Când, în 1985, a scris şi interpretat melodia feministă „Sisters are doing it for themselves”, în care vorbea despre emanciparea femeilor şi despre egalitatea dintre cele două sexe, Annie Lennox nu şi-a imaginat că acest cântec va schimba viaţa multor femei.
A realizat acest lucru abia anul trecut, când, într-un concert de Ziua Internaţională a Femeilor, milioane de femei au intonat alături de ea acest imn feminist. „Am crezut că vor crede că sunt o fată bătrână, dar cântau din inimă”, povesteşte interpreta într-un interviu pentru publicaţia „The Guardian”.
„Era o problemă de politică şi de putere. Spunea: ‘Sunt la fel ca el’. Sunt femeie, dar am o parte masculină şi nu am de gând să neg această parte a mea”, explică Lennox motivul pentru care a îmbrăcat costume bărbăteşti pe scenă, alimentând zvonurile cum că ar fi gay (imaginea ei este oricum preluată de multe asociaţii gay şi pentru drepturile omului, n.r.).
De asemenea, artista şi activista politică arată că, în opinia ei, mişcarea feministă ar trebui să accepte în rândurile ei şi bărbaţii. „Nu cred că feminismul ar trebui să exludă bărbaţii, ar trebui să fie o mişcare de incluziune a lor. Mi-ar plăcea şi să văd că persoanele gay trec în tabăra feminismului”.
În 2010, când a primit premiul Barclays pentru femeia anului, Annie Lennox le-a cerut persoanelor din sală să se ridice în picioare dacă cred în feminism. Peste jumătate din sală a rămas aşezată. „Asta m-a făcut să mă întreb ce e în neregulă cu acest cuvânt. Poate că, pentru unii, pare strident… dar nu e nimic în neregulă cu cuvântul „feminism” sau „feminist”. Sunt cuvinte extraordinare. Problema e că le-am devalorizat”, explică ea pentru The Guardian.
„Sunt îngrozită că termenul „feminism” a fost denigrat şi ridiculizat şi sunt de părere că noţiunea trebuie reevaluată şi reintrodusă în vocabularul nostru cu putere. Nu ar trebui să fie despre noi şi despre ei. Lumea a devenit mult mai sexualizată. Cred că termenul „feminism” era deja sexualizat şi când eram eu tânără, însă vinde şi, pentru că vinde, a devenit un instrument de marketing„, punctează Annie Lennox.
Ea spune că fiecare victimă are dreptul să aleagă felul în care îşi trăieşte experienţa şi că ţine de ea dacă alege sau nu să acţioneze pentru a-i ajuta pe alţii. „Rihanna este o tânără care a fost victima violenţei domestice şi a reuşit să devină o purtătoare de cuvânt a celor au trecut prin asta, dar este alegerea ei. Nu ţine de nimeni altcineva”, a explicat actriţa.
Ascultaţi mai jos piesa „Sisters are doing it for themselves”- Annie Lennox şi Aretha Franklin