17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSud-estul, sub ameninţarea codurilor portocalii

Sud-estul, sub ameninţarea codurilor portocalii

Ieri, în aşteptarea unei noi înrăutăţiri a vremii, autorităţile gălăţene aveau sub control situaţia din judeţ. ANM avertizase că începând cu duminică seara, ora 18.00, în sud-estul ţării va urma un interval de 16 ore de cod galben de ninsoare şi vânt în rafală, urmat de alte 26 de ore de cod portocaliu pentru ninsoare şi viscol. De duminică până luni era estimată o creştere medie a stratului de zăpadă cu 15 cm, de luni până marţi urmând să se mai depună alţi 30 cm de zăpadă. Ieri la prânz, cu câteva ore înainte de ora estimată de ANM pentru instaurarea codului galben, începuse deja o ninsoare cu fulgi mărunţi.

Înrăutăţirea vremii ameninţă în special zonele de deal din nordul şi centrul judeţului Galaţi, unde principalul efect al ninsorii viscolite este blocarea drumurilor şi implicit izolarea unor localităţi. În ultimele zile, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Eugen Chebac a coordonat personal operaţiunile de deszăpezire, iar sâmbătă mai existau patru cătune izolate, satul Hânceşti din comuna Buciumeni, satul Aldeşti din comuna Bereşti-Meria, satul Vădeni din comuna Cavadineşti şi satul Lupele din comuna Pechea. „Acţionăm cu 19 utilaje pentru deblocarea acestor cătune. În rest, toate drumurile judeţene principale sunt deschise, unele pe un singur fir pentru că zăpada este şi de 3 metri. Fiecare comunitate din judeţul Galaţi, cu excepţia celor 4 sate, are câte o arteră de comunicaţii deschisă”, declara sâmbătă preşedintele CJ Galaţi.

Situaţia cea mai dificilă a fost înregistrată în zona localităţii Buciumeni, unde nu mai puteau fi folosite frezele pentru deszăpezirea drumului, din cauză că stratul de zăpadă de peste 2,5 metri îngheţase pe o lungime de 4 km. Eşuaseră şi încercările de a sparge crusta groasă de gheaţă cu un buldoexcavator şi cu o wollă. Situaţia devenise disperată, pentru că echipele de intervenţie trebuiau să ajungă cu provizii de apă şi alimente la cele 50 de familii din satul Hânceşti. Echipele de la ISU Galaţi au recurs la ultima soluţie, dina­mitarea stratului de gheaţă şi operaţiunea a dat rezultate, drumul fiind parţial deblocat. „Au fost deblocate căile de acces către Buciumeni. Rămâne în continuare blocată localitatea Hânceşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

„Am atenţionat populaţia să-şi facă provizii. Deschizând căile de acces spre comune se poate acum face şi aprovizionarea magazinelor şi a populaţiei din comune”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Ninsori abundente în Dobrogea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de cod portocaliu pentru Dobrogea, valabilă de astăzi până mâine la ora 02.00. Potrivit acesteia, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 centimetri şi izolat 50 centimetri. În zona litoralului şi a Deltei Dunării vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. De asemenea, a fost emisă o avertizare de cod portocaliu şi pentru data de 14 februarie între orele 02.00 şi 14.00. În intervalul menţionat va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 60-70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 de centimetri. CJ Constanţa va avea opt maşini şi 12 oameni mai puţin pentru deszăpezire, aceştia fiind trimişi să dea o mână de ajutor în Vrancea.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă