În condiţiile în care nu a început măcar bătălia electorală pentru locale, politicienii arădeni sunt cu gândul la fotoliile de parlamentari.
Pentru politicienii arădeni, proverbul care spune că întotdeauna cămaşa e mai aproape de corp decât haina pare să fie un motto al întregii lor activităţi. Astfel, liderii partidelor au început să se preocupe de alegerile parlamentare, din care speră să se aleagă cu mandate de deputat şi de senator, în condiţiile în care nici măcar nu a început campania electorală pentru alegerile locale.
Şapte din zece
În urmă cu patru ani, PDL a avut în judeţul Arad la alegerile parlamentare cele mai bune rezultate din ţară: şapte din cei zece parlamentari. Ulterior, judeţul Arad a obţinut un al 11-lea parlamentar, un deputat pentru UDMR. Opoziţia a tăcut, s-a organizat şi acum vrea să răstoarne succesul din 2008 al democrat-liberalilor. PDL îşi susţine parlamentarii în funcţie pentru aceleaşi colegii.
Opoziţia vrea parlamentari mulţi
La Arad, candidaţii pentru alegerile parlamentare nu au fost încă stabiliţi de către USL. Există persoane care şi-au exprimat dorinţa de a candida, dar majoritatea aşteaptă să fie anunţat calendarul alegerilor pentru Parlamentul României şi, mai ales, colegiile, dacă ele vor fi redesenate. În USL, locurile sunt împărţite 50% la PSD şi 50% la ACD. Liberalii spun că mai întâi îşi desemnează candidaţii pentru alegerile locale, cel târziu până în luna martie, şi abia apoi pe cei pentru parlamentare. Ioan Cristina, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Arad, a explicat că în cazul alegerilor anticipate, candidaţii pentru parlamentare vor deveni o prioritate pentru partid.
„PNL merge cu actualul deputat Mihai Calimente la parlamentare”, a declarat Ioan Cristina. Actualul deputat Mihai Calimente va candida pe acelaşi colegiu în care a reuşit să devină deputat la alegerile din 2008. Deocamdată, mai mulţi liberali şi-au anunţat intenţia de a candida pentru a deveni parlamentari. Printre aceştia sunt preşedintele organizaţiei municipale a PNL Arad, Florin Galiş, vicepreşedintele Ionel Ciupe şi profesorul universitar Silviu Szentesi.
Florin Galiş a criticat de doi ani risipa banilor publici în municipiul Arad şi părea la un moment dat că va fi candidatul PNL la Primăria Aradului. Omul de afaceri Ionel Ciupe a devenit consilier local în urmă cu câteva luni şi s-a remarcat ca un critic vehement al exportului de apă pe bani puţini, în Ungaria. Profesorul universitar Silviu Szentesi a fost candidat al PNL în 2008 la Parlamentul României, dar a fost învins de democrat-liberali. „Dacă nu voi fi ales preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, deşi sper că acest lucru se va întâmpla, voi candida pentru un post de senator pentru colegiul din nordul judeţului Arad. Şi în 2008 am candidat pe acelaşi colegiu şi nu am avut noroc să ajung senator, deşi am avut un număr foarte mare de voturi. Cum se spune la noi, nu a picat ţagăra pe mine”, a explicat preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina. Liberalii spun că un post de parlamentar din cele cinci ar reveni colegilor din PC. Cel mai probabil, urmează să candideze preşedintele filialei, Mircea Purcaru. Acesta este un cunoscut om de afaceri, preşedinte al Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea Vest.
Dacă la PNL situaţia pare clară, în PSD conducerea nu a stabilit încă nimic. Singurul care pare a fi candidatul care nu va avea nici o problemă este preşedintele PSD, Dorel Căprar. PSD a reuşit să obţină în 2008 un deputat, pe Ciprian Luca, şi un senator, pe Avram Crăciun, care în urmă cu câteva luni a trecut la UNPR. Social-democraţii nu par a fi foarte încântaţi ca Ciprian Luca să rămână candidat şi în 2012, dar îşi doresc colegiul care l-a trimis pe Luca în Parlament. Surse din cadrul partidului spun că printre posibilii candidaţi se află Laurenţiu Hălmăgean, preşedinte al organizaţiei municipale a PSD, dar este foarte posibil să apară şi nume surpriză.
PDL, fără surprize
În timp ce Opoziţia pare sigură că va câştiga cât mai multe fotolii de parlamentar în judeţul Arad, în baza ultimelor sondaje de opinie şi a trendului ascendent al USL, democrat-liberalii nu par a aduce surprize prea mari. Surse din cadrul PDL Arad spun că partidul mizează pe aceiaşi parlamentari pe care îi are. În municipiul Arad, spun democrat-liberalii, la încredere, PDL stă cel mai bine, iar parlamentarii partidului şi-au făcut „temele” tip de patru ani de zile. Au organizat zilele cartierelor, ale taximetristului, s-au implicat în zilele vecinilor, hramuri ale bisericilor şi diverse alte acţiuni din colegiile lor. În colegiile de pe Valea Mureşului, PDL merge pe mâna lui Constantin Traian Igaş la Senat, iar la Camera Deputaţilor, cu aceiaşi parlamentari: Iustin Cionca şi Marius Gondor. În două colegii pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat din nordul judeţului nu au fost fixaţi candidaţii. Pentru a putea să-i învingă pe liberali şi pe social-democraţi, PDL vine cu candidaţi care merg „la sigur”.
Printre candidaţi pentru un post de deputat, susţinut de echipa Falcă-Ioţcu se află primarul comunei Şicula, Aurel Radiţa. Acesta este cumnatul preşedintelui Consiliului judeţean Arad, Nicolae Ioţcu. Radiţa este cunoscut în zonă prin implicarea sa în fotbal, în condiţiile în care comuna Şicula are trei echipe de fotbal şi se pregăteşte pentru a înfiinţa o a patra, cel mai probabil de fotbal feminin. Un alt candidat este Ovidiu Moşneag, un apropiat al primarului Aradului, Gheorghe Falcă, despre care surse din cadrul democrat-liberalilor spun că ar fi chiar finul lui Falcă. Ovidiu Moşneag este unul dintre directorii Aeroportului Arad, consilier local, membru marcant PDL şi face parte din generaţia tânără din partid. Surse din cadrul PDL Arad spun că pentru a putea câştiga colegiul de nord al judeţului la Senat, partidul are nevoie de un candidat cu vizibilitate foarte bună, iar singurul care ar putea să ajungă fără probleme senator este actualul preşedinte al Consiliului judeţean, Nicolae Ioţcu, însă acesta doreşte să candideze tot pentru Consiliul judeţean Arad. Ţ
Partidele mici, nici o şansă
Actualul senator UNPR, Avram Crăciun, are toate şansele să rămână încă un mandat senator, deoarece pentru colegiul său singurul candidat care i-ar ridica probleme este Ioan Cristina, preşedinte al PNL Arad. Dacă Cristina câştigă Consiliul Judeţean, Avram Crăciun se va îndrepta spre un nou mandat de senator. Şi UDMR va avea la Arad un deputat şi este foarte posibil ca acesta să fie actualul deputat Peter Farago. În faţa candidaturilor serioase care vor fi depuse de Putere, dar şi de opoziţie, Partidul Poporului, PRM şi alte partide mai mici nu au nici o şansă în judeţul Arad să obţină vreun post de parlamentar. Dintre reprezentanţii partidelor mici, singurul care se bucură de mare vizibilitate este consilierul local PNŢCD din Arad, Claudiu Cristea, care este şi preşedintele Mişcării Arădene.