18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSesizare penală pentru un monument ilegal

Sesizare penală pentru un monument ilegal

Viceprimarul Galaţiului îşi demonstrează imparţiali­ta­tea în ­cazurile construcţiilor neautorizate.

 

După ce a fost demolată pizzeria D’aIsi, construcţie P+1 ridicată fără autorizaţie la 3 m de altarul Bisericii „Mavromol” atunci viceprimarul Nicuşor Ciumacenc fiind acuzat de patronul italian Isidorro Panetta că este părtinitor, acum viceprimarul a anunţat că a fost depusă o sesizare penală şi împotriva parohiei, care a amplasat un monument, tot fără autorizaţie. Nu pot fi comparate  sacrilegiul construirii unei cârciumi lângă altarul unei biserici şi amplasrea unui monument, dar viceprimarul spune că ambele sunt încălcări ale legii.

„După ce clădirea ridicată ilegal a fost dărâmată, pe acel loc au fost amplasate, de către reprezentanţii bisericii de această dată, cruci de piatră. Ca şi în cazul lui Panetta, nici preoţii nu deţin autorizaţie de construire şi avize, conform Legii Monumentelor Istorice. Amplasarea monumentelor de for public fără respectarea legii e contravenţie. Din acest motiv a fost făcută o sesizare către Poliţia Locală, care se ocupă de acest caz”, ne-a declarat viceprimarul. Apariţia monumentului e justificată prin faptul că în 1962 comuniştii au confiscat 3.100 mp din grădina bisericii, pentru a construi un bloc şi atunci, mormintele călugărilor au fost răscolite cu buldozerele.

„În 1963, din dispoziţia primului secretar PCR, 3.000 mp, partea pe care se afla cimitirul vechi a fost expropiată. Au fost făcute excavaţii la care au ieşit la iveală cranii şi oseminte ale celor ce îşi găsiseră odihna veşnică aici. Osemintele, la un loc cu moloz, cruci de piatră şi pământ, au fost duse la groapa de gunoi, în mod barbar”, relata Sandu Isac, unul din martori. „Sunt o persoană credincioasă, stră-străbunicul meu pe linie maternă fiind unul dintre patriarhii Greciei. Trebuie să înţelegem însă atât noi, simplii cetăţeni, cât şi reprezentanţii bisericii faptul că trebuie să ne supunem legilor pământeşti. Nu putem înlocui un abuz, cu un altul, chiar dacă acesta din urmă îmbracă forma unui monument”, a explicat Nicuşor Ciumacenco.  

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă