6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCuplul „Merkozy“ porneşte bătălia pentru palatul Elysee (ARTICOL INTEGRAL)

Cuplul „Merkozy“ porneşte bătălia pentru palatul Elysee (ARTICOL INTEGRAL)

Relaţia dintre Merkel şi Sarkozy s-a bazat, la început, pe o antipatie reciprocă; conform unui zvon apărut în 2007 din Cancelaria Angelei Merkel, şeful statului german s-a pregătit pentru prima sa întâlnire cu preşedintele Franţei vizionând mai multe filme cu Louis de Funes – Sarkozy fiind, după părerea oficialilor germani, cel puţin la fel de mic şi furibund ca şi comicul francez.

Cinci ani mai târziu, tandemul format din cei doi şefi de stat este numit – ironic, dar şi drăgăstos – „Merkozy”; arareori există diferenţe de opinii între preşedinte şi cancelară (cea privind intervenţia militară europeană în Libia a fost, poate, cea mai serioasă), iar amândoi par să fie mânaţi în ultima vreme de un scop comun: salvarea zonei euro, care presupune, după părerea lor, şi salvarea Greciei de la faliment.

O eventuală – şi nu imposibilă – înfrângere a lui Sarkozy în alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 22 aprilie în Franţa ar putea avea consecinţe negative şi pentru Merkel; ceea ce cotidianul german Die Welt numeşte „retrosocialismul” lui François Hollande, candidatul Partidului Socialist Francez care conduce în acest moment în sondaje, ar însemna o deviere a Franţei de pe linia comună cu Germania, practicată în ultimii ani.

Programul lui Hollande include reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani, creşterea impozitelor, extinderea sectorului bugetar şi regularizarea sectorului financiar. Lipsită de sprijinul celui mai important partener al Germaniei, Merkel nu ar mai avea aceeaşi forţă pe plan european – ceea ce ar face şi mai dificilă încercarea de a impune reforme statelor cele mai lovite de criza economică şi financiară.

„Un cuplu bătrân şi de nedespărţit”

Conform unui membru al conducerii partidului lui Merkel, Uniunea Creştin-Democrată, citat de Die Welt, Sarkozy i-a cerut cu câteva săptămâni în urmă cancelarului german să îl sprijine în campania electorală – argumentul său principal fiind pericolul că ar putea să nu treacă nici măcar de primul scrutin, francezii fiind astfel nevoiţi să aleagă între Hollande şi candidatul extremei drepte, Marine Le Pen – care ar avea, conform lui Sarkozy, şanse reale de victorie. Drept urmare, luni seara cei doi şefi de stat au dat primul lor interviu comun, transmis simultan pe două posturi naţionale de televiziune din Franţa şi Germania.

Merkel şi Sarkozy au dat imaginea „unui cuplu bătrân şi de nedespărţit”, după cum a constatat sarcastic publicaţia germană Der Spiegel, lăudându-se reciproc şi subliniind în repetate rânduri buna înţelegere dintre ei. Sarkozy a numit cooperarea germano-franceză „o alianţă totală şi completă”, declarând că are „toată admiraţia pentru o femeie care conduce 80 de milioane de germani aşa cum a făcut-o Merkel în timp de criză. Suntem prieteni? Da”, a adăugat preşedintele Franţei.

Merkel, la rândul său, a numit relaţiile dintre cele două state de după al doilea război mondial „un miracol”, adăugând că ea şi Sarkozy se înţeleg bine „nu numai din responsabilitate istorică, dar şi din simpatie personală”. Întrebată dacă se va vedea şi cu François Hollande, care i-a cerut o întrevedere la Berlin, Merkel a răspuns sec: „nu am decis încă, însă astăzi avem probleme mai importante de discutat”.

Un interviu „mai curând ridicol”

Participarea lui Merkel la campania lui Sarkozy a fost criticată atât în Franţa, cât şi în Germania. Liberalul Guido Westerwelle, ministru de Externe în cabinetul lui Merkel, a declarat, conform Der Spiegel, că „guvernul german nu este un partid în lupta electorală din Franţa”, iar şeful campaniei socialiştilor francezi, Pierre Moscovici, a afirmat că „ar trebui păstrată o anu-mită distanţă – iar acesta nu a fost cazul întotdeauna în trecut”. Preşedintele socialiştilor ger-mani, Sigmar Gabriel, a numit interviul comun al celor doi şefi de stat „mai curând ridicol”: în loc ca aceştia să vină cu răspunsuri la criza actuală a datoriilor, „s-au flatat reciproc conform liniei de partid”. Şi mai necruţător a fost politicianul fran-co-german Daniel Cohn-Ben-dit, preşedintele grupului eco-logiştilor din PE. „Un francez care s-a săturat de Sarkozy o să-l aleagă pentru că Merkel apare la televizor? E o campanie inutilă, copilărească şi lipsită de logică”, a declarat acesta într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel.  Text Box:

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă