-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialDirector ORDA, despre ACTA: "Poliţia poate intra şi acum în casele oamenilor,...

Director ORDA, despre ACTA: „Poliţia poate intra şi acum în casele oamenilor, dar nu în cazul unei melodii sau a unui film”. Proteste mondiale pe 11 februarie

 Directorul Direcţiei Expertize şi Constatări al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) Răzvan Câşmoiu a declarat pentru romanialibera.ro că tratatul ACTA „nu are implicaţii pentru România” datorită „legislaţiei foarte bine pusă la punct” .

Răzvan Câşmoiu a spus că ORDA susţine ACTA, tratatul având rolul de a „uniformiza legislaţia la nivel european”.

„Susţinem tratatul  ACTA, având în vedere că facem parte din Guvernul României. Este un tratat care doreşte să uniformizeze legislaţia la nivel european, lucru care nu are implicaţii pentru România deoarece legislaţia naţională este foarte bine pusă la punct şi în concordanţă cu tratatele europene. Deci, presupunem că nu se va schimba nimic”, a spus directorul ORDA.

Întrebat de ce există nemulţumiri la nivel internaţional în ceea ce priveşte semnarea Tratatului Comercial Anti-Contrafacere, Răzvan Câşmoiu a declarat că „în celelalte ţări legislaţia diferă”.

„Această panică se datorează faptului că în celelalte ţări legislaţia diferă. Fiecare  ţară are propria legislaţie cu privire la drepturile de autor şi atunci acolo sunt alte probleme. La noi legislaţia e foarte cuprinzătoare deci nu cred că vor fi schimbări. Fiecare are dreptul la protest”, a spus Câşmoiu.

Potrivit acestuia, vor fi iniţiate dezbateri publice în ceea ce priveşte ACTA.

„Ministerul Economiei va iniţia dezbateri publice pe acest domeniu înainte ca tratatul să fie ratificat şi semnat de Parlamentul nostru”, a declarat Răzvan Câşmoiu.

În ceea ce priveşte consecinţele aplicării acestui tratat, Câşmoiu a spus că legi împotriva pirateriei există şi acum şi că „poliţia poate intra şi acum în casele oamenilor”, dar pentru asta e nevoie de un „volum de trafic foarte mare”

„Poliţia poate intra şi acum în casele oamenilor, dar nu în cazul unei melodii sau unui film. Pentru ca cineva să aibă probleme cu poliţia trebuie ca volumul de trafic să fie foarte mare, nu este vorba de câţiva mega sau cinci filme. Nu pot să anticipez ce va fi. În momentul de faţă dacă poliţia este sesizată, se pot lua măsuri. Downloadarea de materiale piratate este ilegală şi acum”, potrivit directorului Direcţie Expertive şi Constatări ORDA.

În ceea ce priveşte temerile internauţilor că intimitatea lor ar putea fi violată şi activitatea lor să fie monitorizată, Câşmoiu a spus că nu ştie dacă vor fi luate astfel de măsuri.

„Monitorizarea activităţii pe internet nu ştim dacă urmează să se întâmple pentru că deocamdată nu ştim dacă vor exista modificări ale legislaţiei. În urma dezbaterilor publice vom şti mai multe”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte închiderea site-urilor care găzduiesc conţinut piratat, Răzvan Câşmoiu a spus că este o problemă „puţin mai complexă” din cauză că unele site-uri au serverele în alte ţări şi „se discută despre acordurile internaţionale”.

„Fiecare ţară îşi va adapta legislaţia în cont propriu”, a încheiat Răzvan Câşmoiu.

 Nemulţumiri şi proteste

Semnarea tratatului a creat ecouri puternice la nivel mondial, scoţând mii de oameni în strădă în Polonia, pe 26 ianuarie. Proteste se desfăşoară şi în mediul online, pe reţelele de socializare, site-urile de divertisment şi bloguri.  Internauţii români au creat chiar şi o petiţie împotriva tratatului ACTA, care poate fi semnată aici: https://www.accessnow.org/page/s/just-say-no-to-acta.


De asemenea, organizaţia Acces care militează pentru libertatea digitală organizează proteste anti-ACTA pe 11 februarie, în speranţa că tratatul va avea aceeaşi soartă ca şi SOPA şi PIPA. 

Mitinguri de protest anti-ACTA vor avea loc şi în România, pe 11 februarie, evenimentul fiind organizat cu ajutorul reţelei de socializare Facebook iar peste 2000 de persoane din ţară şi-au anunţat deja participarea: http://www.facebook.com/#!/events/305136589533613/.

Cu toate că, potrivit Parlamentului European, scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme, internauţii se tem că legea ar putea permite cenzura în spaţiul online

De asemenea, internauţii spun că, dacă operatorii telecom vor deveni responsabili pentru conţinutul piratat care circulă prin intermediul reţelei lor, vor introduce metode de control sau chiar vor putea să refuze accesul la internet clienţilor problematici.

22 de state membre UE au semnat joia trecută la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Printre cele 22 de state semnatare se află şi România, a cărei reprezentanţi au luat această decizie fără o dezbatere publică.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a lansat în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, tratatul ACTA, precizând că până la intrarea acestuia în vigoare trebuie parcurse o serie de etape procedurale, inclusiv ratificarea documentului de către Parlamentul României.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă