Una dintre ironiile amare ale unui sistem totalitar este că, deşi autorităţile pretind că nu există cenzură, este totuşi interzis să se vorbească despre ea. Şi chiar dacă Rusia de astăzi nu mai este cea dinaintea perestroikăi, orice discuţie despre cenzură va fi cenzurată. Un exemplu mai mult decât potrivit este cel al unei emisiuni de la începutul lunii februarie a Tinei Kandelaki – considerată drept o apropiată a Kremlinului; aceasta l-a avut ca invitat pe Vladimir Posner, unul dintre cei mai renumiţi jurnalişti din Rusia – iar tema a fost libertatea presei. „Cenzura vine de la Kremlin”, a spus Posner, adăugând că el personal nu are libertatea de a îl invita în emisiunea sa pe bloggerul Alexei Navalni, considerat drept unul dintre liderii opoziţiei democratice. Din păcate, aceste declaraţii ale lui Posner nu au putut fi urmărite decât în estul ţării; în transmisia din vest, ele au fost tăiate din emisiune.
O jurnalistă a postului de televiziune NTW a explicat cotidianului german Die Welt cum funcţionează cenzura: „mai întâi, şeful tău îţi taie din reportaj pasajele care i se par periculoase; apoi, un redactor mai mare decât el în funcţie mai scoate câteva pasaje, din frica băieţilor de la Kremlin; şi la sfârşit, vin băieţii de la Kremlin şi îţi taie tot”, spune aceasta.
„Paris Hilton a Rusiei”, scoasă din grilă
De asemenea, există liste negre cu numele unor politicieni şi artişti „care nu au voie să existe pentru spectatorii televiziunilor”, conform cotidianului german. Cine nu respectă indicaţiile, riscă să îşi piardă emisiunea – ceea ce i s-a întâmplat Xeniei Sobchak, supranumită „Paris Hilton a Rusiei”. Sobchak, fiica unui fost primar al St. Petersburgului (şi prieten al lui Vladimir Putin), este mai cunoscută pentru prezenţa la petrecerile mondene şi pe coperta revistei Playboy decât pentru prestaţia jurnalistică şi a fost, pentru foarte scurt timp, moderatoarea unui talk-show politic pe canalul de televiziune MTV Rusia. Show-ul ei a fost însă scos din grila de programe după primul episod. Explicaţia postului? Nu se potriveşte cu formatul MTV. Explicaţia Xeniei Sobchak? Faptul că unul dintre invitaţii emisiunii următoare avea să fie Alexei Navalni. Conform Die Welt, ratingul emisiunii a fost aproape de două ori mai mare decât al celorlalte emisiuni de pe MTV – ceea ce face teoria lui Sobchak cel puţin plauzibilă.
De la un milion de spectatori pe lună la un milion pe zi
Însă nu toate canalele de televiziune se supun presiunilor venite de sus. Cel mai bun exemplu este Dozhd TV, un post de televiziune din Moscova fondat cu doi ani în urmă de Natalia Sindeeva, o femeie de afaceri care deţine şi mai multe portaluri de ştiri. Dozhd TV, care emite prin cablu şi pe internet, a devenit cunoscut în toamna trecută prin transmisia unuia dintre primele interviuri cu fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, după demiterea acestuia – precum şi prin difuzarea unui interviu în care purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a admis că urnele antice „descoperite” de premier în timpul unei scufundări în Marea Neagră fuseseră puse sub apă de membri ai staffului prezidenţial.
Dozhd TV a spart însă gheaţa în timpul demonstraţiilor anti-Putin din ianuarie, când a fost unul dintre puţinele posturi care au transmis integral demonstraţiile şi a găzduit discuţii politice aprinse, la care au participat nu numai membri ai establishmentului politic – ci şi Alexei Navalni. Dacă până în acea perioadă Dozhd TV avea un milion de vizionări pe lună, cifra crescut în timpul protestelor la un milion pe zi – iar redactorii au fost surprinşi să realizeze că spectatorii lor se aflau în toate colţurile Rusiei: „într-o zi ne-am dat seama că telefonul din redacţie începuse să sune non-stop, iar când ridicai receptorul, la celălalt capăt al liniei era cineva dintr-o regiune îndepărtată: provincia Smolensk, provincia Tambov”, a declarat redactorul-şef al Dozhd TV, Mihail Zigar, cotidianului britanic Financial Times.
Pentru un post de televiziune ai cărui reporteri au o medie de vârstă de 27 de ani şi arată mai curând ca nişte tineri hip din Londra sau New York (şi provin în mare parte din print, nu din alte televiziuni), succesul este enorm – iar până la sfârşitul anului, speră Zygar, Dozhd TV ar putea reuşi să nu mai aibă nevoie de finanţarea lui Sindeeva. De altfel, aceasta a început să aibă probleme din cauza postului: după cum relatează cotidianul Moscow Times, procuratura din Moscova i-a cerut lui Sindeeva informaţii cu privire la finanţarea transmisiilor demonstraţiilor anti-guvernamentale. Ancheta a fost iniţiată la cererea unui parlamentar al partidului lui Putin, Rusia Unită, care suspectează că Dozhd TV ar putea să fi acţionat ca sponsor şi organizator al demonstraţiilor. Acuzaţiile au fost respinse de Mihail Zigar: „nu suntem un post al opoziţiei, suntem o televiziune normală, care oferă spaţiu reprezentanţilor tuturor mişcărilor politice. Rusia are nevoie de o televiziune normală. Sper că elitele politice o să accepte acest lucru”, a declarat el pentru Financial Times.