21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei zile să faci o firmă, 10 zile să îi plăteşti taxele

Trei zile să faci o firmă, 10 zile să îi plăteşti taxele

Pornirea unei afaceri va necesita de luni doar 3 zile. Ameliorarea anunţată de Guvern priveşte tocmai unul dintre capitolele la care România  stătea cât de cât bine. Iniţiatorii unei afaceri vor continua însă să îşi bată capul cu restul problemelor, cea mai dificilă fiind plata taxelor peste an.

Durata de înfiinţare a unei firme va fi redusă la maximum trei zile începând cu săptămâna viitoare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) având deja pregătite ordinele pentru aplicarea procedurii, a anunţat, luni, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

„Începând cu 6 februarie, aşteptăm punerea în aplicare a mecanismului de înfiinţare a unei firme în trei zile. Deja ANAF am înţeles că a pregătit ordinele necesare pentru simplificarea procedurii, la fel solicit Oficiului Registrului Comerţului, prin Ministerul Justiţiei, să coreleze aceste proceduri astfel încât săptămâna viitoare să dăm o veste bună mediului de afaceri cu privire la simplificarea procedurilor administrative, în sensul reducerii duratei de înfiinţare a unei firme”, a spus Boc, luni, la începutul şedinţei de guvern.

Potrivit unei postări pe blogul personal a Andreei Paul, consilier al primului-ministru, economia de timp se va face prin faptul că atât transmiterea documentelor necesare certificatului de sediu social, cât şi primirea acestora nu vor mai necesita deplasarea investitorilor la Administraţia Financiară. Actele vor fi depuse şi primite de aceştia de la Oficiul Registrului Comerţului, instituţie ce va parcurge procedurile necesare la Administraţia Financiară.  ” Întrucât ne aflăm abia pe locul 63 în lume din perspectiva uşurinţei de a deschide o afacere, conform raportului Doing Business 2012, am luat măsurile necesare pentru simplificarea procedurilor”, spune Andreea Paul.

Înfiinţarea firmei e cea mai mică problemă

Potrivit raportului menţionat de consilierul primului-ministru, termenul de înfiinţare a unei firme era însă cea mai mică problemă a unui investitor din România. Astfel în clasamentul Doing Business România se situează pentru 2012 pe poziţia 63 din 183 poziţii, în faţa Cehiei Poloniei sau Slovaciei.   În Polonia înfiinţarea firmei durează însă 32 de zile iar în Cehia 20 de zile. Ceea ce trebuie reparat şi ce ar putea propulsa România în fruntea clasamentului sunt aspectele legate de obţinerea permiselor de construcţie (locul 123), asigurarea electricităţii (locul 165) şi plata taxelor (locul 154). Achitarea acestora necesită 113 plăţi pe an, iar numărul orelor consumate pentru plata acestora este de 222, adică aproape zece zile strict destinate vărsării dărilor la Fisc.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă