioşi, medicina în ungureşte nu este capătul lumii!

Atunci de ce face USL un capăt de lume din UMF Târgu Mureş? Pentru că ştie că rupând toate punţile de dialog cu puterea – „război total”, „n-avem ce discuta cu ăştia”, greva parlamentară etc – este direct responsabilă pentru noua forţă de negociere a UDMR – practic, e ca şi cum le-ar fi înmânat ei înşişi armele – şi acum încearcă să apese cât se poate de tare pe pedala naţionalismului primitiv şi violent pentru a transfera responsabilitatea celor de la putere în speranţa că, după eşecul din ianuarie, de data aceasta – vă amintiţi declaraţia lui Ponta că Boc şi Băsescu nu sunt români – operaţiunea „delegitimarea puterii” va reuşi. Declaraţiile lui Dan Voiculescu de ieri cum că USL ar putea suspenda „în mod excepţional” greva parlamentară pentru a lăsa fără obiect şantajul UDMR este echivalent cu ceea musulmanii numesc taqiyya – Sfânta Ipocrizie – doctrina care îţi permite să minţi, să înşeli şi să disimulezi spre slava islamului. Modul în care USL trezeşte monştrii naţionalismului, pe care îi credeam demult bine ferecaţi în România, este un act de sfântă ipocrizie prin care fanaticii opoziţiei cu orice preţ dovedesc că sunt dispuşi să arunce în aer cetatea dacă nu o conduc ei.

Cele mai citite

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Studiu: Tinerii români cheltuiesc 28% din venituri pe mâncare

Peste 80% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cred că aspirațiile lor financiare sunt realizabile Cook Communication a anunțat publicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă