3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Traian Băsescu: În jurul datei de 1 iunie, trebuie să...

LIVE TEXT. Traian Băsescu: În jurul datei de 1 iunie, trebuie să reîntregim salariile bugetarilor

Preşedintele se adresează astăzi Parlamentului, abordând probleme de politică internă. Băsescu a făcut apel la Opoziţie să revină în Parlament, le-a mulţumit parlamentarilor Puterii că au trecut o serie de măsuri de austeritate care i-au făcut nepopulari, însă împiedicat intrarea ţării în colaps.

De asemenea, preşedintele a cerut parlamentarilor să treacă la reviziurea Constituţiei, pentru a face un Parlament unicameral, cu 300 membri. Băsescu a abordat şi problema semnării Tratatului de guvernanţă fiscală, precum şi problema transformării economiei româneşti într-una performantă.

Un alt punct important al discursului lui Traian Băsescu a fost legat de poziţia României în contextul european, şeful statului arătând că ţara noastră sprijină o Comisie Europeană mai puternică şi că evoluţia ţării nu poate exista decât în Uniunea Europeană.

Totodată, preşedintele a subliniat că România „nu va face paşi înapoi” în criza economică, explicând că datoria externă a României este suficient de mică şi poate fi rostogolită.

Urmăriţi mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

„Bună ziua. Bine v-am regăsit, din păcate în aceeaşi formulă ca la toate discursurile mele. Regret că Opoziţia nu este în Parlament. Plecând de la realtatea că dacă avem vreun garant real al democraţiei, acesta este Parlamentul, este este acela care corectează lucrurile în cazul derapajelor. Cred că nu este  bine să subminezi cea mai importantă instituţie a statului”, şi-a început Traian Băsescu mesajul în Parlamentul României.

„Rog Opoziţia să revină în Parlament”.

Schimbarea guvernului, adoptarea şi semnarea Tratatului fiscal la Bruxelles şi criza de comunicare dintre majoritate şi Opoziţie- sunt motvele pentru care preşedintele a decis să adreseze un mesaj în Parlament, a explicat el.

În perioada 2009-2011, obiectivul a fost restabilirea echilibrelor macroeconomice. În 2009, România ajunsese în situaţia de a nu se mai putea împurmuta de pe piaţă, ceea ce a reclamat o intervenţie urgentă la Fond, la UE.

Vă mulţumesc că aţi acceptat, cu costul voturilor şi popularităţii, să votaţi măsurile. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, creşterea TVA-ului- au fost măsuri extrem de dificile, pe care le-am luat cu inima strânsă, dar sunt momente în care politicienii trebuie să se ridice deasupra interesului lor politic şi sper că veţi putea explica în campanie că, dacă nu s-ar fi luat măsurile, România nu mai putea să se finanţeze şi s-a evitat un derapaj ca în cazul Greciei, a explicat preşedintele.

„Vă mulţumesc şi cred că această măsură a fost de natură să aducă un minim de uşurinţă pentru cei mai săraci dintre români”, a spus preşedintele despre pensie minima garantata pentru pensionarii CAP.

Este adevărat, la începutul lui 2011, o parte din tăierile bugetarilor au fost restituite. Undeva, în jurul datei de 1 iunie, trebuie să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă în luna ian am avut un excedent, în luna februarie am avut un minus de 2 ori mai mare decât execedentul din luna ianuarie”.

În paralel cu măsurile de austeritate, aţi accelerat procesele de reformare a statului şi trebui să vă mulţumesc că acesta a fost angajamentul meu electoral în campania din 2009. Am înţeles foarte bine şi acest tip de ssacrificiu, pentru că majoritatea a înţeles că statul ro nu poate fi performant dacă singurele progrese ar fi fost aşezarea unor legi pe structura construită de Ceauşescu.

„Aţi trecut cele 4 coduri, Mica reformă de Parlament”. „Nimeni nu se mai simte la adăpost, fie că este primar sau parlamentar al puterii sau al Opoziţiei. Prin independenţa totală acordată procurorilor şi judecătorilor, rezultatele încep să apară. Nimeni nu mai doarme liniştit, inclusiv procurorii şi judecătorii corpuţi. V-aţi aplecat asupra Legii Educaţiei.

BAC-ul de anul acesta a fost oglindirea eşecului din 2006. Noua lege a educaţiei creează premisele pentru oameni competitivi.

Noua Lege a asistenţei sociale se îndreaptă către cei care au nevoie într-adevăr de ajutor. Aţi avut puterea să mergeţi mai departe şi să abordaţi o serie de legi care au făcut piaţa forţei de muncă competitivă. 

Un grup de protestatari a întrerupt discursul preşedintelui Băsescu, cerându-i demisia.

„În opinia mea, este necesar ca în periaoda următoare să adopte 2 legi care vor întregi procesul de modernizare a statului: Legea sănătăţii şi legea roganizări administrative.

Legea sănătăţii a trebuit retrasă, însă principiile ei nu sunt de abndonat. Avem nevoie de un mai mare control al banului public, a precizat Băsescu.

Nu înţeleg de ce trebuie să existe competiţie între şcoli, dar nu şi între spitale. Legea Sănătăţii trebuie reluată, pentru a avea un stat modern. Sunt cunoscute ezitările Ministerului sănătăţii de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale. Oamenii trebuie să ştie ce le oferă statul pentru contribuţia lor.

Privind reorganizarea administrativă- ea nu se poate face a doua zi de la promulgarea legii, ea se poate întinde pe 4 ani. Discutaţi cu Opoziţia, pentru că nimeni nu poate convinge pe nimeni că o ţară organizată ca în 1968 mai poate răspunde cerinţelor de astăzi.

În momentul de faţă, se construieşte bugetul pentru 2014-2020. Este clar că modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltarea regională a fost departe de a fi eficient, pentru că fiecare judeţ are interesele lui.

Reorganizarea administrativă ar permite utlizarea eficientă a banilor europeni, a arătat preşedintele Băsescu.

Legea de aplicare a Codului de Procedură Civilă, legea privind bunurile sechestrate- aceste legi sunt şi chei în eficientizarea procesului legislativ.

Legat de nevoia de modernizare a clasei politice-primul pas a fost introducerea votului uninominal. Este o obligaţie morală a majorităţii împreună cu minoritaea să decidă un vot uninominal curat, care nu mai lasă oamenii de pe locul 3 să fie parlamentari. Se pare că nu sunteţi atât de împotriva acestei soluţii, a glumit preşedintele.

În ceea ce priveşte Referendumul din 2009, Băsescu susţine că cetăţenii au cerut vot unicameral şi 300 parlamentari. „Oricare din parlamentari va fi primit cu suspiciune. Ştiu că trebuie făcut un efort de a discuta cu Opoziţia, dar ţineţi cont că a fost un vot cu peste 80% în favoarea Parlamentului unicameral. Aveţi obligaţia să ţineţi cont de acest vot”.

„Una este să-i tai preşedintelui 25% din salariu şi alta este să-i tai unui salariat cu 1000 lei pe lună 25%. Parlamentarii sunt conştienţi de reducerea costurilor de funcţionare a statului”.

„Dacă reforma statului a ajuns la un punct în care i-ar mai trebui 2 legi, mai avem şi probleme econiomice fundamentale. Intrarea în zona euro este un obiectiv al României. Dobânzile în zona euro sunt de 1, 1,5%, pe când acum sunt 6%”.

„Obiectivul nostru trebuie să fie creşterea economiei de stat. Marii transportatori, producători de energie- toate trebuie să devină competitive din punct de vedere al producţiei. Această lecţie o învaţă acum vechii membri ai zonei euro. Programul pe care îl avem cu FMI, Banca Mondială şi UE vizează eficientizarea economiei de stat„, a precizat Traian Băsescu.

„Am pornit un porgram de reformare a statului, dar ne mai trebuie o economie extinsă şi competitivă, consolidată, ramuri prioritare pe care să le dezvoltăm şi aici condiţiile noastre se leagă de agricultură, minerit şi turism. Fără să creăm locuri de muncă în aceste domenii, riscăm să creăm o pătură largă de oameni săraci. Nimic nu este mai important să creăm locuri de muncă.

Ştiu că se spune să nu ne atingem de resursele ţării, dar nu vom da şanse de evoluţie unui număr mare de români. Fac un apel: redeschideţi mineritul care a redevenit rentabil – exploatarea de aur, de cupru.

Vă sugerez să daţi atenţie problemei locurilor de muncă, fie că vorbim de utilizarea banilor europeni, fie că vorbim de locuri de muncă în minerit sau cele care trebuie create în mediul rural. O evoluţie care se vede cu ochiul liber: datorită dotărilor din agricultură, încep să se vadă rezultatele”, a arătat preşedintele.

Suntem o ţară în care fiecare este cu infrastructura lui: Electrica are fibra ei optică, Căile Ferate la fel, şi uite aşa, deşi am putea acoperi 57% din transmisia de date, acum acoperim doar 20%, pentru că fiecare suntem stăpâni pe fibra lui optică.

Dacă putem să vedem cu uşurinţă priorităţile-IT, minerit, agricultură, turism, şi asupra energiei trebuie să aruncăm o privire. În următoriii 10 ani, una din problemele României este legată de asigurarea energiei. Nu putem să împânzim ţara numai cu mori de vânt care să producă energie  electrică, resursele noastre sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, gazele naturale şi gazul de şist.

Se manifestă interese ca România să devină dependentă energetic, a precizat preşedintele. „România re o resursă consistentă în Marea neagră, putem să ne asigurăm necesarul nostru, dacă se liberalizează costurile de piaţă. Costurile de piaţă fac rentabilă exploatarea. Putem menţine preţuri scăzute pentru populaţie”.

UE trece prin cea mai grea criză economică de la Al Doilea Război Mondial încoace. Statele au cheltuit mai mult decât au produs, au trebuit împrumutaţi încontinuu şi s-a asigurat o prosperitate pe datorie. România are o datorie mică, nu avem o problemă de stopare a propriei noastre datorii.  Ne permitem rostologolirea datoriilor.

Urmare a crizei datoriilor suverane, s-au luat o serie de măsuri la nivel european: Pachetul guvernanţă 1, cu cele 6 norme aprobate de PE- deja sunt state care au fost propuse la sancţiuni pe baza unei astfel de norme. Nu tratatul este cel care taie bani. Pactul Europlus- la care a aderat şi România, am aderat la agenda Europa 2020. Tratatul de convergenţă a fost semnat de România prin mine. Acest tratat intră abia acum în faza de dezbatere publică.Am văzut la televizor experţi care spuneau că România putea negocia mai bine, dar sunt neinformaţi, a mai punctat preşedintele.

Recomandarea mea este ca Parlamentul să aprobe integral Tratatul fiscal, pentru că va face România să fie performantă din punct de vedere economic. România a făcut un lucru bun semnând acest tratat, iar el intră în vigoare când 12 state îl ratifică, de aceea, trebuie ca Parlamentul României să îl ratifice repede”, a arătat Băsescu. 

Nici un stat al UE, singur, în diverse etape de evoluţie, nu va putea face faţă procesului de globalizare. De aceea, cred că drumul către care ne îndreptăm încet, dar sigur, este acela de a realiza Statele Unite ale Europei. Numai o monedă puternică poate face faţă provocărilor, trebuie să contribuim la consolidarea europeană.

Avem motive de optimism, am acumulat experienţa unei crize grele şi suntem pregătiţi să facem faţă unei recesiuni. În calitate de şef de stat, nu mi-a plcăut niciodată că aflam din declaraţii de la o capitală sau alta ce vom face la Consiliul următor. România va fi un susţinător al unei Comisii Europene mai puternice. Eforturile noastre sunt legate de consolidarea CE. 

„Vă asigur că suntem pregătiţi să facem faţă unui al doilea val de recesiune în Europa, dacă va fi, România îndeplineşte criteriile pentru ratificarea Tratatului fiscal, România nu va face paşi înapoi. România nu-şi poate vedea evoluţia viitoare decât în interiorul UE, alături de statele UE, iar, din punct de vedere al securităţii naţionale, parteneriatul cu SUA rămâne un pilon al politicii noastre”, şi-a încheiat preşedintele Băsescu discursul în Parlament.

 

 

Preşedintele Traian Băsescu va adresa miercuri Parlamentului un mesaj cu privire la probleme de politică internă. Discursul şefului statului este programat la ora 11,00, potrivit Agerpres.

La sfârşitul lunii februarie, preşedintele Băsescu a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, prin care a solicitat să adreseze un mesaj Legislativului. „În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, doresc să adresez Parlamentului un mesaj cu privire la probleme de politică internă. Vă propun ca data prezentării mesajului să fie data de 7 martie 2012, la o oră pe care să o stabiliţi dumneavoastră, în funcţie şi de programul celor două Camere ale Parlamentului”, se arăta în scrisoarea transmisă de Traian Băsescu.

Senatorii şi deputaţii din Opoziţie, aflaţi în grevă parlamentară, şi-au anunţat deja absenţa de la eveniment. Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, a declarat că parlamentarii social-democraţi vor continua greva parlamentară, dar vor fi prezenţi în Parlament cu prilejul şedinţei consacrate votului pentru ratificarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Şeful statului a mai adresat un mesaj Parlamentului şi pe 27 iunie 2011, tot în absenţa Opoziţiei, printre temele de la acea dată aflându-se şi proiectul de revizuire a Constituţiei.

Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă