17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLiderii PSD pun beţe-n roate deszăpezirii

Liderii PSD pun beţe-n roate deszăpezirii

Liderii PSD Galaţi ignoră situaţia zecilor de mii de locuitori ai satelor gălăţene izolaţi între troienele de zăpadă, folosind criza pentru a-şi deconta conflictele politice. În septembrie, liderii organizaţiei, deputatul PSD Dan Nica şi senatorul PSD Gh. Saghian, au declanşat un veritabil război împotriva preşedintelui Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, care demisionase din funcţiile deţinute în PSD, anunţând că va candida pentru un nou mandat ca independent. În replică, de 5 luni consilierii judeţeni ai USL obstrucţionează sistematic activitatea CJ.

Până acum au respins mai multe investiţii la Spitalul Clinic de Urgenţă, dar şi finanţări UE de 1,2 milioane euro. Mai nou, a fost trimis în avanposturi vicepreşedintele PSD Galaţi Luciano Tudor, director la regia Drumuri şi Poduri SA Galaţi de sub autoritatea CJ, ca să pună beţe în roate tocmai CJ la deszăpezirea drumurilor judeţene. Pesediştii mizau pe faptul că un eşec l-ar discredita pe Chebac, lucru care nu s-a întâmplat, preşedintele CJ coordonând personal deszăpezirea. Pe 4 februarie, în timp ce jandarmii şi echipele ISU făceau eforturi disperate pentru deblocarea mai multor sate, directorul de la Drumuri şi Poduri i-a trimis directorului tehnic al CJ, Petru Tudorache un SMS prin care îl anunţa că retrage utilajele, pentru că CJ a plătit doar 190.000 de lei, în loc de 260.000 de lei, pentru deszăpezirea din ianuarie. Spunea că nu mai are bani de carburant, dar lucrurile nu stăteau aşa.

Cu o zi înainte, pe 3 februarie, conducerea CJ aprobase plata către Drumuri şi Poduri a 300 de milioane de lei vechi, dar pentru ca plata să fie făcută trebuia ca directorul Tudor să prezinte factura la CJ. Timp de 4 zile nu a făcut acest lucru, preferând să continue campania mediatică. Directorul CJ a refuzat polemica: „Eu sunt funcţionar public, nu am opinii personale, nici polemici. Nu ne jucăm cu banul public”, ne-a declarat directorul Petru Tudorache.

„Jonglerii” cu banul public

Sistematic, conducerea Drumuri şi Poduri a înaintat la CJ deconturi umflate pentru prestaţii fictive. Spre exemplu, a cerut 110 milioane de lei vechi pentru deszăpezirea efectuată cu un autocamion cu lamă, utilaj fictiv din moment ce nu apare în raportările ISU. Deloc întâmplător, directorul Drumuri şi Poduri, Luciano Tudor e implicat în evaziunea de 20 milioane euro, de la Mobimod SA Tecuci, anchetată de ANAF. În timp ce cei de la Drumuri şi Poduri se ocupau cu jonglerii financiare, situaţia de pe drumurile judeţene devenea disperată. Spre exemplu, 1.200 de locuitori ai satului Hânţeşti au fost izolaţi timp de 10 zile pentru că nu a fost deszăpezit imediat după ninsoare DJ 252 Nicoreşti-Buciumeni. Zăpada a îngheţat pe o lungime de doi kilometri şi a fost nevoie ca echipele ISU să dinamiteze troienele timp de trei zile pentru a reuşi să ajungă la sinistraţi cu alimente şi provizii de apă.

Acuzaţii demolate de documente

În războiul politic al PSD împotriva CJ a fost trimis şi purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan. A convocat o conferinţă de presă pentru a reclama că CJ nu acordă contracte propriei regii. Dincolo de faptul că există o lege a achiziţiilor publice, acuzaţiile sunt dezminţite de mai multe contracte postate pe SEAP: contractul 7.571/29.10.2010, în valoare de 887.045 lei fără TVA pentru deszăpezirea din sezonul 2010/2011, contractul 9.386/01.11.2011, de 882.685 lei pentru deszăpezirea din acest an şi contractul 3.499/13.05.2011, de 721.326 lei, pentru întreţinerea îmbrăcăminţii asfaltice.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă