Povestea este cel puţin stranie: în timpul vizitei în China, cardinalul Romeo ar fi spus într-o discuţie că cel târziu în noiembrie 2012 Benedict XVI nu va mai fi în viaţă. Conform autorului necunoscut al protocolului, Romeo ar fi declarat acest lucru cu atâta convingere încât ceilalţi participanţi la discuţie ar fi dedus că înaltul prelat avea cunoştinţă despre un posibil atentat la viaţa papei. Cardinalul ar face parte, conform propriei declaraţii, din cercul restrâns de apropiaţi ai lui Benedict, care s-ar afla într-o confruntare gravă cu secretarul general al papei şi al doilea om ca putere în Vatican, Tarcisio Bertone, şi un grup de aliaţi ai acestuia. Romeo ar fi declarat că Benedict ar dori să îl îndepărteze pe Bertone, însă că nu poate acţiona împotriva acestuia – drept care l-a ridicat pe Angelo Scola în rangul de cardinal din Milano, pregătindu-l astfel pe acesta drept succesor al său.
Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că documentul publicat de Il Fatto Quotidiano este adevărat, adăugând însă că conţinutul acestuia este „în afara oricărei realităţi”, după cum relatează publicaţia germană Der Spiegel. Paolo Romeo s-a dezis de asemenea de conţinutul documentului, numindu-l „complet neîntemeiat”. Presa din Italia speculează că publicarea acestuia ar putea face parte dintr-un complot menit să îl compromită pe Angelo Scola, sau că este pur şi simplu o născocire, luată în serios de apropiaţii lui Benedict.
Benedict, neputincios în faţa corupţiei
În orice caz, documentul pare să facă parte dintr-o serie de hârtii confidenţiale ale Vaticanului care au găsit, în ultima vreme, calea către presă – deşi încă nu este clar nici cum, nici din ce motiv. Astfel, cu nici două săptămâni în urmă, postul de televiziune La 7 a obţinut mai multe scrisori secrete trimise lui Benedict de către arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, unul dintre cei mai înalţi funcţionari ai Vaticanului. În acestea, Vigano atacă corupţia din Vatican – care consta, în mare parte, din acordarea unor contracte publice la suprapreţ către anumite companii. Deşi Vigano a reuşit să transforme deficitul Vaticanului de 8 milioane de euro într-un profit de 34 de milioane, arhiepiscopul a fost numit ambasador al Sfântului Scaun la Washington – cu trei ani înainte de terminarea mandatului său şi în ciuda reptatelor sale insistenţe pe lângă Benedict, căruia Vigano i-a cerut cu stăruinţă să îi permită să îşi continue munca la Vatican. Conform lui Vigano, deşi decizia transferului său la Washington a fost luată de Benedict, ea a venit ca urmare a presiunilor făcute de cardinalul Bertone asupra papei.
Recenta dezvăluire arată că luptele de culise din interiorul Vaticanului continuă – şi că nici una dintre părţi nu se sfieşte să recurgă la presă pentru a îşi înfiera duşmanii, chiar şi cu riscul de a lăsa să se întrezărească că Scaunul Sfânt ar putea să fie într-o avansată stare de putreziciune. În acest caz, însă, scopul pare să sfinţească mijloacele – oricare ar fi acestea.