Magistraţii care au judecat şi pronunţat hotărâri de condamnare în dosarul penal în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor pe Dinel Staicu vor fi nevoiţi să dea explicaţii în faţa Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, a confirmat pentru RL că la Inspecţia Judiciară există înregistrată încă din 4 ianuarie „memoriul formulat de petiţionarul Dinel Staicu, care are ca obiect sesizarea unor aspecte ce privesc conduita profesională a judecătorilor care au soluţionat cauzele penale în care a avut calitatea de inculpat”.
În prezent, inspectorii CSM fac verificări prealabile pentru a constata existenţa sau nu a unor posibile indicii de săvârşire a unor abateri disciplinare.
Surse judiciare afirmă că existenţa acestei sesizări încă de la începutul lunii ianuarie ar putea arăta că salvarea lui Staicu a fost pregătită cu mult timp înainte de pronunţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care condamnarea sa a fost anulată.
Procurorul şef al DNA, uimit de cazul Dinel Staicu
De altfel, inclusiv procurorul şef al DNA, Daniel Morar, s-a declarat luni şocat de decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a anulat condamnarea definitivă a lui Staicu pentru că ar mai fi existat o altă sentinţă judecătorească prin care se confirma că acuzaţiile penale aduse fostului şef al SIF Oltenia nu se susţin.
„Pe noi, pe procurori, acea soluţie ne-a şocat, pentru că din toate analizele noastre nu există un caz care să justifice o asemenea soluţie, adică anularea unei condamnări definitive. Nu există un caz practic, vorbesc. Acum, aşteptam motivarea instanţei de judecată care a dispus o asemenea soluţie şi să vedem ce este de făcut. Din punct de vedere al căilor de atac, nu este nimic de făcut. Este o soluţie dată definitiv. Noi trebuie să vedem acum, CSM, dacă acolo este o abatere disciplinară şi noi procurorii dacă e vorba de o fapta penală. Acel caz de contestaţie în anulare a fost invocat în faţa instanţelor de apel şi recurs, care au spus că nu există. De aceea, este ciudat să vedem că vine un alt complet al aceleiaşi curţi de apel, care spune că există şi anulează”, a declarat Daniel Morar
Sentinţa de anulare a condamnării definitive a lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare este cu atât mai ciudată cu cât vine după ce fostul preşedinte al SIF Oltenia a venit după alte trei hotărâri de condamnare în acelaşi dosar. Mai exact, odată trimis în judecată de procurorii DNA, Staicu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 4 la patru ani de închisoare, în apel la Tribunalul Bucureşti sentinţa a fost mărită la 12 ani de închisoare iar în recurs la Curta de Apel Bucureşti pedeapsa sa a scăzut la şapte ani, decizie care a fost şi definitivă. Atât Tribunalul Bucureşti cât şi Curtea de Apel Bucureşti au respins solicitările avocaţilor lui Dinel Staicu de a se constata că acesta a mai fost anchetat pentru aceleaşi fapte, finalizând cercetarea judecătorească prin condamnarea lui Staicu.