18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSe închide Fondul Proprietatea? Cel mai mare acţionar al propune vânzarea activelor...

Se închide Fondul Proprietatea? Cel mai mare acţionar al propune vânzarea activelor şi împărţirea banilor la acţionari

Acţionarii Fondului Proprietatea vor discuta peste aproximativ o lună, pe data de 4 aprilie, câteva propuneri ce ar putea schimba radical viitorul celui mai mare fond de investiţii din România. Dacă la înfiinţarea sa în 2005 FP era deţinut de stat şi de persoanele despăgubite pentru averile confiscate de comunişti, în anii scurşi de atunci, FP a ajuns în proprietatea unor importanţi investitori instituţionali care acum vor să îşi vadă profiturile. Una din principalele măsuri ce vor fi discutate priveşte vânzarea activelor FP într-un interval de 2-3 ani şi împărţirea banilor sub forma unor aşa zise ‘dividende speciale’. O altă măsură prevede demararea procedurilor de listare a FP la Bursa din Varşovia.

O reducere serioasă a anvergurii FP

 

Vânzarea activelor lichide, propusă de principalul acţionar al FP, anume Elliott Associates ce are 12,5% din titluri), va provoca „o reducere serioasă a anvergurii fondului”, afirmă Iulian Panait, broker la KTD Invest. Vânzare ar putea aduce acţionarilor un venit pe acţiune în jurul a 0,7 lei, mult mai mult decât actuala valoare a acţiunilor FP la Bursa de Valori, situată la 0,57 lei. Exact acest lucru îşi doreşte şi Elliott. Managerul FP trebuie să dea un semnal pieţei că acţionarii nu sunt dispuşi să accepte la infinit un discount prea mare, de aproximativ 50%, între Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al FP, de 1,2 lei şi preţul acţiunii, argumenta fondul american de investiţii în propunerea sa înaintată în luna ianuarie.
Iulian Panait se îndoieşte însă că această măsură logică din punct de vedere economic va fi întruni majoritatea în AGA. „Mulţi acţionari se tem că lucrurile nu vor arăta aşa. Unora le va fi teamă că vânzarea activelor se va face la preţuri prea mici, subiective, în urma unor posibile înţelegeri, alţii cred că peste zece ani acele active vândute ar putea valora dublu”, afirmă el. Comportamentul lui Elliott Associates e de înţeles. „Investitori speculativi preferă profituri rapide chiar şi mici pe termen scurt, celor pe termen lung” afirmă el.

Vânzarea activelor nu semnifică desfiinţarea FP. Impărţirea banilor, da

Investitori pe BVB ce deţin şi titluri ale FP nu cred că vânzarea activelor FP e sinonimă cu desfiinţarea sa. Ideea este că fondul ar putea deveni „unul de cash, banii ar putea fi băgaţi în altceva” , spune un astfel de investitor. „Dacă o fabrică vinde 10 strunguri, nu înseamnă că se desfiinţează”, afirmă investitorul. Desigur nu, dar ce se întâmplă dacă fabrica îşi vinde cele mai bune strunguri şi dă banii încasaţi acţionarilor? „Teoretic orice fond poate fi desfiinţat prin decizia acţionarilor”, răspunde acelaşi investitor. El crede că prin vânzarea activelor, VUAN FP ar putea chiar creşte, deoarece actuala VUAN include estimări contabile ale preţului acţiunilor nelistate. „Voi vota pentru această măsură”, afirmă investitorul. El mai atenţionează că ieri BVB a primit bine anunţul ştirea referitoare la active, titlurile crescând substanţial cel puţin în prima parte a şedinţei. Intrebat dacă anunţul privitor la vânzarea activelor e similar cu desfiinţarea FP un alt acţionar a răspuns scurt: „exact”.

Listarea la Varşovia exclude închiderea imediată a FP

Victor Cionga, managing partener la AZ Capital Advisors, atrage atenţia asupra mai multor probleme. El consideră că este necesară (mai ales în contextul dorinţei de a lista FP la bursa din Varşovia) o rezolvare amiabila a diferendului dintre FP si avocatul Ioana Sfârâială. Aceasta a contestat în Justiţie AGA în care a fost aprobată numirea administratorului Franklin Templeton şi a obţinut câştig de cauză. In privinţa vânzării activelor, în ipoteza aprobării măsurii de către AGA FP, este de aşteptat ca managerul FP să prezinte o strategie în acest sens care va trebuie la rândul ei aprobată de acţionari. Pe de altă parte noţiunea de dividend special, acceptată în dreptul anglo-saxon, nu e recunoscută la noi. Încasarea banilor din vânzarea titlurilor se va putea face fie pe calea dividendelor de sfârşit de an, fie prin micşorarea capitalului FP prin retragerea acţiunilor şi anularea lor. Cât priveşte celalată propunere, referitoare la listarea FP la Varşovia, Victor Cionga se aşteaptă la o anumită rezervă din partea instituţiilor implicate, anume Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BVB; motivul este ca, pe termen scurt, acestea vor pierde din veniturile pe care în prezent le generează comisioanele aferente. Un refuz nu ar fi de dorit deoarece scade credibilitatea acestor instituţii care afirmă că doresc modernizarea, deschiderea si dezvoltarea pietei locale „Dacă s-a întâmpla aceasta e posibil ca în viitor firme româneşti importante să se listeze direct la Varşovia”, spune Victor Cionga.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă