21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialTânărul care vindea medicamente "miraculoase" bolnavilor de cancer folosea şoareci să le...

Tânărul care vindea medicamente „miraculoase” bolnavilor de cancer folosea şoareci să le prepare

Tânărul în vârstă de 23 de ani din Şimleu Silvaniei suspectat că a înşelat mai multe persoane bolnave de cancer vânzându-le medicamente „miraculoase” folosea scorpioni, şoareci şi tarantule la prepararea medicamentelor, transmite Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat, luni, corespondentului Mediafax că poliţiştii sălăjeni au descoperit, în urma unei percheziţii la domiciliul tânărului din Şimleu Silvaniei, cercetat pentru că ar fi înşelat bolnavi de cancer vânzându-le medicamente „miraculoase”, recipiente în care erau crescuţi scorpioni, şoareci şi tarantule, despre care tânărul a afirmat că le folosea la prepararea medicamentelor.

De asemenea, în urma percheziţiei, poliţiştii au găsit medicamente şi facturi fiscale neînregistrate, reprezentând atât achiziţii de produse farmaceutice şi naturiste de la diverşi furnizori, cât şi vânzări de medicamente, în sumă totală de 68.872 lei.

„În urma percheziţiei făcute la domiciliul tânărului de 23 de ani, din Şimleu Silvaniei, care e cercetat pentru că ar fi înşelat bolnavi de cancer, vânzându-le medicamente «miraculoase», poliţiştii au găsit, în diverse recipiente, scorpioni, şoareci şi tarantule, pe care le creştea şi despre care a afirmat că le folosea la prepararea medicamentelor. De asemenea, poliţiştii au găsit medicamente şi mai multe facturi fiscale neînregistrate, emise de către o firmă cu sediul social în Oradea, pe care tânărul o administrează din luna mai a anului trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.

Specialiştii Direcţiei de Control Financiar din cadrul IPJ urmează să stabilească prejudiciul cauzat prin neînregistrarea facturilor în contabilitate.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj a adăugat că, din momentul mediatizării acestui caz şi până în prezent, încă cinci persoane din diverse judeţe ale ţării au contactat poliţiştii din Şimleu Silvaniei, declarând că au fost înşelaţi de tânărul de 23 de ani, sumele plătite de aceştia pentru medicamente (furnizate şi nefurnizate, n.r.) ridicându-se la 50.000 de lei.

„În prezent, cercetările continuă în acest caz, mai multe detalii urmând să fie aflate pe parcursul derulării anchetei. Tânărul este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune. La finalul cercetărilor, tânărul va fi prezentat Tribunalului Sălaj, cu propunere de arestare preventivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.

Un tânăr în vârstă de 23 de ani din Şimleu Silvaniei suspectat că a înşelat mai multe persoane bolnave de cancer vânzându-le medicamente „miraculoase” a fost reţinut, săptămâna trecută, acesta fiind suspectat, totodată, că în calitate de administrator al unei firme a prejudiciat statul cu peste un milion de lei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Sălaj, Tincuţa Dumuţa, declara, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că poliţiştii au reţinut un tânăr în vârstă de 23 de ani din Şimleu Silvaniei pe care îl suspectează că a înşelat bolnavi de cancer.

Potrivit sursei citate, tânărul a achiziţionat pe internet domeniile „domysan.ro” şi „kanglaite.ro” şi, deşi nu avea studii medicale, a postat aici informaţii referitoare la firma pe care o administra, ca fiind un centru medical de tratare a cancerului cu ajutorul veninului de scorpion.

„Profitând de disponibilitatea omului bolnav de a încerca orice remediu de tratare a cancerului, tânărul a livrat prin curierat, contra unor sume cuprinse între 500 – 13.000 de lei, diverse medicamente sub denumirile «Escozul» sau «Escoazul», încasând, prin virament, suma totală de 47.440 de lei. În urma cercetărilor şi după ce şi-au dat seama că «medicamentele» achiziţionate nu le sunt de ajutor în tratarea cancerului, o parte din persoanele înşelate au cooperat cu poliţia şi s-au constituit parte civilă în dosarul întocmit în cazul tânărului. Alţi «clienţi» ai acestuia au murit între timp”, afirma Dumuţa.

Ea a spus că o altă ocupaţie a tânărului era aceea de detectiv particular, activitate pe care o practica fără să fie autorizat conform Legii 329/2003.

„Deşi nu deţinea autorizaţie conform Legii 329/2003, tânărul a efectuat, fără drept, investigaţii ca şi detectiv particular, pentru diferite persoane care l-au angajat, solicitând şi obţinând date cu caracter personal şi documente de la diferite instituţii publice”, declara Tincuţa Dumuţa.

Totodată, ea spunea că tânărul este suspectat şi de faptul că, în perioada 2008-2011, în calitate de administrator al unei firme, a emis 653 de facturi către cinci firme, având ca obiect de activitate prestări servicii, vânzări sau achiziţii de bunuri, în valoare totală de 3.241.024 de lei, fără a le înregistra în contabilitate.

Contravaloarea acestor facturi a fost încasată în numerar, pe bază de chitanţă. Reprezentanţii legali ai acestor firme sunt cercetaţi de poliţişti, pentru a se stabili legalitatea şi realitatea acestor operaţiuni.

De asemenea, prezentându-se drept specialist în medicină complementară, cu diferite competenţe, în perioada 2010 – 2011 tânărul a încasat de la mai multe persoane suma de 100.005 lei, reprezentând contravaloarea de analiză a dosarelor medicale şi stabilirea diagnosticului, respectiv a tratamentului care se impunea. Suma a fost colectată în două conturi bancare, din aceasta fiind ridicată în numerar 92.513 lei.

Potrivit sursei citate, în total, prin neînregistrarea operaţiunilor în evidenţele contabile, tânărul a prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 1.221.904 lei.

În 2011, poliţiştii din Şimleul Silvaniei au declinat către Biroul Teritorial Sălaj al DIICOT un dosar penal întocmit în cazul aceluiaşi tânăr pentru deţinere ilegală de droguri de mare risc, la domiciliul acestuia fiind găsite 20 de fiole de morfină.

Cele mai citite

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Investiții în comunitățile rome: O soluție cheie pentru criza forței de muncă în Balcanii de Vest

De Neda Korunovska și Zeljko Jovanovic Balcanii de Vest – Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – se află la...

Corupție în Antifraudă: Funcționari ANAF anchetați pentru abuz în serviciu de către DNA

Prejudiciul este estimat la 20 de milioane de lei. În dosar mai sunt urmărite penal alte două persoane, printre care și un dezvoltator imobiliar Într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă