12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLiberalizarea preţului la gaze se amână din 2015 pentru 2017

Liberalizarea preţului la gaze se amână din 2015 pentru 2017

Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013, a declarat duminică şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely. „Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze.

Noi am cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct (…) Este foarte important să ne asigurăm că la momentul 1 ianuarie 2014 să nu aibă loc o creştere foarte mare care să şocheze industria”, a mai spus Szekely în conferinţa de presă susţinută de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la sfârşitul misiunii FMI, CE şi BM în România. La rândul său, şeful misiunii FMI în România Jeffery Franks a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.

În privinţa preţurilor la gaze pentru populaţie, Franks a arătat că ajustarea ar trebui să înceapă gradual din 2013. „În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili”, a spus oficialul FMI. Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până la finele 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.

Co-plata din sănătate, restrânsă

Sistemul de sănătate este defect şi sunt necesare reforme semnificative, chiar dacă îngrijorarea populaţiei faţă de astfel de schimbări este de înţeles, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks. „Am convenit revizuirea recentei aprobări a co-plăţii pentru simplificarea acesteia şi scutirea membrilor vulnerabili şi continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare şi a numărurlui de paturi la normele europene”, a continuat Franks.

FMI şi CE au revizuit la 1,5-2% estimarea pentru creşterea economică

Misiunea CE şi FMI au revizuit în scădere prognoza de crşetere economică pentru România în acest an, de la 1,8 – 2,3% la 1,5 – 2%, din cauza recesiunii estimate în zona euro şi a deteriorării condişiilor de pe pieţele internaţionale, a anunţat reprezenatntul CE, Istvan Szekely. În luna ianuarie, FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipa că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă