7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial100 de euro, preţul salvării delfinilor din Marea Neagră

100 de euro, preţul salvării delfinilor din Marea Neagră

Decesul a sute de delfini, găsiţi eşuaţi sau înecaţi în plasele pescarilor în ultimii ani ar fi putut foarte uşor evitat printr-o investiţie de numai câteva mii de euro. Este vorba despre montarea de-a lungul litoralului a unor dispozitive acustice care îndepărtează mamiferele de zonele periculoase. Cu alte cuvinte, vorbim despre programul „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească”, demarat în urmă cu trei ani. Programul este finanţat din bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, şi se derulează pe mai multe direcţii.

Cea mai interesantă dintre acestea constituie în acelaşi timp şi o premieră pentru litoralul românesc: primele dispozitive acustice pentru îndepărtarea delfinilor. Denumite în limbaj tehnic pingere, aceste dispozitive, de dimensiunile unei banane, sunt montate pe plasele pescarilor şi emit o serie de sunete care, după cum sugerează şi denumirea, îndepărtează mamiferele.

„Capturarea accidentală a delfinilor reprezintă cea mai mare ameninţare la starea de conservare a celor trei specii de delfini din zona litorală a Mării Negre”, a precizat Marian Paiu, coordonatorul activităţilor de teren ale ONG Mare Nostrum.

Testele au fost un succes

Marian Paiu a explicat că s-a făcut o testare a acestor dispozitive şi că ele s-au dovedit a fi extrem de utile. „Pentru testare au fost folosite 10 pingere. Ele au fost dispuse la distanţe de 80 de metri unul de celălalt şi au fost lăsate intenţionat şi două zone neacoperite, una în capătul plasei de pescuit şi alta în zona centrală. În urma studierii efectelor acestor dispozitive pe locul de pescuit au constatat că funcţionalitatea lor este de 100%, cu condiţia ca aceste dispozitive să fie puse conform instrucţiunilor.

Dacă în mod curent se constatau un număr de 11-27 de capturi accidentale la un număr de 100 de plase de 80 de metri lungime fiecare, în condiţiile folosirii dispozitivelor acustice în zona de dispunere corectă capturile au scăzut la un singur exemplar”, a precizat Marian Paiu. Acesta a arătat că, în cazul singurului delfin prins în plase s-a constatat că dispozitivul acustic a fost deplasat de la poziţia sa normală spre fundul mării de un calcan care s-a zbătut în năvod.

„Am constatat că în porţile create intenţionat de-a lungul plasei cu pingere capturile au fost mai mari decât în mod normal”, a precizat coordonatorul Mare Nostrum.

Dispozitivul costă 100 de euro

Un pinger costă 100 de euro. Până în prezent, Mare Nostrum a montat 50 de astfel de dispozitive la cinci pescării din nordul litoralului.

Potrivit ecologiştilor, ar mai fi nevoie de cel puţin atâtea pingere care să fie montate în sudul litoralului, unde trăiesc mai multe comunităţi pescăreşti. „În primul sezon, eficienţa a fost de 100%. Trebuie să continuăm monitorizarea încă două sau trei sezoane pentru a ne convinge că aceste dispo­zitive sunt complet funcţio­nale”, a precizat Mihaela Cândea, directorul executiv Mare Nostrum.   

Directorul executiv al  Mare Nostrum spune că unii specialişti consideră că, în condiţiile utilizării continue pe mai mulţi ani a pingerelor, delfinii încep să asocieze aceste dispozitive cu prezenţa peştilor din plasele unde sunt montate, şi astfel mamiferele sunt atrase de sursa de hrană, situaţie în care dispozitivele devin dăunătoare. „La noi pescuitul este o activitate sezonieră, astfel că pingerele sunt utilizate câteva luni pe an”, a adăugat Mihaela Cândea, care susţine că, în aceste condiţii sunt şanse mici ca mamiferele să fie atrase de dispozitive. Şi cum litoralul românesc are o lungime de 245 kilometri, raportat la necesarul de dispozitive şi preţul acestora, rezultă o investiţie de 40 de euro pentru fiecare kilometru de ţărm pentru protejarea delfinilor.

În fiecare zi moare un delfin

Dacă pescuitul se derulează sezonier, în lunile cu activitate intensă a pescarilor, delfinii mor pe capete. Numai anul trecut în timpul lunii mai, atunci când pescarii ies în masă pe mare, numărul delfinilor morţi a depăşit 30. Problema este cu atât mai gravă cu cât, potrivit ecologiştilor, doar o cincime din plasele pescarilor de la Marea Neagră sunt legale, situaţie în care putem spune că  asistăm la un adevărat genocid al mamiferelor marine. 

Delfinii ar putea fi salvaţi utilizând pingerul, dispozitivul acustic ­utilizat în experimentul românesc

Cele mai citite

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....
Ultima oră
Pe aceeași temă