Vremea este foarte rece dar februarie rămâne şi aşa luna viselor romantice, mai ales că Ziua Îndrăgostiţilor este aproape. În ceea ce priveşte domeniul home&deco ne îndreptăm atenţia spre amenajările calde care degajă un stil romantic.
Sunt mai multe situaţiile în care se recurge la ambientări romantice. De obicei este vorba despre un cuplu de tineri îndrăgosţiţi care se mută singuri într-o locuinţă sau camere de fete de la 4 ani până la 13-14 ani şi doamne care doresc un dormitor distinct faţă de restul casei. Pentru fiecare din aceste cazuri se pot aplica idei şi trucuri speciale. De exemplu, în cazul tinerilor se poate apela la diverse modele cu inimioare şi floricele, dar abundenţa acestora sau chiar lipsa unei consilieri poate produce clişee sau chiar kitschuri.
De aceea, de multe ori este necesară intervenţia designerului. Dintre ideile care se pot folosi pentru astfel de ambientări pentru cuplu de tineri se pot enumera: tapet cu inimioare şi floricele roşii pe fundal alb, tablouri, pat cu baldachin (acesta se poate realiza practic şi dintr-un pat obişnuit, ataşându-se un baldachin din fier forjat şi un drapaj direct de tavan) eventual cu stucaturi şi tetiere, elemente retro ca fier forjat, oglinzi cu ramă, dantelele, piese de mobilier clasic, lămpi cu picior sau candelabru şi multe altele în funcţie de imaginaţie. Extrem de importante în crearea unui decor romantic sunt materialele textile – perdelele, draperiile, cuverturile, tapiţeria etc., pentru care se aleg de obicei nuanţe pastelate, dulcege şi motive florale.
Pentru camerele de domnişoare o soluţie clasică este culoarea roz precum şi amenajări cu floricele, căluţi etc. Pentru întreaga locuinţă, amenajările romantice sunt rare. De obicei se preferă o atmosferă romantică pentru dormitor. Foarte practicată este realizarea unui colţişor intim, cu aspect romantic, de exemplu o măsuţă de machiaj cu oglindă şi scaun în dormitorul matrimonial. În alte situaţii se apelează pentru crearea unei atmosfere romantice doar la un singur element de accent: un tapet pe un perete, un fotoliu sau un scaun uşor retro, un candelabru, buchete de flori etc.
Simfonie de pasteluri din Portugalia
Pasiunea comună pentru muzică şi a unuia pentru celălalt au stat la baza decorului locuinţei din fotografie ce aparţine unei tinere familii din Portugalia. Designerul Sheila Moura Azevedo a creat un interior contemporan, în care a inserat detalii de inspiraţie clasică, culoare, optimism şi… muzică. Albastrul şi violetul au fost folosite ca accente, regăsindu-se, combinate sau individual, în fiecare încăpere a casei, fiind puse în valoare de tonuri neutre de alb şi gri. Mai multe detalii şi informaţii puteţi găsi în revista DOMUS din luna februarie. (Foto: Constantino Leite – clitephotos.com)
Întreabă un specialist
Cum se pot realiza amenajări sau aranjamente romantice? De data aceasta vă propunem să ne lărgim experienţa cu cea a unui cunoscut designer din Portugalia, şi anume, SHEILA MOURA AZEVEDO (press@glamourarte.pt) care, împreună cu Mario Azevedo conduce biroul de design Glamourarte şi care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.
1. Care este rolul romantismului în lucrările tale?
Sheila Moura Azevedo: Romantismul este arta visării şi a fanteziei. În lucrările mele încerc să interpretez ceea ce doresc să experimenteze oamenii în locuinţele lor ca o continuare a sufletului. Misiunea mea zilnică este să determin proprietarii să se îndrăgostească, ambianţa creând cadrul necesar acestei stări de spirit. De altfel, scopul şi dorinţa mea este ca oamenii să se simtă bine şi să se identifice în casele lor frumoase şi bine organizate.
2. Care sunt tendinţele actuale în ceea ce priveşte romantismul la interior?
Sheila: Anul acesta, romantismul se dezvăluie prin culori calde şi plăcute – cappuccino, nisip, gri uşor, atât pentru pereţi cât şi mobilier. Pe ici, pe colo se folosesc culori solide şi vii – roşu cireş, muştar, verde măr, mai ales la detalii. De asemenea, utilizarea neuzuală şi neaşteptată a două materiale diferite pe aceeaşi piesă sugerează mariajul perfect între textură şi culoare.
3. Ce culori preferi pentru aranjamentele romantice?
Sheila: Romantismul este totdeauna sinonim cu culori calde ca: roz, carmine precum şi alb. Personal sugerez utilizarea bejului, cappuccino sau alb, ca mod de echilibrare a celorlalte culori.
4. Ce alte decoraţii sau accente speciale propui pentru aceste aranjamente?
Sheila: Îmi place să „pun” pe pereţi poeziile şi „muzicile” favorite ale proprietarilor. De aceea, deseori apelez la tapet. De asemenea fotografiile cu cei dragi, precum şi peisajele din călătorii speciale reprezintă un mod de a aduce pasiunea în casele dumneavoastră.
5. Te rog să dai tinerilor noştri cititori o idee pentru un décor special de Ziua Îndrăgostiţilor.
Sheila: Puneţi pe masa de dining un vas/acvariu rotund cu doi peştişori mici şi drăguţi. În jurul acestuia plasaţi câteva pietricele albe şi două lumânări roşii cu stativ transparent. Recomand ca faţa de masă şi şerveţelele (de pânză) să fie albe. Pentru a adăuga o tuşă romantică puteţi să folosiţi o bucată de ţesătură de organza (roşie sau cărămizie) pe care să o puneţi sub cele două farfurii, unindu-le astfel. Ascunsă în şerveţel şi legată de acesta cu o fâşie de organza va fi o frumoasă hârtie specială pe care veţi fi scris de mână (dacă aveţi un scris frumos) sau imprimat versurile unui love song. Pregătiţi un CD cu muzică, iar când ea va deznoda şnurul, nu mai aveţi decât să apăsaţi pe „Play”.
Căminul se reinventează
Cu ocazia aniversării a 16 ani de la prima sa apariţie, revista Căminul a primit începând cu primul număr al acestui an, o nouă formulă grafică şi un nou concept editorial. Ghidată de sloganul „Artă şi design pentru casa ta”, revista oferă cititorilor o incursiune în lumea designului interior şi a artei, completată cu o zonă de aplicare directă. Departajată de celelalte reviste home&deco prin targetul său înalt, revista prezintă noutăţi de la saloanele de mobilă şi accesorii de la noi şi din afară, expoziţii de arhitectură, artă şi design, arătând cu exactitate momentul în care se află piaţa mondială în prezent. În acest număr, salonul Maison & Objet de la Paris este vedeta incontestabilă. Tema din acest an: o explozie de culoare, o nebunie materializată prin creativitate obraznică şi dorinţa arzătoare de a depăşi conformismul prin culoare, formă şi detalii.
Sobrietatea şi rafinamentul olandez
La sfârşitul anului trecut, reşedinţa ambasadorului Olandei, o clădire în stil neo-românesc din 1922, a beneficiat de o înnoire şi o reîmprospătare a decorului interior. Tânăra designeră Iulia Iuga-Dohmen a fost cea care a dus la capăt acest proiect, pornind de la decorul clasic al locaţiei şi încercând să păstreze imaginea preţioasă a încăperilor, căreia i-a adăugat şi elemente de modernitate.
Decoruri în alb
Albul şi tonurile naturale sunt din nou în -tendinţe, aşa cum ne sugerează şi designera Maria Dulhan. De ce decoruri albe? Pentru că simţim din ce în ce mai mult nevoia unei purificări atât a noastră interioară, cât şi a spaţiului în care trăim, şi pentru că atunci când folosim alb şi nuanţe deschise atragem luminozitate, viaţă, veselie.