Magistratul Daniela Panioglu, care a dat în vileag judecătorii şi procurorii care stau ilegal în case de la stat, va fi cercetată de CSM după ce a susţinut că reforma în justiţie nu se poate face cu oameni care au aparţinut sistemului înainte de 1990. Exemplul dat de Panioglu: situaţia preşedintei Curţii Supreme, Livia Doina Stanciu (foto).
Judecătorul Daniela Panioglu de la Secţia I Penală a Curţii de Apel Bucureşti va fi anchetată de Consiliul Superior al Magistraturii după ce a postat pe site-ul www.juridice.ro un articol critic la adresa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Doina Stanciu. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat printr-un comunicat de presă că s-a sesizat din oficiu în urma apariţiei articolului „Nimic despre cum un tovarăş procuror a devenit preşedintele tuturor judecătorilor” pe site-ul juridice.ro.
Articolul semnat de magistratul Panioglu se referă la cariera de dinainte de 1989 a preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Materialul de pe pagina de internet amintită începe năucitor: „În anul 1980, când lagărul comunist devenea tot mai cumplit, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie era numit procuror în oraşul în care m-am născut. Oraşul avea industrie metalurgică şi şantier naval, prin urmare colcăia de securişti, de la micii turnători până la cei mai abili şi privilegiaţi torţionari”. Oraşul la care face referire Panioglu este Galaţi, atât ea cât şi Livia Doina Stanciu activând în justiţia din acel judeţ.
Autorul raportului despre magistraţii cu case luate ilegal
Daniela Panioglu este un magistrat cunoscut în sistem pentru intransigenţa ei. A lucrat şi în Ministerul Justiţiei, ea fiind cea care a întocmit un raport despre judecătorii şi procurorii care ocupă ilegal locuinţe de la stat deşi dispun şi de alte proprietăţi. În articol, analizând cariera Liviei Doina Stanciu care din fost procuror comunist a ajuns în 1994 judecător, Panioglu face referire la cum se face reformă în justiţia din România. Ea apreciază că reforma va fi veşnic un eşec dacă va fi făcută cu oameni care au aparţinut sistemului de dinainte de 1990. „Acum îmi dau seama că tot acest timp, cât toată copilăria şi adolescenţa mea, nu a fost irosită, pentru că tovarăşa procuror a înfăptuit atâtea, cât să devină însuşi preşedintele tuturor judecătorilor. Preşedintele ţării a numit-o, în anul 2010, într-un stat european, în care se tot reformează la justiţie. Adică, la omul vechi, sub chip nou. De aceea, rezultatul este şi va fi un veşnic eşec”, concluzionează Panioglu.