În provincia Henan, din centrul Chinei, milioane de oameni vizionau săptămânal o emisiune neobişnuită numită „Interviuri înainte de execuţie”, show în care un reporter intervieva criminali condamnaţi la moarte. Emisiunea a fost difuzată timp de cinci ani, până săptămâna trecută, când a fost brusc oprită, relatează BBC News.
În fiecare luni dimineaţa, reporterul Ding Yu şi echipa ei căutau cazuri pentru a-şi găsi cât mai multe subiecte pentru emisiune, iar ţinând cont că în China, un prizonier poate fi executat în şapte zile de la decizie, era nevoie de o căutare cât mai rapidă.
Poate că pentru oamenii din vest poate părea doar o formă de exploatare, însă realizatoarea Ding explică de ce nu este aşa: „Chiar dacă pare crud să îi ceri unui criminal să îţi acorde un interviu , mulţi dintre ei vor să fie auziţi„. Unii susţin că au lucruri pe suflet, pe care nu le-au putut împărtăşi nimănui cât timp s-au aflat în închisoare.
Emisiunea „Interviuri înainte de execuţie” a fost difuzată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2006 pe canalul local din Henan, unul dintre cele 3000 de posturi de televiziune deţinute de stat. Ding a intervievat de atunci câte un prizonier pe săptămână până joia trecută. Decizia de a suspenda emisiunea pare să vină în urma unui număr mare de rapoarte făcute în media din străinătate, care au fost declanşate de un documentar care ar urma să fie difuzat pe BBC. Scopul emisiunii, spun realizatorii, era să gasească diferite cazuri care să servească drept model pentru ceilalţi. Sloganul emisiunii era „apreciază valoare vieţii”.
În China, 55 de infracţiuni se pedepsesc cu moartea, de la crimă, trădare, proteste armate, până la contrabandă sau dare de mită. Alte 13 infracţiuni cum ar fi frauda cu TVA sau credite, abia au fost scoase de pe lista pedepsei capitale. Interviurile de la „Interviuri înainte de execuţie” conţineau numai cazuri de crime violente. Ele nu prezentau niciodată cazuri politice sau care să ridice semne de întrebare. Totodată, realizatorii primeau acceptul Înaltei Curţi pentru fiecare caz.
În fiecare sâmbătă, emisiunea strângea aproximativ 40 de milioane de telespectatori din cele 100 de milioane de locuitori ai provinciei. Astfel, realizatoarea Ding Yu a devenit un star, cunoscută şi cu porecla „Frumoasa cu bestiile”. „Îmi pare rău pentru prizonieri. Însă nu simpatizez cu ei, deoarece trebuie să plătească pentru greşelile făcute. O merită.”, susţine realizatoarea.
Judecătorul Lui Wenling, care a lucrat îndeaproape cu realizatorii emisiunii spune că lucrurile se schimbă în sistemul juridic din China. În acest moment se merge pe ideea „să se omoare mai puţin şi mai atent”. Ding aminteşte de cazul unei femei care şi-a omorât soţul după ce acesta a maltratat-o ani la rând. Ea a fost condamnată la moarte. Însă din 2007, fiecare astfel de decizie trebuie sa fie aprobată de Curtea Supremă, care în acest caz a decis că tocmai abuzurile soţului au dus la crimă. Astfel, pedeapsa cu moartea a fost anulată.
Unul dintre cei mai liberali judecători din China, alături de alţi reprezentanţi de rangul lui, prevăd mai multe reforme în viitor. El conchide :”Ar trebui să renunţăm la pedeapsa cu moartea? Având în vedere că însăşi sentinţa este un gest violent, cu siguranţă ar trebui. Însă nu cred că ţara noastră este pregătită acum. În viitor, cu siguranţă ar trebui să renunţăm„.