12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialElena Frâncu trece la voluntariat

Elena Frâncu trece la voluntariat

După ce va ieşi la pensie, pe 14 martie, încă directorul DJST Constanţa va rămâne în slujba sportului constănţean

Mai sunt doar câteva zile până când Ele­na Frâncu va renunţa la funcţia de director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa (DJST), instituţie în cadrul căreia a activat mai bine de două decenii.

Elena Frâncu a propulsat Di­recţia constănţeană pe primul loc în topul naţional, iar sportul de pe litoral a cunoscut o dezvoltare accentuată datorită activităţii DJST. Meritele fostei mari handbaliste au fost recunoscute şi de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care i-a acordat Elenei Frâncu cea mai importan­tă distincţie a sportului românesc, Colanul Olimpic.

Anunţata retragere de la conducerea instituţiei nu înseamnă abandonarea totală a activităţii sportive, doar că va trece la voluntariat, nu va dori să mai fie angajată. „Voi trece pe cealaltă baricadă, a voluntarului, voi sta în continuare la dispoziţia sportivilor şi a comunităţii. Sunt dependentă de Constanţa şi de mare şi ştiu că acest judeţ a avut un rol important în drumurile către Jocurile Olimpice privind pregătirea sportivilor. Eu am fost lângă sportivi şi la bine, şi la rău şi le mulţumesc că niciodată nu am fost singură. Eu cred în această familie a sportului, care a însemnat imaginea României la capitolul foarte bine în tot ce a însemnat această tranziţie din 1990 până azi. N-am abilităţi decât de catalizator şi vreau să‑mi valorific abilităţile pe care le am”, a declarat Elena Frâncu după primirea înaltei distincţii olimpice, la Casa Olimpică.

Lansată în urmă cu 8 ani, distincţia „Colanul Olimpic” a fost obţinută de sportivi şi antrenori de excepţie precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Iolanda Balaş-Soeter.  

În slujba sportului

Elena Frâncu a devenit vicecam­pi­oană mondială la handbal feminin în 1973, semifinalistă a CCE cu IEFS Bucureşti, multiplă campioană naţională de junioare. Din 1987 a devenit profesor cu gra­dul didactic I, între 1990 şi 2000 a fost asistent universitar la Faculta­tea de Ştiinţe de Educaţie Fizică şi Sport Ovidius din Constanţa, unde între 2000 şi 2008 a devenit lector universitar. În 2001 a obţinut titlul de doctor în managementul activităţilor sportive, iar din 1990 şi până în pre­zent a activat ca director al DJST Con­stanţa. În 1992 a fost aleasă membru al COSR, iar din 1996 este membru în Comitetul executiv al FR de Handbal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă