Membrii Executivului discută, în ședința de Guvern de miercuri, despre măririle de salarii ale angajaților la stat, măsură care a produs reacții pro și contra.
Înaintea ședinței, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că va trimite proiectul legii salarizării unitare la Parlament după terminarea discuțiilor cu sindicatele. Ea a mai spus că măririle de salarii pentru bugetari se vor face până în 2021, singura excepție fiind angajații din Sănătate, care vor primi creșterile totale până în 2018.
“Am fost atenți să nu ieșit din anvelopa salarială (fondul total de salarii – n.red.) de 32 de miliarde de lei pe cei patru ani, împreună cu Ministerul Finanțelor am făcut calcul și ieșeam la 31 de miliarde de lei. Vom face un nou calcul după discuțiile cu sindicatele”, a mai spus Vasilescu în debutul ședinței de Guvern.
Vasilescu a declarat că noua Lege a salarizării nu se va baza pe clase de salarizare, ci pe funcții, grade și gradații și ar urma să fie adoptată până la 1 iulie.
„Legea este modificată față de varianta sau variantele mai bine zis care au tot fost tot prezentate publicului. Noi am fost foarte atenți să nu ieșim din această anvelopă de 32 de miliarde de lei. Împreună cu Ministerul de Finanțe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege, ieșeam la 31 de miliarde de lei, dar după discuțiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus față cât ne-am asumat. Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcții, grade și gradații”, a declarat Lia Olguța Vasilescu în deschiderea ședinței de Guvern.
De asemenea, ministrul Muncii a mai anunțat că în fondurile alocate sporurilor (în cuantum de 30% din anvelopa salarială) trebuie să intre obligatoriu voucherul de vacanță.
În ultimele zile, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a discutat cu sindicaliștii din Sănătate, din armată și cu cei din Ministerul de Interne.
Astfel, reprezentanții sindicatelor și-au „exprimat acordul de principiu cu privire la acestea. Părțile au convenit ca eventuale alte propuneri să poată fi transmise și în perioada următoare Ministerului Muncii și Justiției Sociale”, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.
Discuțiile vor continua și joi, când ministrul Muncii și ministrul Dialogului Social vor continua consultările cu reprezentanții sindicatelor din educație.