Peste 3.000 copii din nordul Ugandei (Africa) suferă de o boală cunoscută sub numele de „nodding disease”, relatează AFP.
Ani de zile, cercetătorii au încercat să stabilească cauza acestei boli, despre care localnicii din satele ugandeze spun că a omorât sute de copii.
Boala afectează numai persoanele cu vârste fragede şi le distruge complet – mai întâi, le provoacă atacuri de apoplexie, corpurile nu se mai dezvoltă normal, li se atrofiază membrele, prezintă tulburări mintale şi se înfometează.
„Înainte, mergea şi se juca, la fel ca toţi ceilalţi copii. Acum, cineva trebui să îl supravegheze permanent. Boala este cumplită – el nu mai poate să mănânce şi nici să bea singur”, a povestit mama unui copil de 14 ani, care a mai pierdut un băiat în 2010, tot din cauza acestei boli.
„În sat, trăiesc 780 oameni, iar 97 suferă de acestă boală. În fiecare familie este cel puţin un bolnav”, a explicat un voluntar, Joe Otto, referindu-se la satul Tumangu, care se află la 450 kilometri de capitala Kampala.
De fiecare dată când apare un caz, el pedalează în alte localitaăţi să găsească medicamente. Joe ştie că ele nu vor avea efect decât pe termen scurt. „Administrăm medicamente care se prescriu, în mod obişnuit, la epilepsie, dar boala aceasta este diferită”, a explicat voluntarul jurnaliştilor AFP.
Mulţi dintre localnici au început să se mute din sat, de teamă că s-ar putea molipsi şi copiii care mai sunt sănătoşi. „Am început să le spunem bolnavilor că mai sunt oameni care s-au vindecat, ca să nu se mai gândească atât de mult la această boală cumplită”, a mai povestit Joe Otto.