3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCNA a amendat posturile Tele M Iaşi şi TV Bacău cu câte...

CNA a amendat posturile Tele M Iaşi şi TV Bacău cu câte 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, posturile Tele M Iaşi şi TV Bacău, cu câte 10.000 de lei, şi posturile Televiziunea Târgovişte şi Televiziunea Prahova cu câte 5.000 de lei, pentru limbaj injurios, încălcarea dreptului la imagine, precum şi publicitate politică, potrivit Mediafax.

La Tele M Iaşi au fost monitorizate ediţiile emisiunii „Raport de caz” din 25 ianuarie, 15 februarie şi 22 februarie. Pe 25 ianuarie, titlul emisiunii a fost „Minunile Sfântului Gheorghe Nichita”, cu referire la primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD), şi a fost invitat în emisiune Sorin Ionescu – consilier local PD-L. „Primarul Gheorghe Nichita este ieşeanul cel mai departe de sfinţenie… Din 2004 încoace, a demonstrat că sfinte, pentru el, sunt doar interesele personale, combinaţii de tot felul, menite să-i aducă prosperitate şi capital politic”, se spune în emisiune prin voice off.

În ediţia din 15 februarie, dreptul la replică trimis în scris de primarul Gheorghe Nichita, care ar fi trebuit redat integral, a fost, de fapt, comentariu la text făcut de moderator şi invitaţii din studio, ca şi pe 22 februarie, potrivit raportului de monitorizare.

CNA a considerat că Tele M Iaşi a încălcat articolele 30, 34 şi 40, alineatul 1, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, precum şi articolul 3 din Legea audiovizualului, postul fiind sancţionat cu amendă de 10.000 de lei.

Potrivit articolului 30 din Cod, „furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, în timp ce articolul 34 prevede că „orice persoană are dreptul la propria imagine”. Articolul 40 prevede că ” (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt”.

Potrivit articolului 3 din Legea audiovizualului, „(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

În emisiunea „Deşteptarea de seară” difuzată de postul TV Bacău în data de 14 februarie s-au făcut acuze la adresa primarului Bacăului, Romeo Stavarache (PNL). Pe parcursul emisiunii s-a încercat să se ia legătura telefonică şi cu primarul, dar acesta avea telefonul închis. În ediţia din 29 februarie a aceleiaşi emisiuni, a fost invitat Petrică Munteanu – vicepreşedinte PD-L Bacău. La emisiune au fost invitaţi şi reprezentanţi ai PNL, lucru precizat la începutul şi pe parcursul emisiunii de către moderator, însă aceştia au declinat invitaţia. De asemenea, în timpul emisiunii s-a încercat de câteva ori să se ia legătura telefonică cu primarul Romeo Stavarache, acesta nerăspunzând la telefon. În timpul emisiunii s-a discutat despre: bugetul pe anul 2012 al municipiului Bacău, proiectele aprobate în şedinţa Consiliului Local din data de 29.02.2012, modul în care s-a făcut deszăpezirea, zona metropolitană, anveloparea blocurilor, asfaltări etc.

În urma monitorizării programului postului TV Bacău în perioada 23.02 – 01.03, s-a constat difuzarea a două materiale audiovizuale în care se prezintă istoria postdecembristă a FCM Bacău şi Transport Public SA, materiale în care se subliniează inclusiv conflictul dintre fostul primar – Dumitru Sechelariu şi actualul edil Romeo Stavarache, care a generat nenumărate acţiuni în instanţă. Materialele audiovizuale aveau o durată de aproximativ 12 minute şi au fost difuzate între coperte de publicitate. Nu s-au depăşit cele 12 minute de publicitate/oră admise de lege.

CNA a sancţionat TV Bacău cu amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3, şi a articolului 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit articolului 40, alineatul 3, „moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Articolul 139 prevede că „publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Totodată, televiziunea Intermedia din Suceava a fost sancţionată cu somaţie publică pentru difuzarea de publicitate politică. Potrivit raportului de monitorizare, într-o emisiune cu caracter de divertisment („De bun gust”, ediţia din 1 ianuarie), s-a încercat promovarea electorală a Partidului Social Democrat si a viitorului candidat al acestuia la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava -Cătălin Nechifor -, în afara campaniei electorale.

În perioada 17.01. – 19.01, la postul Televiziunea Târgovişte, în cadrul grupajelor informative, în direct sau în reluare, a fost difuzată o ştire cu titlul „Paiaţa sparge piaţa”. Ştirea se referă la artista şi jurnalista Alina Mavrodin Vasiliu, aşa cum reiese din imaginile şi fundalul sonor difuzate, deoarece în nici un moment nu se precizează numele acesteia. În preambulul ştirii, prezentatoarea emisiunii informative se referă la „primadona afonă a politicii dâmboviţene”, pentru ca vocea off să facă referire – în prima parte a ştirii, pe imagini ale Alinei Mavrodin Vasiliu – la activitatea din timpul unui miting desfăşurat la Târgovişte, în Piaţa Prefecturii, a „interpretei locale a cărei voce se făcea auzită pe la ceaiurile dansante la care participau bunicii noştri”.

Potrivit raportului CNA, în niciun moment nu s-a încercat contactarea persoanei la care se face referire în cadrul ştirii pentru a i se solicita un drept la replică şi nici nu s-a precizat că s-ar fi încercat contactarea acesteia.

CNA a sancţionat Televiziunea Târgovişte cu o amendă de 5.000 de lei, pentru încălcarea articolelor 34 şi 40, alineatul 3, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Pe 19 decembrie 2011, la postul Televiziunea Prahova, în a doua parte a emisiunii pamflet „Atitudine”, s-a vorbit despre televiziunea Alpha TV Ploieşti, în termenii „slugi”, „televiziunea lui Luca (Liviu Luca n.r.)”, „nişte băieţi finanţaţi în ultimii cinci ani de zile din bani furaţi… toţi banii pe care i-au dus acasă la familiile lor au venit de la Petrom Service”.

CNA a amendat Televiziunea Prahova cu o amendă de 5.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3, din Codul audiovizualului.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă