17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum să dai cu piciorul la un milion de euro

Cum să dai cu piciorul la un milion de euro

Scandalurile din şedinţele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi sunt din ce în ce mai violente, ajungându-se nu numai la jigniri şi un limbaj de cartier, ci şi la respingerea unor proiecte cu finanţare europeană sau de investiţii în Sănătate.

Motivaţia acestor scandaluri este răzbunarea plănuită de liderul PSD Galaţi, Dan Nica şi cel al PNL Galaţi, Victor Dobre, împotriva preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac, care în octombrie a demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD şi a anunţat că va candida ca independent pentru un nou mandat de preşedinte CJ, intrând astfel în competiţie cu candidatul USL. La ultima şedinţă a CJ, consilierii PSD şi PNL au respins 11 din cele 33 de proiecte de pe ordinea de zi. Trei dintre proiectele respinse vizau investiţii la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, între care şi cel referitor la modernizarea accesului în secţiile spitalului, care e important pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, care anul trecut au dus la moartea a doi pacienţi.

Pe ordinea de zi se aflau şi 16 proiecte cu finanţare europeană, majoritatea în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Moldova, 2007-2013. Consilierii PSD, PNL şi PC, au votat împotriva a 7 dintre aceste proiecte, fără să motiveze în vreun fel respingerea în bloc a finanţărilor de peste un milion de euro. Preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă, a avut însă un răspuns tranşant, dezvăluind că a fost o acţiune premeditată a liderilor USL: „S-a hotărât să votăm împotrivă, aşa am votat. Întrebaţi la USL de ce s-a votat aşa!”.

Nemulţumirile liderilor de grup

Lidera grupului PSD, Viorica Sandu, s-a arătat nemulţumită că pe ordinea de zi sunt numai proiecte iniţiate de preşedintele CJ, nu şi proiecte iniţiate de consilieri. Nemulţumirea sa e hilară, pentru că în 2011 preşedintele CJ a iniţiat 165 de proiecte, în timp ce toţi cei 34 de consilieri au avut numai trei iniţiative. Lidera grupului PNL, vicepreşedinta CJ Tania Bogdan, i-a reproşat preşedintelui CJ că nu mai organizează înainte de şedinţe întâlniri cu liderii de grup politic. Rostul unor astfel de întâlniri era ca liderii de grup să îşi negocieze voturile pentru unele proiecte, în funcţie de interesele de partid.

Au încercat să muşamalizeze scandalul

După reacţiile vehemente ale opiniei publice, Dan Nica şi Victor Dobre şi-au trimis la îna­intare reprezentanţii, ca să încerce să diminueze amploarea scandalului. Vicepreşedinta PNL Tania Bogdan, care e şi vicepreşedinte al CJ Galaţi a susţinut că, după propriile calcule, prin respingerea celor 7 proiecte s-ar fi pierdut doar 487.000 euro. Purtătorului de cuvânt al PSD, Claudiu Brânzan, i-a ieşit altă valoare, de 550.000 euro. Însumate, pagubele calculate de PNL şi PSD, se apropie de valoarea reală, pentru că potrivit expunerilor de motive ale celor 7 proiecte respinse, valoarea totală a finanţărilor este de 1,18 milioane euro.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă