Viscolul, gerul, ninsorile din ultima perioadă au reprezentat o probă de foc atât în ceea ce priveşte comportamentul caselor noastre cât şi la modul în care am fost pregătiţi pentru aceste cazuri. Şi aici mă refer atât la proprietari cât şi la autorităţi. Ca învăţământ a rezultat că trebuie să fim în permanenţă preocupaţi de întreţinerea şi dotarea locuinţei, numai aşa putând face faţă unor încercări cum a fost aceasta.
Mai ales că, din orice direcţie am privi, perspectivele nu sunt roze. Şi aici mă refer la reducerea livrărilor de gaze ruseşti, la liberalizarea preţului la gaze naturale (chiar dacă momentul a fost decalat, ameninţarea rămâne), la faptul că suntem aşa dependenţi de energia electrică (şi aceasta foarte scumpă), la problemele CET-urilor privind livrarea agentului termic şi în special la creşterea preţului gigacaloriei. În Neamţ şi Constanţa cotaţia gigacaloriei practic s-a dublat iar în Bucureşti a crescut cu 37%. Multe case au rămas în frig datorită căderilor din reţeaua electrică. Anunţul tardiv al Guvernului privind eliminarea subvenţiilor centrale la încălzire a făcut imposibilă debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire pentru unele familii care doreau să achiziţioneze o centrală termică, în timp ce altele care trăiesc în condominii sunt nemulţumite de faptul că plătesc pentru încălzire chiar dacă îşi închid robinetele la calorifere.
Ce este de făcut? În primul rând rezultă că cele mai sigure sunt investiţiile în termoizolarea locuinţelor, în sisteme de tâmplărie/închidere performante precum şi în sistemele de încălzire alternative şi eficiente. Din nou încălzirea cu lemne se dovedeşte o soluţie de luat în considerare.
Privit din alt unghi, acum este necesară îndepărtarea ţurţurilor de la streaşini precum şi a zăpezii de pe trotuare, alei şi curţi. Cei prevăzători, care şi-au cumpărat uneltele necesare constată acum cât de utile sunt acestea. Şi aici mă refer nu numai la lopeţi şi spărgătoare de gheaţă, dar şi la altele, cum sunt împingătoarele pentru zăpadă sau suflantele. Acum se găsesc numeroase astfel de unelte cu design ergonomic şi lamă din oţel, sau din plastic dar cu lamă ranforsată cu aluminiu pentru pătrunderea eficient în zăpadă.
Dar cum se apropie Ziua îndrăgostiţilor, în această ediţie vă propun să vă încălziţi (dacă nu la propriu măcar sufleteşte) cu frumoase interioare romantice.
Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro