Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, joi, că Uniunea Europeană a investigat noua politică de confidenţialitate a Google, care a intrat în vigoare la 1 martie, şi a descoperit că acesta încalcă legile europene privitoare la intimitatea cetăţenilor şi că regulile de transparenţă nu au fost aplicate, potrivit Realitatea.net.
Într-un interviu la BBC Radio, Reding a oferit şi două exemple pentru a-şi susţine afirmaţiile: „Întâi de toate, nimeni n-a fost consultat în legătură cu această nouă politică, care culege informaţii despre persooane fizice pentru a le transmite mai departe altor companii, activitate cu care utilizatorii n-au fost de acord”.
Compania Google a adoptat, joi, o nouă politică de confidenţialitate care reuneşte toate politicile de confidenţialitate pentru peste 60 de servicii individuale pe care le oferă, de la Gmail la YouTube. Internauţii nu pot să nu fie de acord cu noua politică, dacă doresc să continue să folosească serviciile Google, scrie BBC Online.
Ce susţine Google
De cealaltă parte, reprezentanţii companiei Google susţin că noua politică de confidenţialitate respectă legislaţia europeană: „Suntem încrezători că noua noastră politică de confidenţialitate simplă, clară şi transparentă respectă toate legile şi principiile europene privind protecţia datelor”.
De asemenea, internauţilor li s-au dat asigurări că informaţiile lor sunt în siguranţă: „Abordarea Google fata de confidentialitate nu se schimba. Nu colectam nicio alta informatie noua, ca urmare a acestei schimbari. Nu modificam niciuna dintre setarile de confidentialitate facute de utilizatori. Nu vindem informatiile personale pentru agenti de publicitate. In plus, nicio informatie salvata nu permite identificarea persoanei. Aceasta abordare noua si mai simpla va face mai usor pentru un utilizator sa inteleaga practicile noastre de confidentialitate, si reflecta dorinta noastra de a-l trata ca pe un singur utilizator pe Google, pentru a-i putea oferi servicii mai bune”.
Compania Google promite că noua politică va duce la rezultate mai bune oferite de motorul de căutare şi la reclame croite mai bine pe profilul fiecărui utilizator în parte.
La începutul săptămânii, autoritatea franceză de reglementare în domeniul protecţiei datelor a anunţat compania Google că va si supusă unei investigaţii oficiale în privinţa regulilor noii politici de confidenţialitate.
Punctul de vedere preliminar al instituţiei este că Google nu respectă legislaţia europeană referitoare la protejarea datelor personale.
Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertate (CNIL) din Franţa a afirmat într-o scrisoare adresată luni Google că va efectua investigaţii în numele sau alături de alte autorităţi de reglementare europene, urmând să trimită companiei americane o listă de întrebări, până la jumătatea lui martie.