Este martie şi aveţi o nevoie nebună să vă împrospătaţi decorul dar nu dispuneţi de un buget consistent? Veţi vedea că există şi o alternativă necostisitoare, apelând la câteva trucuri simple şi fără să renunţaţi la lucrurile pe care le aveţi.
Înlocuirea finisajelor sau a mobilierului nu reprezintă o soluţie tocmai viabilă. În plus, decopertarea pereţilor şi zugrăvirea lor presupun multă mizerie şi deranj, care nu se justifică dacă pereţii sunt curaţi. Un decor nou, cu eforturi şi costuri mici, poate fi obţinut apelând la câteva accesorii sau obiecte decorative noi. Vreţi să „încălziţi” sau să „îndulciţi” o cameră sau o zonă mai sobră a casei? Atunci aplicaţi pe un perete tapet cu model floral sau în culori pastelate. O altă idee de împrospătare a atmosferei este să recondiţionaţi obiectele mai vechi şi să le găsiţi o nouă utilizare. De exemplu, masa şi scaunele pe care le-aţi cumpărat cu ani în urmă le puteţi revopsi în culori vesele, chiar şi cu un spray.
Stickere
Pereţii albi şi goi creează o atmosferă rece şi neprimitoare. Cu ajutorul stickerelor, puteţi imprima unui astfel de ambient monoton şi impersonal un aer fresh sau ludic. Şi asta, cu un buget mic şi deranj minim. Magazinele de decoraţiuni pun la dispoziţie stickere monocolore, bicolore sau multicolore, cu modele diverse: de la motive florale sau simboluri chinezeşti până la figuri celebre (actori, cântăreţi etc.).
Obiecte de impact
Când aveţi o locuinţă provizorie şi nu vreţi să investiţi mulţi bani în personalizarea decorului, vă sugerăm să puneţi accent pe accesorii şi obiecte de efect. De pildă, ambientul unui living lipsit de personalitate se poate schimba cu doar două-trei piese de mobilier (tabureţi, scaune sau fotolii), cu condiţia să aibă un design aparte sau culori care să le scoată în evidenţă.
Culori puternice
O cameră amenajată în culori terne nu va atrage. Mobilierul este sobru, iar covorul şi tapiţeria canapelei au culori închise? Atunci trebuie să le „salvaţi” cu ajutorul câtorva accesorii în culori puternice. De exemplu, într-un living în care predomină negrul şi griul, puteţi aduce câteva accente de culoare prin expunerea unor tablouri şi a unor pernuţe decorative aflate în contrast cu tapiţeria.
Mizaţi pe textile
Acestea contribuie semnificativ la obţinerea unei atmosfere anume: veselă (textile cu model floral sau jucăuş), relaxantă sau romantică (materiale vaporoase sau în culori pastelate), sobră sau office (tonuri neutre). Important este să le alegeţi pe cele potrivite, cu imprimeuri şi texturi care să evidenţieze ceea ce doriţi să redaţi în amenajare.