Terapia acvatică, sau hidroterapia, a devenit un adevărat trend în rândul persoanelor interesate să îşi menţină şi să îşi întărească sănătatea fizică şi mentală, în mod natural, fără să utilizeze medicamente care pot avea efecte secundare periculoase.
Terapia acvatică foloseşte proprietăţile fizice ale apei, cum ar fi temperatura şi presiunea, în scopuri terapeutice: pentru a stimula circulaţia sângelui, pentru a favoriza eliminarea toxinelor şi a trata anumite boli, cum ar fi reumatismul, guta sau artrita. Este o terapie simplă şi deloc costisitoare, care poate fi realizată la un centru de specialitate, dar şi în propria baie de acasă, fără riscul unor reacţii adverse.
Terapia acvatică include băi terapeutice, duşuri la diferite temperaturi, şedinţe de saună, împachetări sau comprese cu apă caldă şi rece. „Hidroterapia este, de fapt, un mix de terapii: o baie de abur poate fi completată de vibromasaj sau un duş Vichy sau Kneipp. De asemenea, hidroterapia poate fi combinată cu uleiuri esenţiale şi săruri, cromo şi aromaterapie pentru aţi pune toate simţurile la treabă”, spune Liliana Paraipan, director general Eden Spa.
Băi terapeutice, utile pentru reumatici
Terapia pe bază de apă este eficientă în tratarea stresului, a depresiei, a tulburărilor de somn, precum şi în ameliorarea durerilor. Această terapie este indicată în mod special în tratamentul artritei, reumatismului sau alte probleme ale încheieturilor, ale muşchilor şi ale nervilor. Efectele hidroterapiei sunt relaxarea musculară şi a ţesuturilor moi, creşterea randamentului muscular şi a metabolismului celular.
„Terapia acvatică este eficientă în cele mai multe dintre afecţiunile coloanei dorso lombare, artrozelor- gonartroză, coxartroză, dar şi în multe afecţiuni de ţesut moale – tendinite, tensiovite, bursite. Hidroterapia are, de asemenea, efect antiseptic şi antistres”, a explicat prof. dr. Mihai Berteanu, din cadrul Centrului de Recuperare Medicală Medicover.
Băile terapeutice sunt una dintre formele de hidroterapie care rezolvă aceste probleme ale oaselor. Acestea se fac numai la recomandarea medicului care va stabili durata tratamentului sau combinarea acestei terapii cu altele, cum ar fi termoterapia, cromoterapia sau exerciţiile fizice focalizate pe zonele cu probleme. Mişcarea în apă este realizată cu mai multă uşurinţă decât pe uscat, de aceea, eventualele senzaţii dureroase care ar putea apărea în timpul exerciţiilor sunt diminuate.
Terapie de relaxare în propria baie
Hidroterapia este folosită şi în scopuri estetice – pentru tratarea acneei sau a celulitei, dar şi ca metodă preventivă – pentru relaxare şi menţinerea stării bune de sănătate.
Dacă vrei să te relaxezi după o zi istovitoare, poţi pune în cada cu apă caldă un săculeţ de pânză cu un amestec de museţel, hamei, valeriană şi lavandă. Timp de 30 de minute te poţi relaxa în acest lichid parfumat.
Băile cu diverse săruri sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra afecţiunilor sistemului nervos, cardiovascular sau ale pielii. Poţi face o dată la două zile o baie cu diverse săruri, de exemplu, sare marină: ai nevoie de 100-150 de grame de sare marină, pe care trebuie să o dizolvi în prealabil într-un recipient şi abia apoi să o torni în apa din cadă, încălzită la 35 de grade. Baia trebuie să dureze între 20 şi 25 de minute, iar efectele se vor simţi după 10 şedinţe.
În cadrul hidroterapiei, apa fierbinte este folosită pentru a linişti şi relaxa corpul, dar şi pentru a încetini activitatea organelor interne, iar apa rece este folosită pentru a stimula, revigora şi creşte activitatea internă a corpului. Presiunea apei stimulează, de asemenea, sistemul imunitarea şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi digestia.
„În cazul în care experimentaţi tensiune musculară sau anxietate, apa caldă este recomandată sub forma unui duş sau a unei băi. Pentru combaterea senzaţiei de oboseală, stres şi epuizare este recomandat un duş cald, urmat de un duş rece scurt, deoarece în acest fel se stimulează procesele metabolice celulare, a explicat doctorul Mihai Berteanu.
Pentru a se obţine efectele scontate, există câteva reguli pe care trebuie să le respectaţi atunci când apelaţi la terapia pe bază de apă: nu este indicat să se facă hidroterapie imediat după masă, iar băile calde sau fierbinţi trebuie încheiate cu un duş mai rece.
Băile fierbinţi interzise gravidelor şi copiilor
Deşi are numeroase beneficii pentru sănătate, hidroterapia are şi anumite contraindicaţii. De exemplu, diabeticii, persoanele care suferă de scleroză multiplă, cele care au probleme cu tensiunea arterială şi femeile însărcinate trebuie să evite băile şi saunele fierbinţi. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul copiilor. De asemenea, terapia acvatică nu este indicată pentru persoanele care au boli de piele, infecţii sau leziuni acute.