5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCum alegem pardoselile din lemn

Cum alegem pardoselile din lemn

Pardoseala din lemn este una dintre cele mai plăcute, mai sănătoase şi mai durabile pardoseli cu putinţă. Ce trebuie să ştiţi despre ea, şi mai ales ce variantă să alegeţi?

 

Cine aude sintagma „pardoseală din lemn” se gândeşte imediat la deja clasicul parchet masiv, confecţionat din diverse esenţe, în diferite modele şi la diferite grosimi. Totuşi, deşi parchetul masiv este, fără nici o îndoială, un tip de pardoseală lemnoasă, acesta nu este singurul existent pe piaţă. În aceeaşi categorie intră pardoseala stratificată, dar şi pardoseala laminată.

Lemnul stratificat este un fel de sandviş, în care se suprapun straturi diferite, din diverse esenţe lemnoase, având o comportare mult îmbunătăţită faţă de modificările de temperatură şi umiditate ale mediului în care este pusă pardoseala.

Unde poate fi folosită pardoseala din lemn stratificat? Datorită felului în care este construit, lemnul stratificat face faţă cu brio şi în încăperile cu risc crescut de umiditate. Aceasta îl face foarte potrivit pentru spaţii precum bucătăriile, cramele sau chiar băile.

Raşchetarea. Dacă are mai mult de 5 mm grosime, pardoseala stratificată poate fi raşchetată, însă dacă are doar 3 mm, această operaţiune nu se poate efectua.

Pardoseala laminată

Aceasta se compune, de obicei, din cel puţin patru straturi diferite, confecţionate din diverse materiale şi lipite între ele cu adeziv.

Pentru îmbinare, cea mai bună metodă este îmbinarea de tip click, în care două plăci se împing una într-alta, pe muchie, devenind astfel un tot unitar. Pe piaţă există mai multe tipuri de sisteme click, iar cel mai bun este sistemul Click Unilin, deşi scump.

În ciuda părerii larg răspândite, un parchet laminat nu este mai bun dacă este mai gros. Rezistenţa parchetului este dată de stratul suport, iar unul de 5 mm este arhisuficient. Dimpotrivă, un parchet laminat gros poate fi o dovadă a faptului că stratul suport este de proastă calitate. Un parchet subţire, dar cu un foarte bun strat de uzură este alegerea corectă! Sunt situaţii în care un parchet subţire chiar se impune, de pildă în cazul renovării unei vile vechi, în care se scoate mocheta uzată, se păstrează duşumeaua veche şi se doreşte şi o pardoseală nouă, dar fără tăierea uşilor.

Unde poate fi montată pardoseala laminată? Oriunde, cu excepţia spaţiilor umede. Umezeala este cel mai mare duşman al parchetului laminat – dacă un panou s-a umflat, tot ce se mai poate face este să fie înlocuit. Unii producători au inclus în componenţa laminatului şi folii anti-apă, astfel încât produsul final să fie rezistent 100% la umezeală şi apă. Totuşi, acestea sunt foarte scumpe; e posibil ca investiţia să fie nerentabilă. Oricum, însă, gândiţi-vă de cinci ori înainte de a accepta să puneţi parchet laminat în baie!

Pardoseala din lemn masiv

Probabil este cea mai frumoasă dintre toate. Inspiră căldură, este plăcută la atingere, iar dacă nuanţa este bine aleasă, poate influenţa decisiv, în bine, estetica încăperii în care este montată. Iar nuanţa şi aspectul depind de specia lemnoasă din care s-a făcut pardoseala. Astfel, arhicunoscutul stejar are variaţii pronunţate ale fibrei, fiind un adevărat spectacol în sine. Arţarul însă este mai uniform şi mai limpede. Fagul are fibre paralele, la mică distanţă una de cealaltă, pe când ale frasinului sunt neregulate. Nucul este foarte frumos, pentru cei care caută nuanţele închise. În ceea ce priveşte esenţele exotice, acestea sunt adevărate splendori. Din arborele leopard, de pildă, se face un parchet a cărei frumuseţe nu văd cum ar putea fi egalată!

Bine folosită şi întreţinută, pardoseala din lemn masiv este cea mai durabilă cu putinţă, perioada de folosire depăşind durata obişnuită de viaţă a unui om normal. De aceea, pentru integritatea structurală a pardoselii se acordă garanţie pe viaţă, iar pentru a stratului de finisaj, între 15 şi 25 de ani!

Atenţie, multe specii de lemn îşi schimbă culoarea în timp, din cauza expunerii la razele solare! Cu cât expunerea este mai îndelungată şi mai intensă, cu atât procesul este mai accelerat. Expusă la soare, de pildă, pardoseala din cireş se decolorează rapid!

Durabilitatea parchetului masiv este dată de duritatea esenţei lemnoase utilizate la confecţionarea lui. Cu cât este mai dur lemnul, cu atât parchetul rezistă mai mult. Cel mai slab este pinul, urmat de cireş şi nuc. Mesteacănul, stejarul roşu şi fagul au rezistenţe medii. Frasinul, stejarul alb şi arţarul au rezistenţă crescută. Cele mai rezistente, dintre cele mai utilizate pe piaţă, sunt mahonul şi cireşul brazilian. Cu alte cuvinte, cu cât esenţa este mai deschisă, cu atât duritatea este mai mică şi invers, cu cât fibra este mai închisă la culoare, cu atât rezistenţa este mai mare!

Unde poate fi utilizat parchetul masiv? Oriunde, cu excepţia zonelor cu umiditate constantă şi a celor cu risc crescut de umiditate accidentală. Astfel, este contraindicată montarea parchetului masiv în crame sau subsoluri, în băi şi în bucătării. În unele dintre aceste spaţii (baia sau bucătăria), parchetul masiv poate fi montat doar dacă producătorul pardoselii declară explicit că a tratat lemnul cu substanţe hidrofuge şi că recomandă folosirea sa în medii cu umezeală crescută. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă