Camera Deputaților a adoptat, marți, Ordonanța 74/2016, care prevede prelungirea cu doi ani a decontării tratamentelor victimelor incendiului din Colectiv care se tratează în spitale din străinătate, informează Mediafax.
„Ţinând cont de faptul că tratamentul marilor arşi se derulează pe o perioadă de circa 3 ani, iar OUG 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate a persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, aprobată prin Legea 32/2016, se aplică numai pentru 2015-2016 şi întrucât starea de sănătate a victimelor este în continuare precară, cauzată de cicatricile hipertrofice postcombustionale au o evoluţie spre maturare în acest termen, se impune continuarea tratamentului medical în centrele specializate din ţară sau din străinatate”, se arată în OUG 74/2016.
OUG 74/2016 prelungeşte cu doi ani posibilitatea decontării tratamentelor pentru victimele tragediei din Clubul Colectiv care se tratează în străinătate.
Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unităţi sanitare publice din România şi din străinătate.
Sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum şi cele din donaţii sau sponsorizări. Potrivit sursei citate, sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienţi, cât şi pentru autorităţi.
Legea pentru aprobarea OUG 74/2016 a fost adoptată cu 267 de voturi „pentru" şi o abţinere.
Camera Deputaţilor este for decizional.