Trebuie să ne bucurăm la comandă de o fericire impusă? Este întrebarea pe care ne-o pune spectacolul “În largul mării”, ce se va juca pe 21 martie la Teatrul Nottara.
În partitura scenică a lui Slawomir Mrozek, unul din dramaturgii care au marcat teatrul secolului XX, și regia lui Vinicius Tomescu, situaţiile absurde se împletesc cu umorul, rezultând o comedie irezistibilă.
A acţiona după propria voinţă sau dorinţă este speranţa fiecărei persoane care încearcă să-şi afirme individualitatea. Se mai poate vorbi însă despre libertate atunci când voinţa este coruptă sau atunci când ne sunt induse dorinţe pervertite, deturnate de către lideri de profesie? Nu suntem oare pionii unui sistem care ne dictează ce să vrem, ce anume ar trebui să ne dorim? Un Gras – semn al dictaturii, al manipulării sociale, al jongleorului cu lozinci goale, un Mijlociu simbolizând masa de manevră, cel care votează orbeşte, fără criterii, cu liderii de mucava ai momentului, şi un Slab – victimă sigură a unui sistem pragmatic în care idealurile nu-şi află valoare, se află captivi pe o plută, undeva sau niciunde, în largul mării… Poştaşul ne sugerează posibilitatea existenţei unei alte lumi, normală însă inaccesibilă. Tratate cu umor, teme tragice precum canibalismul sau crima devin parte a unui univers grotesc în care absurdul devine posibil iar adevărul un deziderat utopic.
Sensul profund al piesei este dat însă de căutarea şi alegerea între „libertatea obişnuită“ şi „libertatea adevărată“. Din distribuție fac parte Mircea Drimbăreanu, Florin Kevorkian, Dan Murzea și Simona Maican.